De aproape o luna, in judet nu a mai cazut nicio picatura de ploaie. In tot acest timp, temperaturile din termometre a crescut constant, ajungând sa atinga si 36 de grade in unele zone. Cei mai afectati de temperaturile extrem de ridicate si de lipsa prelungita a ploilor sunt fermierii, in special cei care nu au cum sa irige culturile.

„Suntem la mâna Domnului”

Culturile de porumb, floarea-soarelui si soia sunt cele mai expuse temperaturilor foarte mari. „Situatia este alarmanta si va deveni si mai dramatica daca nu ne va ploua in urmatoarele 10 zile! Daca lipsa precipitatiilor se va intinde, vom recolta niste «babe», intrucât porumbul nu a legat nici 40%”, a declarat Petrisor Olteanu, fermier din zona Racaciuni.

Fermierii spun ca, din cauza secetei care s-a instalat exact când planta avea nevoie de apa, respectiv la formarea bobului, suprafata cultivata din judet este calamitata în proportie de aproape 40%. In aceste conditii, productia va fi mult diminuata, agricultorii sperând, eventual, sa mai salveze o parte din productie.

„Culturile semanate in primavara au inceput sa fie afectate in procente diferite, in functie de structura solului. Pe solurile care retin apa, diminuarea productiilor este mai mica, insa pe solurile mai nisipoase sau pe grohotisuri deja culturile au murit si nu mai exista solutii decât doar pentru furajarea animalelor. Nu avem ce face, suntem la mâna Domnului”, a declarat Ioan Chiriac, unul dintre fermierii importanti din judet.

Irigatiile, la pamânt

In tot judetul, ar putea fi udate cu apa circa 700 de hectare de culturi agricole, fata de circa 23.000 de hectare câte se puteau uda in urma cu 25 de ani. In prezent, se iriga pe câteva zeci de hectare in zona Letea Veche, Târgu Trotus, Sascut si Dienet. „La Racaciuni, comparativ cu situatia din urma cu 20 de ani, când irigam 300 din 1.200, astazi nu mai pot uda nimic! De ce? Pentru ca terenul a «plecat», conform legislatiei, la proprietari. Lucru corect, in principiu.

Ceea ce nu a fost corect este faptul ca nu s-a tinut cont ca acolo aveam sistem de irigatii, coloane, teava, hidranti, era o investitie, o valoare patrimoniala, o valoare contabila”, mai spune Petrisor Olteanu. Din pacate, pamântul a fost «ravasit», la propriu, de hotii de fier vechi, tevile ajungând sub diverse podete sau la firmele de colectare, la fel si hidrantii.

„E grav, pasunile deja s-au ingalbenit, porumbul se vede cum s-a «insurubat», semn clar ca sufera din cauza secetei”, spun specialistii din imbunatatiri funciare. Practic, o mare parte din culturi sunt aproape de coeficientul de ofilire, plantele nu mai au puterea sa extraga apa din sol si se usuca.

Prognoza meteo, deloc incurajatoare

Din pacate, ploile anuntate de meteorologi nu vor fi suficiente pentru a înviora plantele. Iar termometrele vor ajunge din nou la spre 35 de grade Celsius in majoritatea zonelor agricole. Chiar si noaptea, temperatura medie a aerului se va incadra intre 17 si 32°C in cea mai mare parte a tarii. In Molova, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema). In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie vor fi accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer si de la suprafata solului deosebit de ridicate din aceasta perioada.

De asemenea, in regiunile agricole afectate de seceta pedologica se va inregistra in continuare ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la culturile prasitoare, uscarea frunzelor bazale, precum si fortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului prin evapotranspiratie al plantelor.


PUBLICITATE