26 aprilie 2024
ActualitateSecretomanie la Maternitate

Secretomanie la Maternitate

@ Parinti acuzati de… malpraxis

Parintii micutului Alexandru Mihai Feraru incearca de o saptamana sa intre in posesia unor acte de la Maternitatea Spitalului Judetean si nu reusesc. Li se cer aprobari si ordine de la procurori in speranta ca vor renunta sa sesizeze cazul copilului lor la Colegiul Medicilor.

Alexandru este copilul despre care DESTEPTAREA a relatat in mai multe numere. Mai intai am solicitat sprijin pentru ca Alexandru sa ajunga in strainatate, la o operatie care sa-l salveze de la orbire. Copilul a ajuns la clinica din Belgia, dar medicii l-au trimis acasa, spunand ca a ajuns prea tarziu. Ei spun ca vina apartine doctorilor care nu l-au diagnosticat la timp. Sotii Feraru vor sa afle ce medic le-a ingrijit copilul in cele doua luni cat a stat, ca prematur, la maternitate. &#8222Am cerut sa vad foaia de observatie a copilului, dar am fost refuzat, ne-a spus Constantin Feraru. Mi s-a cerut aprobarea directorului. Am obtinut-o, dar am fost amanat sau refuzat de diferite persoane de la maternitate. Mi s-a spus ca pot sa vad actele numai cu ordin de la procuratura. Stiau ca vreau sa fac plangere la Colegiul Medicilor si m-au tot dus cu vorba&#8221. Dr. Leonard Rosu, directorul SJU, spune ca este anormal sa i se refuze parintelui aceasta informatie, in ciuda secretului profesional si medical. Dr. Vladimir Corneleac, sef sectie OG I, afirma ca “un procuror da ordin Colegiului Medicilor si acesta solicita actele medicale de la noi&#8221. Sotii Feraru au depus sesizare la Colegiul Medicilor, fara sa stie pe cine reclama. Dr. Anca Stanga, presedintele Colegiului Medicilor, sustine ca nu este nevoie de interventia procuraturii, dar ca parintele nu are voie sa vada fisa copilului. Nu e de mirare ca parintii sunt debusolati si indignati.



Prin urmare, vinovatii sunt parintii. &#8222Este adevarat ca medicul din maternitate, neonatologul (nimeni nu vrea sa-i dezvaluie numele, n.r.), ar fi putut sa observe ca nou-nascutul are probleme cu vederea, dar mama de ce nu a observat? Mama are partea ei de vina&#8221, ne-a mai spus dr. Stanga. Dr. Corneleac a mers chiar mai departe, spunand ca l-a cunoscut pe tata si impresia sa este ca acesta nu urmareste decat sa obtina niste bani.

Alexandru a fost externat la doua luni de la nastere, iar in fisa care a ajuns la medicul de familie nu exista nici o mentiune cu privire la afectiunea oftalmologica. Abia la 7 luni a fost diagnosticat cu retinopatie de prematuritate. Acum li se spune parintilor ca boala nu putea fi observata in primele luni de viata. Dar, 90% din copiii nascuti sub 28 de saptamani au aceasta afectiune, deci nu era ceva neasteptat. Boala debuteaza de obicei dupa primele doua saptamani de viata. Mai tarziu apar complicatiile, asa ca se impune consult oftalmologic dupa 3-4 saptamani de la nastere. Dr. Corneleac spune ca in maternitatea bacauana nu exista aparatura oftalmologica si nici specialisti. Daca parintii ar fi fost informati din timp despre boala copilului, ar fi plecat sa caute vindecarea in alte spitale. Scris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri