20 aprilie 2024
EconomieSe tulbura apele la Administratia de Apa Bazinala Siret

Se tulbura apele la Administratia de Apa Bazinala Siret

– angajatii sunt revoltati ca li s-au taiat „unilateral si nelegal” drepturile salariale

Stare de tesiune in crestere printre angajatii Administratiei de Apa Bazinala (ABA) Siret din Bacau aflata in cadrul Administratiei Nationale „Apele Române” (A.N.A.R). Nemultumirea salariatilor a plecat de la suspendarea pe termen nelimitat a unei parti dintre drepturile salariale.

Mai exact, administratia „Apele Române” a dispus taierea salariilor cu 25%. Masura a intervenit in urma unor controale asupra activitatii financiar- contabile a A.N.A.R., efectuate de Curtea de Conturi.



Astfel, pe lânga unele nereguli in actele contabile ale A.NA.R., in raport, institutia de control mai apreciaza ca unele drepturi salariale au fost acordate cu încalcarea unor acte normative, fapt pentru care a dispus masuri de
intrare în legalitate.

„Reactii greu de gestionat”

Liderii Federatiei sindicatelor „APEHID”, organizatie reprezentativa la nivelul A.N. „Apele Române” si semnatara a Contractului Colectiv de Munca, sustin ca masura a fost luata de conducere fara acordul si consultarea sindicatelor. De aceea, in prima faza, sindicatele au declansat o serie de proteste la nivelul intregii tari.

„Zilele trecute, colegii de la Mures au fost in greva japoneza, vor urma altii din celelalte sisteme de gospodarire a apelor. Insa, ma tem ca aceste decizii luate de administratia Apelor Române vor duce la niste reactii greu de imaginat in rândul angajatilor, si foarte greu de gestionat”, a declarat bacauanul Gheorghe Gavrila, presedintele Federatiei sindicatelor „APEHID”, initiatorul protestului. El reaminteste episodul de la finalul anilor ’90, când, pe fondul unor nemultumiri ale salariatilor de la „Apele Române”, localitatile de pe Valea Trotusului – Onesti, Tg. Ocna, Moinesti si Comanesti – au ramas fara apa. Atunci, toti salariatii au pus mâna pe vana si au inchis-o putin câte putin, ingreunând, astfel, sarcina organelor de cercetare penala.

Cazuri sociale si gesturi extreme

Cert este ca la institutia bacauana activeaza circa 300 de angajati (1.000 la ABA Siret care include judetele Suceava, Neamt, Vrancea si Bacau) si, alaturi de cei 9.500 de la nivelul intregii tari, vor sa apeleze la instanta în speranta ca-si vor recupera banii. Grav este ca, potrivit sindicalistilor, multi dintre angajatii „Apelor Române” nu mai pot sa-si asigure cheltuielile zilnice sau ratele la banca, situatia generând adevarate drame. „Sunt cazuri disperate printre colegii nostri. De exemplu, luna trecuta, o salariata de-a noastra a intrat in greva foamei, pentru ca, retinându-i atât de mult din salariu, ea urmeaza sa-si piarda casa. Noroc ca ma intervenit noi”, explica liderul Gavrila.

Avocatul Poporului

La rândul lor, reprezentantii locali ai „Apelor Române” sustin ca exista un Contract Colectiv de Munca la nivel national care este respectat, dar care o parte dintre prevederi au fost considerate nelegale de Curtea de Conturi. „A.N. «Apele Române» este o istitutie publica ce se finanteaza din venituri proprii si nu bugetare. Aceasta divergenta sta la originea situatiei actuale. In momentul de fata, A.N. «Apele Române» a contestat decizia Curtii de Conturi, litigiul aflându-se pe rolul instantelor de judecata. Regretam situatia creata fata de salariati. Mai mult, A.N «Apele Române», impreuna cu partenerul social, cauta o solutie de rezolvare”, a declarat Roxana Cernat, purtatorul de cuvânt al ABA Siret din Bacau.

In plus, sidicalistii au formulat o petitie la institutia Avocatul Poporului prin care cer sa li se ofere sprijin pentru rezolvarea problemei.

Pretentii

Sindicatele le cer guvernantilor stabilirea statutului personalului A.N. „Apele Române”, inclusiv a modului de salarizare, astfel încât sa fie eliminate toate prevederile care lasa loc de interpretari. Totodata, sindicalistii solicita amendarea legii salarizarii unitare si declararea familiei ocupationale a personalului angajat în „Apele Române” si stabilirea unei grile de salarizare care sa stabileasca veniturile salariale. Iar, daca se va decide modificarea statutului si transformarea în regie, sindicalistii solicita urgentarea procedurilor, astfel încât, pâna la 1 decembrie 2015 sa se încheie un nou Contract Colectiv de Munca, un calendar clar de majorare a veniturilor salariale, care sa pastreze raportul cu salarizarea preconizata pentru celelalte ocupationale pentru perioada 2015-2017. Sindicalistii vor o conducere profesionista la nivelul A.N. „Apele Române” si încheierea perioadei de interimat pentru a exista un partener avizat si recunoscut în viitoarele negocieri cu federatiile sindicale reprezentative din cadrul administratiei si sistarea diminuarii unilaterale a veniturilor salariale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri