28 martie 2024
MagazinSecretul unei cariere de SUCCES in tara in care 80% dintre absolventi...

Secretul unei cariere de SUCCES in tara in care 80% dintre absolventi nu lucreaza in domeniul in care s-au specializat

Clipul de mai jos a fost realizat de două studente din București ca un mesaj pentru toți viitorii absolvenți și nu numai: Cheia succesului este în mâinile voastre!

Anual, statul produce aproape jumătate de milion de absolvenţi de studii superioare, dar mulți dintre aceștia rămân cu diploma în sertar. În timp ce o parte semnificativă capătă după cel puţin 3 ani de studii patalamaua de şomer, 80% dintre absolvenţii de facultăţi din România profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. 

Și prin „alte domenii” ne referim în mare parte la joburi pentru care aceștia sunt supracalificați: barmani, ospătari, casieri la supermarket sau operatori de call-center, cu salarii mult sub potențialul specializării pe care o au.



Dar unde este, de fapt, problema?

Majoritatea studenților stau degeaba 3-4-5 ani, fac prezența pe la cursuri și nu prea, se roagă să ia note de trecere la examene, iar la final se așteaptă să vină cineva la ei cu o ofertă de muncă și un salariu mare.

Ei bine, nu e chiar așa.

Facultatea oferă doar baza teoretică, depinde de fiecare student în parte ce face pentru a-și asigura succesul în carieră. Deși în majoritatea programelor de studiu practica este obligatorie, aceasta este insuficientă pentru a-l introduce pe student în „lumea reală”, deoarece de multe ori este tratată cu superficialitate de către cel puțin una dintre părți (student sau companie).

În anul 3 am făcut 3 luni de practică obligatorie la un service auto, am învățat multe lucruri acolo doar pentru că am fost curios și „m-am băgat în seamă”. Altfel n-aș fi făcut altceva decât să mă uit la mecanicul auto cum repară mașini.

Alex, 23 de ani, Politehnica

În plus, cele câteva ore de practică obligatorie din timpul anilor de studiu nu îi oferă studentului o imagine de ansamblu, ci doar o privire în „curtea” unei singure companii.

Soluția

Cei care doresc cu adevărat să aibă succes în domeniul pe care îl studiază trebuie să aibă ambiție și, cel mai important, inițiativă. Să caute neîncetat oportunități încă din primul an de studiu. Fiecare domeniu are și poziții entry-level, în care te poți strecura și fără experiență, dar în care poți învăța lucruri pe care facultatea nu ți le va spune niciodată.

„Am citit undeva că facultăți ca Științe ale Comunicării, Administraţie Publică, Management şi Marketing scot șomeri pe bandă rulantă. Eu nu înțeleg cum ai putea să nu te angajezi în domeniu dacă te implici măcar puțin cât încă ești student. Există voluntariat, există internship-uri (plătite bine sau nu, până la urmă contează să înveți și să vezi mai departe în ce direcție vrei să te îndrepți), poți lucra la proiecte personale, nu e așa greu. Eu am făcut câte puțin din fiecare, și mi-e din ce în ce mai ușor să avansez.
Dacă mâine mă hotărăsc că vreau să mă angajez pe un salariu bun, știu că de săptămâna viitoare pot începe munca. Dar momentan mă interesează să-mi dau seama în care colțișor al domeniului mi-ar plăcea să lucrez, ca atunci când termin facultatea să fiu deja pe picioarele mele, iar asta nu se poate întâmpla decât încercând, greșind și învățând.”
Andreea, 20 de ani, Publicitate

Robert, 25 de ani, a absolvit facultatea de Cibernetică din cadrul ASE. A început prin a intra într-o asociație studențească în departamentul de Web Development, iar experiența de acolo l-a ajutat să se angajeze pe acest post în diverse firme de publicitate.

Alex, 23 de ani, a făcut 4 ani de Politehnică, dar are restanțe și din această cauză nu a reușit să-și dea licența. Chiar și fără diplomă, el lucrează în domeniu:

„Am participat la un internship plătit de o lună la un dealer auto + service autorizat împreună cu 7 colegi. În ultima zi de internship am semnat cu toții actele, iar supervizorul nostru m-a intrebat dacă pot să mai ramân 2 minute. Mi-a spus: „Alex, colegilor noștri le-a plăcut de tine. Spun că ești ambițios și descurcăreț. Vrei să te angajezi la noi?”. Și așa am ajuns reprezentant vânzări auto. Dacă nu aveam oportunitatea asta, încercam în altă parte până găseam ceva care să-mi placă, dar să-mi convină și salariul.
Am învățat că totul e să vrei, și multe firme merg pe ideea: „Nu știi? Te învățăm. Nu poți? Te ajutăm. Nu vrei? Fă altceva!”.

Concluzia

Vrei să fii avocat? Du-te la tribunal si vezi cum se rezolvă cazurile. Vrei să fii manager? Intră într-o asociație studențească, implică-te în proiecte și pune-le la CV. Inginer? Caută un post de recepționer la o firmă pe domeniu. Îți va fi mult mai ușor să avansezi treptat, decât să pretinzi marea cu sarea când termini facultatea.

Tu cu ce ești tu mai bun decât celelalte mii de studenți care au terminat aceeași specializare ca tine?

Andreea Ungureanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri