Explicație foto: Caii scăpați de sub control au dezmembrat o căruță/foto: Ramona Ionescu
Explicație foto: Caii scăpați de sub control au dezmembrat o căruță/foto: Ramona Ionescu

– ca să răspundă la comenzile potențialilor cumpărători, caii nărăvași servesc o bere înainte să ajungă la târg

Am descoperit accidental că târgul săptămânal din comuna Secuieni se ține joia. Tot accidental, mi-au ajuns la urechi lucruri greu de crezut pentru un om crescut la oraș.

Ei bine, o femeie care venise cu marfă în târg mi-a spus că proprietarii de cai mai obișnuiesc să le dea patrupedelor nărăvașe câte-o dușcă de alcool, care să le mai înmoaie elanul.

PUBLICITATE

Ce-i drept, când am ajuns în târg, spiritele erau încinse. Pe de o parte oamenii strigau de prin toate părțile, iar animalele erau foarte agitate. Când am pășit în târg, doi cai care o luaseră din senin la goană, tocmai se urcaseră cu copitele pe o căruță care le stătea în drum.

Din fericire, la acel moment nu era nimeni în atelajul dezmembrat de caii nărăvași. În caz contrar, asistam sigur la un omor. Nechezatul cailor și larma creată de proprietarii care încercau să potolească animalele au atras atenția tuturor, lumea încremenind la scena descrisă mai sus.

“Ferească Dumnezeu de ce se întâmplă prin târgurile astea! Animalele rabdă de foame și de sete, de dimineață și până pe la prânz, iar cumpărătorii le forțează limitele ca să vadă dacă răspund la comenzi și dacă trag suficient de bine. Unde mai pui că unii le și îmbată ca să fie liniștite!”, declară Mioara Burete, comerciant

Ce-i drept, caii trăgeau din greu la căruțele înfrânate înadins. Un băiat mi-a explicat că potențialii cumpărători pun frâna intenționat la căruță, tocmai pentru a testa puterea de tracțiune a calului.

Cu puțină imaginație, puteam asocia cursa nebună a animalelor, prin pietrișul târgului, cu drifturile pasionaților de mașini puternice. Numai că de această dată, era vorba despre alți cai putere!

Astfel stând lucrurile, nu știu dacă este adevăr sau doar legendă partea cu îmbătatul cailor nărăvași, însă, pot să vă spun că am asistat la o scenă în care calul abia cumpărat și pus în ham nu mai răspundea la comenzile noului proprietar. Iar în astfel de cazuri, se pare că nu-i lucru de șagă!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ