19 aprilie 2024
ActualitateSecurea concedierilor colective îi amenință pe silvicultori

Securea concedierilor colective îi amenință pe silvicultori

Intenția Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva de a concedia, colectiv, cu începere din luna decembrie, 413 salariați din unitățile subordonate a pus pe jar Federația Sindicatelor Silva și Confederația Națională Meridian din care face parte. Sindicatele au cerut Romsilva anularea măsurii, iar ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și secretarului de stat pentru Păduri sprijin și intervenție urgentă la conducerea Romsilva pentru stoparea concedierilor colective. Liderii sindicatelor s-au și întâlnit, pe acest subiect, cu ministrul Tánczos Barna. Silva a contestat inclusiv în instanță măsura, prin două acțiuni depuse la Tribunalul București.

Federația Silva – spune liderul ei, inginerul băcăuan Silviu Geană – i-a propus ministrului Barna ca în termenul prevăzut de legislația muncii, de zece zile de la emiterea Notificării intenției de concediere, Romsilva să ia măsuri pentru evitarea concedierilor sau să reducă numărul de salariați concediați.

Pentru aceasta, sindicaliștii au propus aplicarea a nouă măsuri. Primele trei măsuri propuse vizează dimensionarea fondului de conservare și regenerare a pădurilor la nivelul a 10% din valoarea masei lemnoase autorizate spre exploatare, majorarea capacității de exploatare a materialului lemnos prin înființarea de noi formații proprii de exploatare la Romsilva și înființarea la fiecare ocol silvic a cel puțin unui centru sau depozit de valorificare a lemnului destinat preponderent aprovizionării populației.



De asemenea, s-au propus și eficientizarea unor activități din Romsilva, preluarea în pază la ocoalele silvice a peste 200.000 ha fond forestier aflat în proprietate privată și înființarea, în ocoale, de echipe/formații de lucru mixte, formate din muncitori calificați atât pentru exploatarea lemnului, cât și pentru alte activități.

Ultimele trei propuneri vorbesc de regândirea principiilor care au stat la baza elaborării Metodologiei Romsilva, ediția 2021, care duce la concedieri, atragerea de fonduri de la bugetul de stat pentru suplimentarea veniturilor Regiei și diminuarea cotei de profit pe care statul o percepe anual de la Regie prin Memorandum aprobat de Guvern și care în toți acești ani a reprezentat 90% din profitul Romsilva, astfel încât, din profitul rămas Regia să se poată tehnologiza, moderniza, dota și adapta la cerințele și provocările actuale.
Federația Silva solicită, însă, și sistarea procedurii de concediere colectivă în contextul avalanșei de anunțuri de angajare apărute pe site-ul Regiei, chiar începând cu data la care a apărut intenția de concedieri. Este vorba de anunțuri de angajări pe 41 posturi, din care 34 TESA și 7 muncitori.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri