O idee și patru parteneri, cam așa ar suna pe scurt geneza unui proiect care își propune să promoveze talentele Generației Z. Numele orchestrei va fi „Grandissimo”, dar ar putea fi modificat pe baza propunerilor rezultate din branduire.

Proiectul „Grandissimo în Universul Z” va fi derulat de Filarmonica „Mihail Jora”, prin directorul Pavel Ionescu-Ambrosie, care va coordona din punct de vedere artistic activitățile de selecție și antrenare a orchestrei Z, și FSC Bacău, care va gestiona proiectul pe baza sumelor atrase de la sponsori până la constituirea unei organizații nonprofit care va gestiona proiectele „Platformei viitorului”, va promova trialurile de selecție prin intermediul site-ului www.GeneratiaZ.ro și va proiecta materiale de promovare. Un rol foarte important îi revine lui Tiberiu Dospinescu, proiectantul conceptului „Universul Z”, bazat pe „Platforma Viitorului”, care va atrage sponsorizări, va elabora strategii de promovare și va gestiona, împreună cu FSC, sumele atrase pentru susținerea orchestrei Z. În fine, Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, reprezentat prof. Carmen Corlățeanu, va asigura suport pentru selecția tinerilor din Neamț, transportul elevilor la repetițiile și concertele din Bacău, activitățile de comunicare și promovare.
Dirijorii sprijină „Grandissimo”

Proiectul va fi realizat în două faze: „StartUp”, faza în care va avea loc selecția instrumentiștilor și lansarea orchestrei „Grandissimo”, și „Post StartUp”, faza de funcționare, în care orchestra, împreună cu grupurile camerale pe care le va forma, va fi preluată și manageriată de Filarmonica „Mihail Jora”. Selecția se va organiza în cinci localități: Bacău, Piatra Neamț, Moinești, Roman și Onești.

Lansarea proiectului va avea loc joi, 18 aprilie, la „Ateneu”, într-o conferință de presă urmată de o masă rotundă pe tema parteneriatelor destinate dezvoltării proiectelor Universului Z, la care vor participa maestrul Ovidiu Bălan, dirijorul Andreas Mihăiță, Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău, echipa „Universului Z”, parteneri actuali și viitori ai proiectului, reprezentanți ai oamenilor de afaceri. Întâlnirea va fi urmată de un concert susținut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” și tinerii deja selectați pentru „Grandissimo”.