Semnatarii petitiei au fost chemati sa dea explicatii la Politie

Persoane din toata tara au fost cautate de politisti, zilele acestea, dupa ce au semnat o petitie on-line prin care cereau luarea de masuri impotriva sefilor unor institutii publice din judetul Hunedoara. Petitia viza un incident petrecut in luna mai, in preajma micro-hidrocentralei de pe Râul Alb, unde mai multi ecologisti si jurnalisti au fost atacati.

Semnatarii petitiei au fost convocati, prin citatii, la sediile sectiilor de politie, unde li s-au cerut explicatii: daca au semnat ei petitia, cine i-a indemnat sa o faca, daca au luat legatura cu alte persoane in acest caz.

Bacauanul Silviu Cârligeanu este unul din cei care au semnat petitia, impreuna cu prietena sa. Luni, ei au fost cautati acasa de un politist.

PUBLICITATE

“Acest domn era foarte documentat in privinta mea, spunându-mi ca stie ca am fost la munte in weekend, de pe facebook si de la vecini, confirmându-mi ca, inainte sa ia legatura cu mine a luat-o cu vecinii mei. Intrebându-l de ce ma cauta mai intâi pe la vecini si nu direct pe mine, mi-a raspuns ca nu este problema mea cum investigheaza el si ca nu-l investighez eu pe el, ci el pe mine”, spune Silviu.

Marti dimineata, el si prietena sa, au fost la politie, unde au fost chestionati in legatura cu petitia si unde au dat câte o declaratie, in care au trebuit sa raspunda la mai multe intrebari referitoare la demersul lor.

“Este foarte trist sa vezi cum autoritatile isi concentreaza toate resursele pe intimidat petitionari online si nu pe problemele reale pentru care s-au plâns acesti oameni: despaduriri si distrugerea râurilor de munte” – mai spune Silviu.

“Din toata treaba asta am inteles ca ‘cercetarile’ nu s-au concentrat nici macar pe procedura prin care sa se asigure ca noi, ca petitionari online, suntem aceleasi persoane cu cele legitimate in realitate, ci mai degraba pe modul cum au reusit câteva sute de oameni sa se puna cap la cap si sa trimita o petitie online prim-ministrului, ministrului mediului sau ministrului afacerilor interne”, a concluzionat Silviu Cârligeanu.

Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului Bacau, este de parere ca in acest caz sunt incalcate cel putin doua drepturi fundamentale garantate de Constitutie – dreptul de petitionare si libertatea de exprimare. Oamenii se pot adresa institutiei pentru a reclama acest abuz.

„Persoana in cauza a depus o petitie in nume propriu si prin urmare a fost chemata pentru a se stabili care sunt solicitarile sale”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

Catalina Chifu
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. CE tare e asta cu “Persoana in cauza a depus o petitie in nume propriu si prin urmare a fost chemata pentru a se stabili care sunt solicitarile sale ”

  pe bune e tare. deci eu daca depun o petitie princ are cer , nu stiu , protejarea starcului cenusiu in zona Saucesti :))) , ma cheama la politie sa le explic ? :))))

  SUPER !!!

  Ori avem politisti care se plictisesc , ori am terminat de sapat pt DNA … :))) e bine !!!

 2. Nu mi-as fi inchipuit ca dupa 25 de ani securismul mai poate fi ata de in floare. Cand te gandesti ca pentru a plati salariile acestor indivizi care lucreaza impotriva interesului public se chinuie romanul sa-si plateasca impozitele. Pana la urma se poate trage concluzia ca evaziunea fiscala este un gest civic, cu cat sunt mai putini bani la buget cu atat au mai mica capacitatea de a lucra impotriva interesului public. Si este aboslut clar ca interesele ilicite implicate in aceasta hidrocentrala ilegala sunt imense, din moment ce coruptii se agita atat. Sa speram ca vor iesi la suprafata. Nu poate fi vorba doar de acele mizerabile certificate “verzi” pe care suntem obligati toti sa le platim ca tribut catre mafie. Alt abuz grosolan!

 3. Narcisa, taica, voi sunteti teferi la cap ? In ce lege scrie ca autoritatile politienesti au dreptul sa se dumireasca despre ce vrea un petitionar care face o cerere la gradinita, de pilda ? Cum adica arestezi doi cetateni care au facut o petitie online ?! Iarasi dati motive Ambasadei SUA sa aiba ce comenta si cu ce ne spurca ? Vrei sa va vina iarasi control de la bucuresti, sa dati cu subsemnatul duminica ? De la cine ati primit ordinul asta prostesc ?

 4. Nici o diferență între acest regim si cel de pe vremea lui Ceausescu….ba as putea spune că atunci erau mult mai discreti,iar unii dintre ei te si anunțau personal ca au făcut investigații in ceea ce te privea.Era riscant bănuiesc dar unii chiar erau bimevoitori…..acum????

 5. Eu as băga pumnul în gura și vecinilor ordinari idioți care au fost foarte fericiți sa dea relații milițienilor.
  Si pe mine m-au abordat niste “organe”debile saptamana trecuta, efectiv mi-au ordonat sa le dau relatii despre niste vecini, am refuzat categoric pe un ton nu foarte diplomat.
  Nimeni nu va poate obliga sa dati relatii despre vecini, colegi, prieteni, etc.

 6. Se pare ca Ministerul de Interne vrea sa fie bine informat – ar fi de dorit ca pe viitor daca mai au nelamuriri sa nu mai faca cheltuieli pe banii nostri cu deplasari si anchete si sa se adrese Elegant pe internet catre cei care au initiat actiunea. Pe scurt e mult mai ieftin si rapid si le raman bani si timp sa se ocupe de hoti – in special de aia cu gulere albe care au devalizat o natiune in timp ce ei vroiau sa afle mai exact ce vroiau petionarii sau ce inseamna pct 7 de la TIMISOARA.

LĂSAȚI UN MESAJ