Marti, consilierii locali s-au reunit in sedinta extraordinara. Pe ordinea de zi au fost câteva proiecte privind premieri: a elevilor cu performante scolare si cei care provin din familii monoparentale, dar si a cuplurilor care au implinit 50 de ani de casatorie.

Alesii au modificat Regulamentul de acordare a burselor municipale elevilor din scolile si liceele din municipiu. In primul rând au dublat numarul de burse, iar apoi au introdus si categoria burselor de sprijin elevilor ce provin din familii monoparentale, iar venitul parintilor nu depaseste cu mai mult de doua ori venitul minim pe economie.

„Chiar daca are un puternic iz electoral, acest proiect este bine-venit. Eu cred ca in patru ani aveati timp suficient sa vedeti ca si acesti copii din familii monoparentale au nevoie de sprijin”, a spus consilierul independent Dan Jitariu. Acesta a intrebat si daca se cunoaste numarul exact al elevilor care vor beneficia de acest sprijin. Raspunsul a fost nuantat, dar viceprimarul Radu Ababei nu a ratat sansa de a mai face o afirmatie interesanta.

PUBLICITATE

„Nu avem un numar exact, am prevazut alocarea a o suta de burse pentru inceput. Este o categorie care era mereu sarita de pe lista, mai ales daca tinem cont ca acesti elevi au posibilitati reduse iar nota 8 este incununarea succesului maxim (?! n.r.), daca se face comparatia cu conditiile in care acestia lucreaza acasa”, a spus Ababei. Familii monoparentale, in sensul definit de hotarârea de consiliu sunt acelea rezultate in urma decesului unui parinte sau prin divort.

Dublarea numarului de burse alocate elevilor inseamna ca 6.000 de elevi vor primi burse de excelenta (100 lei lunar), performanta (75 de lei lunar) si merit (50 de lei lunar), iar efortul bugetar va fi semnificativ. Deocamdata, s-au alocat in buget 2,8 milioane de lei pentru acest capitol, urmând ca la rectificarea din iulie sa fie acoperita diferenta. Elevii sunt premiati pentru fiecare semestru in parte. Dublarea este valabila incepând cu al II-lea semestru al acestui an scolar, dar elevii vor primi bani in toamna.

Si copiii, si pensionarii

In aceeasi logica de premiere, consilierii au votat ca 254 de familii care au implinit 50 de ani de casatorie sa fie rasplatite cu 500 de lei fiecare, pe lânga o diploma. Dupa aproape doi ani de intrerupere, s-a reluat acest demers al primariei. „Sa facem aceste liste din doua in doua luni, va rog, pentru ca intre timp unele persoane fiind batrâne, nu vor mai fi printre noi”, a cerut Gheorghe Huluta, consilier UNPR. Potrivit hotarârii de consiliu, vor primi premiul si persoanele care au ramas fara partenerul de viata, sau in cazul decesului ambilor – mostenitorii lor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ