Consilierii locali au aprobat, luni, in sedinta extraordinara, bugetul de venituri si cheltuieli, dar si programul de investitii pentru anul acesta. 140 milioane lei se vor duce la investitii, majoritatea banilor pentru continuarea proiectelor incepute si doar 7 milioane pentru noi initiative.

Pe lânga contractul de inchiriere pe zece ani, in valoare de 5 milioane de lei (nu stim inca suma finala), pentru reamenajarea viitorului sediu al Directiei de Impozite si Taxe Locale s-a alocat suma de 450 mii de lei, in timp ce pentru modernizarea sediului in care isi desfasoara activitatea Directia de Servicii Publice din necesarul de 7 milioane de lei, s-au alocat pentru inceput doar 500 mii lei. La adapostul de câini se mai ingroapa 150 mii lei.

La capitolul educatie sunt prevazute urmatoarele: sarpanta la CN Pedagogic – 64 mii lei, lucrari la Colegiul „Grigore Antipa” – 100 mii lei, constructie hala la CT „N.V.Karpen” – 173 mii lei, modernizarea caminului Letea – 750 mii lei, extinderea Colegiului de Arta 50 mii lei, modernizare la Liceul Sportiv 50 mii de lei.

PUBLICITATE

La capitolul investitii mari: 13 milioane lei sunt prevazute pentru continuarea lucrarilor la Spitalul Municipal, 24 de milioane lei pentru lucrarile de la Insula de Agrement, bani pe care i-am fi putut lua de la Uniunea Europeana, dar nu i-am cheltuit la timp, 7 milioane lei pentru finalizarea santierului de pe strada Milcov, 1,7 milioane de lei pentru incheierea modernizarii strazii Stefan cel Mare, 2 milioane de lei pentru finalizarea proiectului de spatii verzi, 2 milioane lei pentru Sala Polivalenta, 2,4 milioane lei pentru stadion, 250 mii lei pentru lucrari la Cimitirul Sarata II, finalizarea reabilitarii imobilului de pe Milcov cu destinatia centru de cazare temporara – 585 mii lei.
Pe lista obiectivelor noi sunt: amenajare parc Narciselor (200 mii lei), parc Aviatorilor (100 mii lei), modernizare instalatie iluminat la bazin 10.000 lei, vestiare la Baza sportiva „Lucretiu Avram” 250 mii lei, constructia unei fântâni arteziene in parcul Cancicov – 200 mii lei, montarea unor elemente de siguranta la Caminul de batrâni – 850 mii lei.

Sume mici sunt alocate pentru continuarea unor lucrari de reabilitare termica a blocurilor si sume la fel de mici sunt pentru inceperea lucrarilor de consolidare la blocurile cu bulina rosie din centrul orasului.

Contrar opozitiei din Consiliul Local, in acest an, cu bani de la bugetul local se va construi un nou corp de cladire la Centrul de Afaceri, contra sumei de 2 milioane de lei, in care sa se amenajeze birouri. SCC ar urma sa creeze aici noi locuri de munca. In piete se vor face modernizari: fatada la Piata Sud si montarea unui sistem de ventilatie la zona de producatori, sistem de ventilatie la producatori si sistem de climatizare la halele de lactate si carne de la Piata Centrala, modernizarea pietei din cartierul CFR – cu finantarea cea mai mare – 100 mii lei.

La capitolul apa si canalizare: canalizare pe strada Salciei 235 mii lei, extinderea retea de apa pe Chimiei – 70 mii lei, extinderea retelei de apa pe Orizontului – 104 mii lei.

Strazi: Salciei: 500 mii lei, Prutului: 20 mii lei, Ion Creanga: 20 mii lei, Morii: 20 mii lei, Muscatelor: 249 mii lei, Prelungirea Bradului: 750 mii lei, G. Cosbuc: 20 mii lei, modernizare strada Florilor: 181 mii lei, reabilitare strada Aeroportului: 35 mii lei, constructie strada Brândusei: 58 mii lei, Poet Cârlova: 15 mii lei (sunt necesari 300 mii lei), Agudului: 5 mii lei, Ulmilor: 30 mii lei, Siretului: 500 mii lei (din cele 2 milioane necesare), Corbului: 10 mii lei (din cei 500 mii necesari), Liliacului: 8 mii lei (din cei 641 mii necesari), Gloriei: 8 mii lei (din cei 531 mii necesari), Dragos Voda: 7 mii lei (dintr-un milion necesar), B.P.Hasdeu: 5 mii lei (din 665 mii lei necesari), Fundatura BP Hasdeu: 3 mii lei (din cei 239 mii necesari).

Pe lânga aceste investitii, sunt prevazuti bani pentru amenajarea unor intersectii in sens giratoriu (Calea Moinesti cu Arcadie Septilici, Calea Romanului cu Unirii) sau montarea unor semafoare. Semafoare cu butoane se vor monta la Consiliul Judetean, la Luceafarul, la sensul giratoriu de la Auchan. S-ar parea ca autoritatile vor instala un sistem de supraveghere video si monitorizare a traficului rutier in municipiu. Suma alocata ar fi de 270 mii lei. Si, dupa ani intregi in care v-am vorbit despre pasajul subteran CFR, primaria va aloca 60 mii lei pentru reabilitarea lui.

Sedinta a fost condusa de consilierul juridic Viorica Borta, mandatata de primarul Romeo Stavarache sa fie un garant al legalitatii documentelor aprobate.

Singurul consilier din opozitie care a dorit sa depuna amendamente a fost (inca) uneperistul Dragos Stefan. Acesta a cerut concret, ca anul acesta cultele sa nu mai primeasca bani pe Legea 350 a finantarilor publice, iar suma alocata sa fie impartita astfel: un studiu de fezabilitate sau constructia unei noi crese in Serbanesti, alocarea unei sume de circa 500.000 de lei pentru organizarea Olimpiadei Nationale de Chimie in Bacau, iar ce mai ramâne din suma respectiva sa mearga la continuarea lucrarilor la Spitalul Municipal. Acesta a motivat ca in Bacau exista 5 crese si 22 de biserici. A fost singurul care si-a votat amendamentele, care, evident, din lipsa de cvorum au picat.

Viceprimarul Ababei si „porcii” din Bacau

Consilierul UNPR Elena Cosma a reclamat ieri, in sedinta, ca Bacaul arata ca o „cocina”. Aceasta a cerut cont de modul cum au fost cheltuiti banii in ultimii ani. In replica, viceprimarul Ababei i-a spus „Nu pot fi acord cu aceasta afirmatie, pentru ca daca orasul e ca o cocina, asta inseamna ca locuitorii acestuia ar fi porci si nu pot fi de acord cu asa ceva.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Bani pentru amenajarea peisagistica a Parcului Cancicov nu s-au putut aloca? Acolo vara mii de oameni se recreeaza cu familiile lor. S-au pierdut bani europeni la acest capitol. Amenajarea de parcari nimic? Demolarea garajelor care sunt o pata a cortinei comuniste. Bani cu milioanele aruncati in groapa de la Sala polivalenta cu acestia se puteau face si crese si moderniza liceele. O gaura neagra mandria lui Stavarache.

LĂSAȚI UN MESAJ