24 aprilie 2024
OpiniiHublouSecretul celor doi XX

Secretul celor doi XX

Promisesem că am să scriu despre un studiu științific, redactat într-un limbaj accesibil, și a cărui lectură este folositoare tuturor, indiferent de gen. Numele lucrării este „Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor” autorul fiind un american, Sharon Moalem. I-am urmărit și declarațiile dintr-un interviu, constatând că este vorba despre un domn foarte simpatic, care încearcă, și reușește, să explice niște lucuri pe înțelesul tuturor. De pildă, spune clar, ceea ce se știa, de fapt, și anume că, la nivel genetic, organele noastre au un gen, creierele bărbaților și ale femeilor nefuncționând la fel. Apoi, la diferențe este notată una evidentă, și anume cea referitoare la forța fizică a bărbaților, dar adaugă că femeile rezistă mai bine într-un mediu dur, fac față mai bine unor medii dificile. Și continuă, pentru a ilustra mai clar deosebirile dintre cele două genuri cu exemple:

„Numărul bărbaților care se sinucid este mai mare, numărul bărbaților care beau și fumează este mai mare, bărbații își asumă mai mult riscuri și toate astea conduc la o sănătate precară, deci putem atribui comportamentului diferențele biologice, rata mai mare de supraviețuire a femeii.” Apoi, își aprofundează și nuanțează ideea, relatând observațiile sale dintr-o perioadă când a îngrijit bebeluși, ținându-i sub atentă observație, concluzia care s-a impus fiind aceea că, din doi copii care se nasc în condiții egale, cel mai adesea fetele supraviețuiesc.

La o altă întrebare a reporterului, privind întreaga noastră arhitectură, AND-ul, care este cuprinsă în 23 de volume, groase ca niște enciclopedii, Sharon Moalem scoate de acolo informația că la femei s-a găsit un cromozom X suplimentar. Or, acesta conține, în mod special, notează omul de știință, reproducând ce este consemnat în tratatele de specialitate, „instrucțiuni pentru construirea și păstrarea creierului și pentru construirea și apărarea corpului cu ajutorul sistemului imunitar”. Continuă afirmând că, având aceste 2 volume, femeia are 1000 de gene în plus pentru a combate problemele vieții. Cu această proprietate genetică suplimentară, se explică și faptul că femeile au o putere extraordinară de a vedea și de a distinge o mulțime de culori, acesta fiind doar un aspect amintit, pentru că, de fapt, în toate împrejurările vieții, folosind informațiile lor geneticce suplimentare, femeile se pot descurca mai ușor. Și ajung astfel să trăiască mult mai mult, 95% dintre persoanele care împlinesc 110 ani fiind femei.



„Viața e o cursă foarte lungă, provocatoare, dificilă, tristă, uneori fericită, iar faptul că doar femeile ajung la capătul ei îndepărtat se explică prin acea proprietate genetică suplimentară”, precizează autorul. Și pentru că, mereu, lucrurile au o dublă valență, în bine și în rău, există și riscuri în toată această poveste, femeile dezvoltând într-o proporție mai crescută boli imune, cele legate de tiroidă fiind în procent de 20% mai mult decât la bărbați. Find evident că din punct de vedere biologic nu suntem egali, nu ne mai rămâne decât egalitatea de șanse dintr-o societate democratică, realitatea aceasta, privită în mod lucid, realist, ajutându-ne să ne dezvoltăm, să evoluăm împreună fără idei preconcepute, dar ținând seama de diferențele ce nu pot fi negate.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri