* numarul cererilor a ajuns la 200 pe zi * taxa de timbru de 5 lei se plateste doar in cazul in care se solicita preschimbarea buletinului de identitate, schimbarea domiciliului sau inscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei

Perioada aglomerata la Serviciul Buletine! Daca pâna acum, functionarii de la ghisee preluau zilnic intre 100 si 120 de cereri pentru eliberarea cartilor de identitate, in plina vara, numarul solicitarilor a ajuns la 200/zi.

Elementul de noutate al acestei perioade este acela ca nu toate persoanele trebuie sa plateasca contravaloarea taxei extrajudiacre de timbru. Timbrul fiscal in valoare de 5 lei, se plateste doar in cazul in care se solicita preschimbarea buletinelor de identitate, schimbarea domiciliului (in aceeasi localitate, dintr-o localitate in alta si din strainatate in România), inscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei, conform OUG nr. 41/2016.

PUBLICITATE

Taxa pentru eliberarea cartii de identitate (7 lei) se achita la ghiseul Directiei de Impozite si Taxe Locale din incinta sediului Evidenta Populatiei. Cei care trebuie sa faca si dovada achitarii taxei de timbru platesc 12 lei (7 lei contravalorea CI A 5 lei taxa de timbru).

“Cei care depun dosarul pentru eliberarea cartii de identitate pot plati taxele aferente la sediul Serviciului Buletine. In prezent, lucram cu trei ghisee la primiri documente si cu doua ghisee la eliberari carti de identitate. Experienta anilor trecuti ne-a invatat ca valul aglomerarilor este la inceputul lunii august, atunci când mare parte dintre bacauanii care muncesc in strainatate au concediu, iar o data cu venirea in tara vor sa-si reinnoiasca documentele de identitate care expira”, declara cms.sef Ioan Prisecaru, seful Serviciului Buletine Bacau

Cartea de identitate se elibereaza in 7 zile, insa, in situatii speciale, documentul poate fi eliberat intre 2 si 4 zile. Printre persoanele care au invocat situatiile speciale se numara tinerii care aveau nevoie de actul de identitate la inscrierea la liceu sau facultate, cei care s-au trezit ca trebuie sa plece in concediu si nu aveau documentele in ordine sau cei care lucreaza in strainatate si au prezentat documente justificative care nu le permitea sa astepte cele 7 zile pâna la eliberarea actului de identitate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ