19 aprilie 2024
EvenimentSe schimbă modificarea! Guvernul încearcă să repare e-factura

Se schimbă modificarea! Guvernul încearcă să repare e-factura

Ministerul Finanțelor se angajează să remedieze problemele semnalate de contribuabili în legătură cu sistemul RO e-Factura, cu doar o lună și jumătate înainte de a deveni mijloc de amendare. Sistemul, impus obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, are deja peste 300.000 de utilizatori și procesează un milion de facturi pe zi. Cu toate acestea, antreprenorii au reclamat multiple probleme nesoluționate, iar Ministerul Finanțelor promite reparații și o aplicație simplificată pentru firmele mici, programată să fie lansată la începutul lunii martie.

Printre îmbunătățiri se numără funcții de autofacturare și filtrare, precum și posibilitatea de a accesa e-Factura direct de pe site-ul ANAF în timpul lucrărilor de mentenanță la Spațiul Privat Virtual. Pentru a facilita tranziția, termenul-limită pentru transmiterea facturilor rămâne nepedepsit până la 31 martie 2024 în cazul nefuncționării sistemului pentru cel puțin 24 de ore.

De asemenea, guvernul a anunțat că, în cazul în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu va fi funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor se va suspenda până la repunerea în funcțiune a sistemului. În paralel, în cadrul unei perioade de adaptare, contribuabilii pot participa la webinarii online organizate de ANAF pentru a înțelege și utiliza mai eficient platforma.Reprezentanții executivului au punctat din nou că în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează, oferind astfel un răgaz suplimentar pentru adaptare și înțelegere a noilor proceduri fiscale electronice. Pentru a verifica progresul și a primi asistență directă, utilizatorii pot participa la întâlnirile online organizate periodic de ANAF, unde vor primi răspunsuri la întrebările lor specifice și vor fi informați cu privire la actualizările ulterioare ale platformei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri