25 aprilie 2024
Prima PaginăSe strânge latul in jurul jafului cu finantarea fotbalului bacauan

Se strânge latul in jurul jafului cu finantarea fotbalului bacauan

Relu Damian, fostul presedinte de CA al SC “Fotbal Club Municipal Bacau” SA, urmarit penal pentru “folosirea cu rea-credinta a creditului societatii”

Dupa doi ani de la efectuarea plângerii penale, procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau au demarat cercetarile in cazul finantarii, cu bani publici, a societatii SC “Fotbal Club Municipal Bacau” SA, controlata de municipalitatea bacauana. In cauza, oamenii legii l-au pus sub invinuire pe fostul presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al societatii, Relu Damian, acesta fiind urmarit penal incepând cu 7 august 2012. In ultimii 2 ani, firma Primariei Bacau a fost alimentata cu aproximativ 2 milioane de euro de edili, sub pretextul unor majorari de capital social, banii fiind cheltuiti in alte scopuri decât cele aprobate de Consiliul Local (CL) Bacau. In 2010, SA-ul municipalitatii a beneficiat de doua majorari de capital social, in valoare totala de 1,2 milioane lei. Banii au fost cheltuiti cu plata unor datorii catre stat, a obligatiilor fata de terti, dar si cu acoperirea cheltuielilor curente. Abordat de jurnalistii Desteptarii, Damian a declarat ca in perioada in care a condus CA-ul de la FCM Bacau SA nu a facut decât sa respecte deciziile asumate de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Aceasta avea in componenta 5 consilieri locali PNL care au si aprobat, in iunie 2010, retrogradarea echipei de fotbal FCM Bacau in Divizia C, prin neprezentarea la jocul cu Dunarea Galati. In august 2010, CL Bacau a decis schimbarea numelui societatii in SC “Sport Club Bacau” SA, la conducerea acesteia fiind cooptat Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL.

Procurorilor bacauani le-au trebuit nu mai putin de 2 ani pentru a realiza implicatiile penale ale retrogradarii FCM Bacau in Divizia C, eveniment petrecut in iunie 2010 când, la ordinul expres al primarului Romeo Stavarache, clubul fanion al Bacaului a fost exilat in liga a treia. In urma retrogradarii, Asociatia Sportiva „FCM Bacau” a formulat plângere penala impotriva factorilor decidenti care au ticluit retrogradarea, insa dosarul format a stat – vreme de 2 ani – prin sertarele procurorilor. Cazul pare sa fi stârnit interesul acestora abia in cursul lui 2012, când oamenii legii si-au intensificat cercetarile.



Pe cine urmaresc oamenii legii?

Potrivit unui raspuns remis cotidianului Desteptarea de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau, in cauza s-au efectuat cercetari asupra mai multor persoane, intre acestea numarându-se primarul Romeo Stavarache, viceprimarul Dragos Luchian, dar si a unora din consilierii locali membri ai Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la SC „Fotbal Club Municipal Bacau” SA (Ciubotaru Lucian, Bogatu George, Floroiu Ionel, Nechita Marcel Nicolae, Rotaru Ioan,
Mircea Fechet).

In urma cercetarilor, organele de politie judiciara din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din subordinea IPJ Bacau au dispus punerea sub invinuire a lui Relu Damian, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al societatii. Acesta este urmarit penal din 7 august 2012, sub aspectul comiterii infractiunii de folosire cu rea-credinta a creditului societatii. Dosarul se afla in lucru la IPJ Bacau, de cauza ocupându-se subcomisarul Sandu Paun. Conform unei ordonante datate 8 august 2012, Paun a dispus in cauza efectuarea unei expertize contabile judiciare care sa evidentieze amploarea prejudiciului inregistrat in dauna societatii controlate de municipalitatea bacauana. Abordat de jurnalistii Desteptarii, Damian s-a aparat declarând ca din postura de presedinte al CA de la SC „Fotbal Club Municipal Bacau” SA a urmarit doar interesele societatii si ca s-a aflat, tot timpul, la mâna imputernicitilor CL Bacau prezenti in AGA societatii.

„Eu nu puteam lua decizii de unul singur. AGA era cea care decidea, era «patronul». Cât timp am fost presedinte al CA m-a interesat ca echipa sa mearga. Banii primiti de la CL au fost bagati intr-un cont special, prin care actionarul poate sustine activitatea societatii”, a declarat Damian, care a explicat ca fondurile aprobate de CL in 2010 au fost folosite pentru achitarea unor datorii, dar si pentru sustinerea cheltuielilor curente ale clubului. Fostul presedinte al CA a afirmat ca pentru sustinerea clubului ar fi venit „chiar cu bani de acasa” si ca asteapta rezultatul expertizei contabile dispuse de organele de urmarire penala.

Ce s-a intâmplat in iunie 2010?

In urma cu doi ani, in urma deciziei conducerii Primariei Bacau, FCM a fost retrogradata la masa verde in Divizia C, desi matematic isi asigurase prezenta, pe mai departe, in B. Retrogradarea echipei a survenit dupa neprezentarea la meciul cu Dunarea Galati, de pe teren propriu (a doua neprezentare in retur, fapt ce a antrenat retrogradarea echipei in C). La acea data, unii dintre alesii prezenti in AGA de la SC „Fotbal Club Municipal Bacau” SA, societatea prin care Primaria sustinea clubul de fotbal, au incriminat decizia criminala a edililor. “Hârtia aceea a fost trimisa la FRF fara un vot in AGA, fara mandatarea conducerii clubului. In AGA din 31 mai a fost doar o informare verbala din partea presedintelui de club. In rest au fost doar discutii. Normal era sa se supuna la vot. Decizia de neparticipare nu a fost luata intr-un for statutar”, declara, pe 9 iunie 2010, consilierul local George Bogatu (PSD) cu privire la modul in care a fost decisa soarta echipei.

Unii dintre consilierii locali l-au acuzat, in mod direct, pe primarul Romeo Stavarache de distrugerea echipei, precum si de finantarea dubioasa a societatii. “Este o problema cu miros penal. Am dat doua hotarâri de CL prin care am virat miliarde in aceasta societate. Echipa a retrogradat. Trebuie sa raspunda cei care au decis neprezentarea echipei. Nu cred ca paznicul de la club a decis sa nu mai intre echipa pe teren. Sa n-o mai dam cotita: conducerea Primariei si primarul Romeo Stavarache au decis. Ei sunt actionarul majoritar”, declara in iunie 2010 Constantin Draganuta, la acel moment consilier local din partea PDL. Sub protectia anonimatului, mai multi alesi recunosteau acum doi ani ca Stavarache ar fi dat mai multe telefoane catre consilierii PNL din AGA societatii, indicându-le acestora sa opreasca echipa de la joc.

Si-au devalizat propria societate

In iunie 2009, conducerea Primariei Bacau decidea sa infiinteze o societate comerciala, controlata de municipalitatea bacauana, având ca scop sustinerea activitatii de performanta a clubului fanion, FCM Bacau. CL Bacau aproba, in sedinta din 10 iunie 2009, Actul constitutiv al SC „Fotbal Club Municipal Bacau SA”, societate detinuta in proportie de 90 la suta de municipiul Bacau. Conform articolului 4 (1) din HCL nr. 184/2009, societatea lua fiinta „cu scopul sustinerii activitatii de performanta a echipei de fotbal «FCM Bacau»”. Practic, prin retrogradarea echipei in C, decisa de edilii Bacaului, patronul societatii a actionat in contra intereselor acesteia. In 2010, pâna la retrogradarea FCM in C, societatea pe care a functionat clubul a beneficiat de doua asa-zise majorari de capital social in suma totala de 1,2 milioane lei, banii fiind cheltuiti in alte scopuri decât cele expres prevazute in hotarârile CL. In august, aceeasi societate – ramasa intre timp fara obiectul muncii – a primit alte 1,2 milioane lei din partea CL Bacau, tot cu titlul de majorare a capitalului social.

Oamenii legii se prefac ca nu vad jaful

Cercetarile politistilor si procurorilor vizeaza, in mod paradoxal, doar presupusele majorari de capital social de pâna la retrogradarea clubului in Divizia C, Damian fiind urmarit pentru utilizarea cu rea-credinta a banilor primiti de societate in baza hotarârilor CL. Oamenii legii nu si-au extins insa investigatiile si asupra perioadei 2010 – 2012 când alesii locali au aprobat, cu o incredibila larghete, dirijarea unor fonduri in suma de 1,5 milioane de euro catre SC „Fotbal Club Municipal Bacau” SA, pe societate functionând un fantomatic club de Divizia C – Sport Club Bacau – patronat de Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL. Banii au fost virati tot prin stratagema presupuselor majorari de capital social. Pe 31 august 2011, CL Bacau a aprobat modificarea Actului constitutiv al societatii, schimbând denumirea acesteia in SC „Sport Club Bacau” SA. Goian, patronul echipei omonime, a fost cooptat – cu acte-n regula – la conducerea societatii. Cu câteva luni mai devreme, parca pentru a pregati sosirea lui Liviu Goian la timona societatii detinute de municipalitate, CL Bacau aproba o noua asa-zisa majorare de capital social in suma de 2 milioane lei (HCL nr. 169 din 30 mai 2011). Majorarile de forma au continuat si in 2012, când acelasi CL aproba o noua majorare a capitalului social la SC „Sport Club Bacau” SA, in suma de 1,6 milioane lei. (HCL nr. 8 din 31 ianuarie 2012).

Autodenuntul lui Stavarache
Primarul a incuviintat cheltuirea unor fonduri de Divizia A cu o echipa de C

Pentru a mai atenua din nemultumirile pricinuite de distrugerea FCM-ului, primarul Stavarache declara – in mai 2010 – ca o va lua de la zero cu sustinerea fotbalului. Edilul le promitea bacauanilor ca in maxim 2 ani vor avea o echipa de divizie nationala, care isi va incepe urcusul din Divizia C. „Ii anunt pe bacauani ca o vom lua de la zero. Nu mai merita sa bagam bani in echipa domnului Sechelariu. Vom lua o formatie din liga 3, alta decât FCM Bacau, si in doi-trei ani o vom duce in Liga 1”, declara Stavarache pentru situl internet www.liga2.ro.

Echipa preluata de municipalitate a fost cea a lui Goian, edilii investind, orbeste, sume incredibile pentru nivelul competitional al ligii a treia. In 2010, dupa retrogradarea FCM, societatea pe care fiinta Sport Club Bacau a primit 2,4 milioane lei (prin doua presupuse majorari de capital social aprobate de CL – HCL nr. 288 si HCL nr. 456). In 2011, aceeasi societate a primit alte 2 milioane lei, pentru ca in 2012 SC „Sport Club Bacau” SA sa fie „alimentata” cu 1,6 milioane lei. In total, presupusele majorari de capital social aprobate de CL dupa preluarea, pe societate, a echipei lui Goian s-au cifrat la 6 milioane lei (aprox. 1,5 milioane euro). In pofida sumei considerabile pentru o echipa de C, Sport Club a ratat promovarea in esalonul secund, ramanând in liga a treia. Sumele primite de societate au stârnit mai multe critici in ultimii ani, numerosi consilieri din opozitie apreciind ca risipa comisa de administratia Stavarache este prea mare pentru nivelul bugetului local.

In iulie 2012, pâna si Stavarache a inceput sa aiba retineri cu privire la continuarea finantarii SC „Sport Club Bacau” SA, dupa ce timp de doi ani liberalii din structurile de conducere ale societatii s-au umplut de bani publici. In ceea ce parea a fi un soi de autodenunt, edilul bacauan a declarat in cadrul sedintei CL din iulie ca municipalitatea nu va mai baga bani publici in fotbal. „O sa va propun, intr-un an doi, impreuna cu dumneavoastra, sa facem un proiect pentru revigorarea acestui sport. Am vorbit si cu o serie de colegi de-ai nostri pentru a nu mai da bani de la municipalitate. Trebuie sa gasim o solutie, societatea comerciala sa se poata intretine singura, sa faca activitati. Este o societate a Primariei, este de utilitate publica si-atunci gasim solutii in acest sens”, opina primarul, asumându-si statutul de societate publica al SC „Sport Club Bacau” SA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri