24 aprilie 2024
ActualitateSe reinfiinteaza clasele profesionale

Se reinfiinteaza clasele profesionale


Vom avea mai multi mecanici auto si tehnicieni

Pentru ca a realizat ca in urma absolvirii liceului, prea putini tineri isi gasesc de lucru imediat, pentru ca nu au o calificare, Ministerul Educatiei a decis sa reintroduca invatamântul profesional. Acesta va fi organizat diferit, iar la mijloc este si un stimulent financiar.

Ministerul Educatiei a decis ca din toamna absolventii claselor a IX-a vor putea opta pentru clase profesionale daca nu vor sa continue cu invatamântul liceal. Masura este reglementata prin Ordinul 3168/03.02.2012 care prevede ca incepând cu anul scolar 2312-2013 unitatile din invatamântul preuniversitar care scolarizeaza elevi in clasa a IX-a – liceu tehnologic, au posibilitatea sa propuna clasa a X-a invatamânt profesional. Acesta va avea o durata de doi ani si va fi organizat in colaborare cu operatorii economici.

Mai multa practica, mai putina teorie

Spre deosebire de invatamântul liceal unde se face teorie, caracteristica acestor clase va fi ca se vor axa in principal pe partea practica. "Prin orele de pregatire practica efectuate de elevi, in procent de 60 la suta in primul an si 75 la suta in al doilea an, se urmareste dezvoltarea competentelor profesionale ale elevilor, specifice calificarilor profesionale in deficit pe piata muncii, tranzitia de la scoala spre job, prin efectuarea stagiilor de practica", a explicat prof. Florin Lazar, inspector scolar general.



Stimulent lunar

Exista si un aspect financiar care tine de reintroducerea acestor clase. Pentru dezvoltarea invatamântului tehnic, Ministerul Educatiei a accesat 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din care va plati lunar, fiecarui elev care intra in clasa profesionala, 200 de lei. Deja ministerul a elaborat un curriculum pentru 100 de calificari profesionale, iar listele cu scolile unde se vor organiza aceste clase vor fi finalizate la inceputul lunii martie.

Firmele private trebuie sa se implice

Daca scolile de meserii aveau in oferta educationala multe profiluri ca numar, dar putine ca aplicabilitate sau cerere pe piata muncii, noile specializari trebuie sa tina cont de necesitatile de pe piata muncii. De aceea, la introducerea unei clase cu un anumit profil, conducerea unitatii de invatamânt trebuie sa identifice agenti economici unde sa plaseze elevii in practica. "Noi vom organiza doua clase profesionale pentru mecanici auto si tehnicieni transport. Avem o colaborare indelungata cu firma Dedeman, unde elevii vor putea face pratica", a explicat directorul Colegiului Tehnic "D. Mangeron", prof. Ioan Balcan. Pentru ambele specializari sunt deja cereri, mai spune directorul unitatii. La Colegiul Tehnic "N.V. Karpen", in schimb, cele doua clase se vor infiinta pe domeniile electronica si automatizari. "Am discutat cu elevii si de aici au rezultat aceste optiuni. Unii au spus ca nu merg la liceu pentru ca nu pot face fata ritmului", a explicat prof. Gheorghe Ilcos, directorul adjunct al unitatii de invatamânt. "Dispunem de baza materiala necesara si avem deja parteneriate cu firmele la care elevii ar putea merge in practica cum sunt AE Electronics sau Electrica Moldova".
La finalizarea studiilor, elevii vor sustine un examen de certificare profesionala si vor obtine un certificat de calificare nivel III, care va permite angajarea nu doar in tara noastra, ci si, teoretic, oriunde in Uniunea Europeana. De asemenea, ei vor primi un certificat de absolvire a invatamântului obligatoriu, iar daca nu doresc sa se angajeze dupa absolvirea scolii profesionale, pot continua studiile de liceu.

Isi vor gasi de lucru mai usor

"Diferenta dintre absolventii de liceu si cei de scoli profesionale consta tocmai in aceea ca, cei care invata o meserie, vor putea fi "absorbiti" de piata muncii, intr-un timp mai scurt", crede Daniela Balan, purtator de cuvânt al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Bacau. Institutia a remarcat ca in trecut, când functionau astfel de scoli, plasarea absolventilor lor era mai usoara. Tot pentru crearea de specialisti, legislatia muncii prevede din acest an posibilitatea incheierii contractelor de ucenicie, care sunt in esenta, calificari direct la locul de munca. In acest caz insa, angajatorii sunt stimulati financiar sa ia in ucenicie persoanele. Ei primesc 300 de lei pentru fiecare ucenic.
Andreea Gavrila

In primul an se vor face 525 de ore de teorie si 740 de practica, iar in al doilea an se vor face 315 ore de teorie si 885 de ore de practica. Elevul va avea tutore de practica de la angajator. Pratica se poate face in orice tara a Uniunii Europene.

Inscrierile au loc in perioada 7-31 mai. Daca cererea va fi mai mare decât oferta, unitatea de invatamânt si firmele vor trebui sa decida pe ce baze fac admiterea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri