4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Se vor găsi fonduri și anul acesta?

.

HomeActualitateSe vor găsi fonduri și anul acesta?

Să alungăm urâtul. De când artiștii plastici au ieșit în stradă, nu să facă grevă ci doar să concretizeze ce înseamnă arta vizuală, multe fațade anoste de blocuri sau instituții publice au căpătat stil. Și o mașină de gunoi arată altfel, frumos pictată, când lasă curat. Fură ochiul, mai alungă din gânduri, descrețesc fruntea.Sau ne pun mintea la treabă după câteva clipe de contemplare, când credem că le-am deslușit mesajul. Mereu altul, unic pentru fiecare. Art-street a luat locul mâzgâlelelor făcute pe furiș cu spray-uri pe ziduri. Acum ideile sunt transpuse elaborat. Și tehnica a evoluat. Să nu uităm însă că arta murală, mozaicul, vitraliul, sunt vechi de mii de ani.

În perioada anilor 70 – 80, când s-a construit la noi ca niciodată, au fost și fațade de blocuri frumos decorate. Cu motive folclorice, florale stilizate, basoreliefuri realizate din cărămizi, ceramică smălțuită sau mii de pătrățele colorate, pe care unii și le permiteau și în baie. Erau în vale – pe Stadionului, pe lângă Sala Sporturilor, în zona Orizont (Școala Nr. 10), Narcisa.

Au dispărut aproape toate. Pe fațada dinspre nord a unui bloc de pe Srada Republicii, la Nr. 66, se mai păstrează la ultimul etaj, un strat de cărămizi.

Au rezistat timpului nu și nepăsării. E frumos că doar la câteva sute de metri, traversând strada, în toamna trecută, o fațadă de aceleași dimensiuni are astăzi altă viață. Este un câștig și pentru artă, pentru artiști, dar mai ales pentru public. Poate nu ne oprim aici.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri