Anca Sigartau si-a dat demisia, problemele teatrului ramân

De mai bine de o jumatate de an, la Teatrul Municipal “Bacovia” se joaca o piesa, in mai multe acte, cu titlul “Executare silita”, in regia fostului director Anca Sigartau, iar la matineu “Procesul”, de Kafka. Spectacolele sunt anuntate de postasul din zona, care depune saptamânal, la sediul institutiei, câte o somatie, privind o executare silita, stabilita de diferite instante din Bacau.

Subiectul este unul cunoscut, Festivalul International “Theaterstock”, a carui premiera a avut loc in august 2015. Spectatorii cunosc personajele, au fost facute public in multe editii ale ziarului nostru. Ecourile marelui festival nu s-au stins nici pâna la aceasta data, penultimul act a avut loc pe 12 mai 2016, când conducerea teatrului instiinteaza ordonatorul principal de credite, Primaria Bacau, ca este urgent si necesar constituirea unui angajament de plata in valoare de 660.433,20 lei, conform somatiei imobiliare din dosarul (…), privind executarea silita formulata de creditoarea Asociatia “Muze colorate”, partener al Festivalului amintit.

Suma a fost stabilita in urma unei medieri, instituita cu titlu executoriu de instanta, intre Anca Sigartau (manager al teatrului la acea data) si Madalina Rotaru, presedinte al Asociatiei, insa neonorata nici la aceasta data. Primaria Bacau nu a dat curs adresei inaintata de conducerea teatrului ordonatorului de credit, cu toate ca are baza legala, formulata in Ord. 22/2002, art. 4(1) si art. 2. “Asociatia «Muze Colorate» a câstigat procesul cu Teatrul «Bacovia» si urmeaza sa primim banii, conform hotarârii instantei. Altceva nu am de declarat, alte informatii va poate oferi avocatul nostru”, ne-a declarat Madalina Rotaru, presedinte al asociatiei.

PUBLICITATE

Teatrul “someaza” Primaria

Ultimul act al interesantei piesei s-a derulat pe 8 iunie 2016, si are ca subiect o alta somatie din dosarul (…), privind o alta executare silita, formulata, de data aceasta de SC Raul Event Solution SRL, in valoare de 351.704,60 lei, suma datorata de Teatrul “Bacovia”, ca urmare a prestarii unor servicii, pe baza de contract ferm, la acelasi buclucas festival.

Conducerea teatrului, aflata in imposibilitate de plata, solicita, in baza aceleiasi ordonante 22/2002, virarea respectivei sume in contul institutiei subordonata Primariei, pentru efectuarea platii sumelor stabilite prin titlu executoriu. Nici la aceasta adresa informativa, Primaria nu are vreun raspuns, astfel ca institutia este pasibila de executare silita, pe conturi, pe cladire sau alte bunuri.

“Incercam, cu toate aceste probleme, sa ne desfasuram activitatea noastra de baza, spectacolele de teatru din program. Suntem nevoiti sa ne prezentam in instante pentru a ne sustine cauza, insa, se pare, dovezile reclamantilor sunt net impotriva noastra. Dupa cum stiti, doamna Sigartau si-a dat demisia (coincidenta, in aceeasi perioada, justitia a anulat reultatul concursului organizat de primarie pentru functia de manager al teatrului – s.n.), astfel ca, interimar fiind, trebuie sa gestionez si aceste neplacute probleme ale teatrului. Suntem intr-o situatie pe care teatrul nostru nu a mai avut-o niciodata. Sper ca la rectificarea din iulie, sa primim sumele necesare pentru a putea respecta somatiile de plata, evitând astfel executarea silita”, ne-a declarat Tiberiu Serban, director interimar al Teatrului “Bacovia”.

Care editie a II-a?

Interimatul lui Tiberiu Serban are termen la sfârsitul lunii iulie, insa de la primarie nu avem vesti ca s-ar organiza un nou concurs. Actuala administratie este inerta ca urmare a schimbarii primarului si alegerii unui nou consiliu local, actorii vor intra in concediu, stagiunea incheindu-se pe 15 iulie, asa ca Dumnezeu cu mila!

Si postasul suna iar la usa Teatrului, piesa nu s-a terminat, nimeni nu stie finalul.
Despre editia a doua a Festivalului International Theatertock actuala conducere a teatrului bacauan nu stie nimic, doar ca institutia teatrala a câstigat doua proiecte, unul de la UNITER si altul de la Asociatia Fondului Cultural National (FCN), in valaore de 50.000 de lei, destinati organizarii urmatoarei editii, dar si faptul ca Anca Sigartau ar incerca inregistrarea la OSIM a marcii THEATERSTOCK. Dupa instalarea noii administratii, vom avea, cu siguranta, noi informatii.
Vacanta placuta!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ