Vineri, 15 februarie 2019, ora 17,30, la Universitatea George Bacovia din Bacău, a avut loc o seară de evocare a mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Evenimentul a fost organizat de Asociația editorilor din Bacău, Editura Rost, Alianța părinților, Ascor Bacău și Asociația Civitas Bacoviensis și a fost prilejuit de lansarea carții „Cei 13 care m-au salvat”, scrisă de poetul, publicistul și scriitorul băcăuan Claudiu Târziu.

Despre carte și fenomenul mărturisitorilor din temnițele comuniste au vorbit scriitorul Cornel Galben, medicul Ovidiu Tudoran iar actorul Florin Bogdan Ghelu a prezentat un moment artistic de înaltă sensibilitate înmănunchind mai multe poezii de Petru C. Baciu, Demostene Andronescu, Valeriu Anania și Radu Gyr.

În final, Claudiu Târziu a rememorat cu emoție pentru cei 90 spectatori (o mare parte dintre ei fiind tineri) motivația apariției volumului precum și unele momente din istoricul relației sale cu cei 13 care l-au “salvat”. Manifestarea aceasta, ca și celelalte realizate periodic de grupul de organizatori, și-a propus să ofere tinerilor modele exemplare demne de urmat dar și să lumineze pentru aceștia perioade dramatice din istoria recentă a României.

Ionel Rusei

Alte articole