– membrii fondatori nu doresc ca in acest an sa mai organizeze sesiune de admitere – profesorii si studentii din Universitatii „George Bacavia” sunt nemultumiti de decizia luata – s-a declansat un adevarat razboi intre cele doua tabere

Veste soc pentru studentii de la Universitatea „George Bacovia”. Consiliul Fondatorilor al institutiei private de invatamânt universitar din Bacau a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza sa lichideze unitatea. Motivele pentru care s-ar fi ajuns aici ar fi scaderea populatiei judetului, a numarului absolventilor de liceu care reusesc sa obtina diploma de bacalaureat, de la 4.000 – 4.200, in urma cu circa sapte-opt ani, la 2.200 -2.300, in prezent, migratia tinerilor catre alte tari din Uniunea Europeana, dar si, implicit, scaderea numarului de studenti ai Universitatii „G. Bacovia”.

Explicatia membrilor fondatori

Aceasta informatie, de lichidare a universitatii, s-a raspândit repede in institutie, iar tensiunile intre profesorii care risca sa ramâna fara loc de munca si cei care decid soarta institutiei s-au acutizat. Nici conferinta de presa nu a fost tocmai o conferinta, ci mai degraba o confruntare a taberelor. Iar scandalul a atins cote maxime. In sala au intrat mai multi studenti si profesori, care au dorit sa afle ce au de comunicat membrii consiliului fondatorilor. Totodata, ei au vrut sa obtina si raspunsuri la o serie de intrebari.

„Pe fondul acesta al scaderii numarului de potentiali candidati la admitere, din luna decembrie, când au inceput alegerile pentru noile structuri de administrare si conducere a universitatii, se desfasoara in universitate o campanie de promovare a unor conflicte, ca altfel nu pot sa-i spun, si din acest motiv, iata, in plus, inca o cauza care ne obliga sa informam corect Ministerul Educatiei Nationale si Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Superior, si sa solicitam asistenta juridica si de natura administrativa pentru a opri activitatea universitatii, in sensul sa nu mai organizam anul acesta un concurs de admitere, pentru ca ar insemna sa le cream viitorilor studenti neplaceri cum au si astazi studentii prezenti.

Pentru actualii nostri studenti, atât legea, cât si normele din universitate, ne obliga sa le asiguram toate serviciile necesare pentru finalizarea studiilor si sustinerea examenelor de finalizare a ciclurilor de invatamânt, atât pentru programele de licenta, cât si pentru cele de master”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Bontas, unul din membrii Consiliului Fondatorilor. S-a mai spus ca, in urma analizelor efectuate, Consiliul Fondatorilor Universitatii „G. Bacovia” din Bacau ar fi ajuns la concluzia ca institutia va intra in incapacitate de plata in primele luni ale anului universitar 2016 – 2017. „Studentii nu vor avea de suferit.

Asta este mesajul pe care noi il comunicam presei. Ca sunt oameni care instiga, asta este altceva. Noi nu am facut nimic ca sa incalcam legea. Incepând de astazi, Universitatea «George Bacovia» intra in program de lichidare”, a adaugat si prof. univ. dr. Dumitru Paraschivescu, membru in Consiliul Fondator. Alaturi de cei doi a fost si prof.univ.dr. Toader Gherasim, si acesta membru in Consiliul Fondator al institutiei de invatamânt.

Primele acuzatii

In discutie a intervenit actualul rector al universitatii, prof. univ. dr. Neculai Lupu, care a adaugat ca „asta trebuie sa vrem si noi. Deocamdata vreti doar dumneavoastra. Trebuie sa intrebati si Senatul, si rectorul, si studentii. Mai mult, va rog sa ascultati un punct de vedere al studentilor”. A fost momentul in care a inceput o serie de intrebari din partea studentilor catre membrii fondatori, in care s-au aruncat si multe acuzatii. „De ce considerati ca acum este oportuna lichidarea acestei universitati?”, a intrebat Ana Maria Moraru (Nica), studenta in anul I la Drept, iar raspunsul a facut referire tot la numarul redus de studenti.

Au urmat si alte intrebari punctuale

Studentii au dorit sa mai stie (intr-un dialog la care au participat toti cei prezenti) si de ce s-a investit in achizitionarea agentiei de turism „Terra Nova” dat fiind situatia financiara a institutiei.(Aceasta achizitie s-a concretizat la inceputul anului universitar trecut si prin care Universitatea „George Bacovia” a devenit proprietar. Prin aceasta firma se intentiona desfasurarea unei activitati care sa ajute in practica studentilor, iar profitul obtinut sa fie reinvestit tot in universitate).

Tinerii i-au mai intrebat pe cei care au decis lichidarea universitatii si ce venituri au pentru functiile pe care le detin, de ce profesorii care predau sunt prost platiti, de ce in cladirea institutiei a fost frig pe timpul iernii, de ce nu sunt materiale in biblioteca si de ce nu au fost informati din timp de problemele prezentate abia acum. Intrebari care au ramas, insa, fara un raspuns concret.

Declaratiile fostului si actualului rector

Actualul si fostul rector au tinut si ei sa-si exprime un punct de vedere, fata de ceea ce se intâmpla in unitatea de invatamânt universitar. „Avem program managerial, dar este sabotat de catre fondatori, care nu recunosc rectorului calitatea de conducator al universitatii si nici pe cea de ordonator de credite. Suntem blocati zilnic, datorita activitatii dânsilor, care sunt si fondatori, si membri in Consiliul de Administratie al universitatii. Nu este legal si nu putem sa lucram asa. Ne adresam instantei, va dura putin, dar blocajul vine tot de la dânsii, nu de la noi”, a acuzat prof.univ. dr. Neculai Lupu, rectorul Univ. „G. Bacovia”.

„In ceea ce ma priveste, in mandatul 2012-2016, conform unei hotarâri de Senat, am avut doar atributii in domeniul didactic, iar pe acestea eu spun ca le-am indeplinit. Bineinteles, obligata fiind sa ma inscriu in niste limite financiare. Nu am crezut nicicând ca ai nostri colegi, care au contribuit la dezvoltarea universitatii, vor ajunge intr-o zi sa ne spuna ca o inchid. Eu chiar consider ca se poate merge in continuare si mai vreau sa cred ca intre niste oameni care sunt civilizati, care au un nivel de pregatire mult deasupra altora, totul se poate rezolva prin negociere si nu in fata camerelor si nu ajungându-se la astfel de conflicte”, a declarat si prof. univ. dr. Tatiana Puiu, fost rector al Universitatii „George Bacovia”, in ultimii patru ani (2012 – 2016). Aceasta a mai adaugat ca institutia poate merge mai departe in situatia financiara actuala, dar cu anumite rectificari.
Conflictul este, insa, departe de a se stinge.

Universitatea „George Bacovia” a fost infiintata in februarie 1992.

Evolutia numarului de studenti

Anul univ. 2008 – 2009 erau 3.112 studenti
Anul univ. 2009 – 2010 erau 2.771 studenti
Anul univ. 2010 – 2011 erau 2.161 studenti
Anul univ. 2011 – 2012 erau 1.555 studenti
Anul univ. 2012 – 2013 erau 1.189 studenti
Anul univ. 2013 – 2014 erau 961 studenti
Anul univ. 2014 – 2015 erau 639 studenti
Anul univ. 2015 – 2016 sunt 547 studenti

Evolutia veniturilor incasate de universitate

Anul univ. 2008 – 2009 – 7.796.206 lei
Anul univ. 2009 – 2010 – 7.723.668 lei
Anul univ. 2010 – 2011 – 6.590.977 lei
Anul univ. 2011 – 2012 – 5.047.956 lei
Anul univ. 2012 – 2013 – 3.967.967 lei
Anul univ. 2013 – 2014 – 3.110.966 lei
Anul univ. 2014 – 2015 – 2.281.087 lei
Anul univ. 2015 – 2-16 – 1.196.188 lei

Geta Panaite
Roxana Neagu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

34 COMENTARII

 1. Va întrebați de ce sunt așa de puțini studenți în fiecare an?prin simplul fapt că oriunde te-ai duce să te angajezi după ce termini facultate+master+licență…peste tot ți se cere experiență! Și cum nu poți căpăta experiență pentru că nu te angajează nimeni,de aceea nimeni nu mai este interesat de așa zisa “facultate”…!

 2. A scazut nr studentilor de 6 ori,asta si datorita taxelor mari,dar si a faptului ca multi elevi nu mai iau bacalaureatul(si cum sa-l ia daca grija lor e sa crape seminte pe “versurile” lui salam si sa se $%t@ ca niste caini!Halal generatii vin din urma..

 3. Buna ziua, sunt student al Universitatii “George Bacovia” din Bacau ” am participat la aceasta “conferinta de presa” si in mare dorinta noastra a studentilor si a cadrelor didactice este sa punem umarul la relansarea universitatii sa nu se trimita in lichidare si daca domnii autointitulati fondatorinu doresc sa Nu ne sustina si sa Nu fie alaturi de noi, sa plece acasa si sa ne lase sa ducem impreuna mai departe aceasta Universitate. Nu este posibil ca 3 oameni rau intentionati si care sunt suspectati de comiterea unor Infractiuni Grave sa decida soarta a sute de Studenti, a zecilor de Profesori, a celorlalti angajati ai Universitatii si soarta orasului Bacau, de a nu avea o universitate de renume care si-a demonstrat profesionalismul si o specializare de drept cu monopol in acest judet…..Noi studentii vrem sa stim: Unde? si Pe ce? s-au cheltuit Banii generatiilor trecute si generatiei noastre….de ce acesti fondatori care spun ca vor binele Universitatii aveau salarii+indemnizatii(de sute de mii de lei/luna)+masina+cota de carburant(200l/luna)+locuinta de servici (in conditiile in care ei au proprietati in bacau) si profesorii beneficiinde de salarii sub 1.500 lei fara alte foloase……Mai vrem sa stim: daca ei sunt cu adevarat fondatori ai Universitatii, daca au beneficiat corect de aceste foloase, daca nu sa le returneze si sa raspunda pentru ce au facut… firma tera nova…o firma cu datorii la acel moment s-a platit o suma enorma care nu se justifica si trebuie vazut care a fost intentia reala….mai vrem sa stim de ce nu au avut o politica de resurse umane care sa ne permita si acreditarea altor specializari/master care putea aduce bani…

 4. Va rog frumos sa luptati, sa mentineti in continuare, starea de functionare a acestei universitati.Succesul nu ese definitiv, infangerea, nu este totala. Ceeace conteaza cu adevarat, este curajul de a merge mai departe. Aceasta Universitate, este inca, foarte utila.

  • Sunt absolventa a Universitatii promotia 2000-2005, imi pare nespus de rau ca se vorbeste ca la universitate nu se invata cu adevarat. Eu va spun ca am avut deosebita onoare de a-i avea ca profesori pe membrii fondatori si care au fost foarte buni profesori si buni manageri ai universitatii. Am fost 120 in an la inceput si am terminat 70. Asta a insemnat ca studentii buni au rezistat. Se respecta ideea ca multi intra dar putini ies(termina). Acum sunt economist cu bazele puternice formate in cadrul universitatii de profesorii: Bontas, Paraschivescu,Gherasim,Fotache, Lupu, Pavaloaie , Belei si altii.
   Sunt mandra ca am terminat aceasta universitate si inclusiv masterul in cadrul ei. Am invatat ,nu gluma pentru examene.

 5. Imi pare rau pentru tinerii care vor sa studieze in Bacau si ar fi avut ca varianta aceasta universitate subcotata si dar mult prea scumpa. Am platit taxe astronomice pentru cursuri de o calitate proasta, profesori care conditionau prezenta la examene prin cumpararea unor asa zise lucrari stiintifice care nu erau decat niste suporturi de curs printate si cu 10 pagini bibliografie, culegeri de definitii din alte carti. Nu invatati nimic intre peretii facultatii acesteia pline de corupti si avizi dupa bani….zecile de mii de lei pe care ar trebui platite catre ei mai bine sa ii investiti intr-o universitate adevarata, intr-un oras de viitor pentru tineri, intr-un loc unde educatia conteaza, nu vilele profesorilor. RUSINE BACOVIA! v-ati batut joc de studenti!

 6. Aceasta renumita universitate a dat diplome de economisti la foarte multi analfabeti! Toti primarii de comuna si toti analfabetii din judet au absolvit Universitatea G. Bacovia. Unii dintre ei, cum este cel de la Magura, se lauda ca a fost sef de promotie! Felicitari Traistarule!!! Nu-i aveti pe constiinta domnilor profesori? E o rusine pentru invatamantul universitar! Probabil ca membrii fondatori, dupa ce s-au spovedit la preasfintitu, au hotarat sa se lepede de satana!

  P.S. Cer scuze acelora care au obtinut diplomele pe merit.

  • Acum prosti cu diploma scapa de la toate univ…chiar si de la cele cu traditie…sunt personalitati publice foarte cunoscute care au luat cum au luat titluri si diplome, nu trebuie generalizat pentru ca ii desconsideram pe cei care muncesc si invata, si nu este corect.

 7. Invatamantul este de calitate cel putin din punctul de vedere al studentilor la drept, orele si seminariile se fac, nu ni se cere nici un ban pentru carti/examene sau mai stiu eu ce, cred ca o carte nu se cumpara pentru nota ci pentru ca iti respecti profesorii si calitatea invatamantului la ugb pe drept se concretizeaza in multi fosti studenti: avocati, consilieri juridici, etc, inclusivi studenti admisi la INM(intitutul national de magistratura), unde nu ajung studenti nepregatiti….

 8. Invatamantul este de calitate cel putin din punctul de vedere al studentilor la drept, orele si seminariile se fac, nu ni se cere nici un ban pentru carti/examene sau mai stiu eu ce, cred ca o carte nu se cumpara pentru nota ci pentru ca iti respecti profesorii si calitatea invatamantului la ugb pe drept se concretizeaza in multi fosti studenti: avocati, consilieri juridici, etc, inclusivi studenti admisi la INM(intitutul national de magistratura), unde nu ajung studenti nepregatiti….

 9. un SFAT…daca membrii fondatori – cu nume nefacute publice, dupa cate vad, doresc sa desfiinteze universitatea- propun ca toti studentii absolventi sau in curs de absolvire sa ii dea in JUDECATA si sa ceara DESPAGUBIRI- FONDATORILOR……respectiv restituirea tuturor TAXELOR anuale- acestea sa fie restituite in integrum , cu dobanda, FIECARUI STUDENT care le-a achitat,. incepand cu primul an, cu primul student …..

 10. Pacat ca s-a terminat…..profesori foarte buni au predat la Univ Bacovia si la drept si la economic care au venit de la iasi si brasov……s-a muncit foarte mult iar pe drept au fost rezultate deosebite .

 11. 3 persoane (Gherasim Toader, Bontas Dumitru, Paraschivescu Dumitru Marius) au furat toti banii Universitatii si acum vor sa o inchida pt. ca nu mai au de unde sa suga. Profesorii si studentii nu sunt de acord si vor lupta pana la capat sa relanseze UGB. Salarii cei trei asa zisi fondatori, in anii 2014-2015: 22000 lei/luna, un asistent 900 lei/luna. Rusine sa le fie celor trei!!! Gherasim, daca ramaneai la Iasi, acum erai la pensie, nu cumulai pensia cu salariul! Plecati acasa!!!

 12. Din ce am inteles eu, cei trei mosnegi din imagine vor sa inchida Universitatea. Studentii nu vor, Rectorul nu vrea, profesorii nu vor. Sunt curios ce se intampla pe viitor. Din pacate, in Romania, orice e posibil…inca.

 13. Care a devenit o afacere este ruina unei societăți și falimentul nației. Cine are calități nu poate crește niciodată și așa se irosesc imense resurse. Mulți din intelectualii României au fost pilotati și încurajați de pile și relații cu rezultatele pe care le vedem azi în toate domeniile.
  Pe timpul lui Ceașcă care avea creierul spălat de comunism era promovat la școala de partid cu toate că erau niște papagali care repetau doctrina,ăia au devenit funcționari și după ei și-au tras odraslele și neamurile.
  Așa și facultățile private, fabrică diplome adevărate ca la jocul monopol.

 14. Majoritatea celor care comenteaza aici au mentalitatea comunista.La fel gandeau suporterii echipei de fotbal Steaua,care credeau ca antrenorul este cel ce taie si spanzura in club,cerandu-i lui Becali sa plece,pana s-au lamurit ca acel club este o afacere privata iar cel ce ii decide soarta este proprietarul.Ca si acolo,o institutie de invatamant privata este o afacere care trebuie sa se autosustina financiar si sa aduca si profit.Daca nu mai are studenti,nu are venituri,deci da faliment sau se inchide ,fiindca nu aduce nimeni bani de acasa ca sa invete cativa studenti acolo,sau ca sa mentina locuri de munca.Nu e nici o tragedie,studentii se vor muta la alte facultati private si le vor salva pe acelea un timp.Un lucru e clar-nu mai este ce a fost la inceputuri,cand baza studentilor o constituiau toti amarastenii de orice varsta care nu au putut face o facultate inainte de 89,si au tabarat pe particulare ,unde s-au umplut de diplome .Aceasta masa de invatacei s-a ispravit de vreo 5-6 ani ,iar singurii candidati sunt elevii de liceu care termina anual scoala si care iau si bacul.Acestia sunt putini,au loc si la stat daca ar invata bine,asa ca facultatile private se vor stinge rand pe rand,vor ramane cateva bine cotate,care au in spate si oameni cu bani,nu profesori perliti,si care isi pot permite sa le mai si ajute la stramtoare.Nu e nimic rau in disparitia lor naturala,impusa de piata libera din invatamant.

 15. Sunt absolvent UGB. Cursurile si seminariile le faceam in sali inchiriate de la diverse licee din Bacau si sincer sa spun nu m-am gandit o secunda la ceea ce se gandesc actualii studenti: salariile profesorilor sau unde sunt taxele lor. Studentii nu trebuiau implicati in acest conflict. In conditiile in care promovabilitate la bac este de aproximativ 50% in ultimii 4 ani, locurile la universitatile de stat nu sunt ocupate, este normal ca universitatile private sa nu aiba studenti. Aceste date ar fi putut fi stiute de d-na profesor T.Puiu deoarece ne-a predat foarte frumos Statistica. Prin comparatie cu o societate comerciala privata, as vrea sa stiu cati angajati se duc la angajator sa ceara socoteala pt.modul in care si-a administrat afacerea. E pacat de ceea ce se intampla, de faptul ca acest conflict a trecut de usile universitatii. Ceea ce fac acum membrii fondatori, dupa parerea mea, trebuia facut acum cativa ani. Am tot respectul pentru prof.T.Gherasim, prof.M.D.Paraschivescu, prof.D.Bontas care practic au riscat intreaga lor cariera didactica infiintand aceasta universitate la Bacau.

 16. Din pacate, universitatile din Bacau au “scos” foarte multi licentiati care nu stiu sa faca o adresa, sunt unii dintre ei agramati.
  Unul a reusit sa aiba functii la cel mai inalt nivel din judet, in conditiile in care nici nu se prezenta la examene- seful lui de atunci(era innainte de 2002) suna pentru a-l trece.
  Un altul, candidat acum la functia de primar de municipiu, invartea teancul de bani prin sala- povesteau fostii colegi.

  Sunt constient ca exista si persoane capabile care au terminat sudiile la aceasta Universitate.

  Acum 6 ani am intrebat un profesor universitar din Bacau de ce fac rabat de la calitate?. De ce atat de multa toleranta?.
  Raspuns: Am incercat sa fiu exigent dar am fost admonestat de colegi ca vom ramane fara studenti.

  Asa ca, pana una alta, cei care au reusit sa-si “cumpere” o diploma si mai au si sustinatori, ocupa posturi cheie din ubitatile bugetare si apoi ne miram de ce nu se intampla lucruri bune in acest oras, judet, tara…

 17. Dacă cei trei (Paraschivescu, Gherasim, Bontas) nu luau salarii de 22000 lei/lună net si copiii lor de peste 7000 lei/lună net plus alte privilegii, universitatea putea funcționa și cu un nr de studenți scazut. Ce nu s-a înțeles? E universitate privata, dar nu poți ridica în slăvi pe unii care au vrut doar să se îmbogățească! E totuși învățământ….și universitar pe deasupra. Dacă țin atât de mult la universitate si sunt atât de respectabili (cum spun unii pe aici) de ce nu au luat salarii mai mici? E clar, și-au umplut sacii si acum s-au cam plictisit, e și varsta ce-i drept. Au dat salarii de mizerie celorlalți spunând mereu ca nu sunt bani (erau numai pentru ei și pentru copiii lor). Știți de ce nu au fost solidari cu ceilalți profesori? Știți de ce o închid fără nicio urmă de regret, fara sa încerce să găsească soluții? Pentru că nu au infiintat-o ei (știu ce spun, alții sunt fondatorii. Bontas era printre ei, dar Gherasim si Paraschivescu, nu).

 18. Cristina, confunzi universitatea cu un SRL…..ca si onorabili tai: Gherasim, Paraschivescu si Bontas. Cum se face ca, după cum reiese din filmări, numai ei trei vor sa o închidă? Ceilalți nu vor. De ce oare? Înainte de toate, orice organizație are si obligații (nu numai drepturi) față de salariați, clienți, comunitate. Am înțeles că dacă ei renunța (si să renunțe dacă țin la universitate) să mai primească salarii astronomice, universitatea poate să continue. Să vedem dacă mai au un pic de demnitate, respect pentru angajați, studenți și comunitate.

 19. Ăștia trei s-au făcut de tot rahatul în fata studenților cu răspunsurile pe care le-au dat. Mai era si presa acolo, să-i vadă toată lumea. Rușine! Mari manageri, n-am ce spune!

 20. Câți ani au fosilele astea? Unde sa se angajeze absolvenții dacă peste tot găsești fosile care uită că nimic nu e veșnic? Nu pot sta liniștiți la pensie? Dacă ceilalți zic ca Universitatea poate continua si ei zic ca nu, de ce nu-i lasa pe optimiști să încerce si daca chiar nu o să meargă, o vor închide. Nu poți să fii fondator si sa stai acasă? Eu cred că da…dar nu vor pt ca nu vor mai încasa bani (cu toate ca se vorbește de conturi pline, multe apartamente, case)….Le trebuie așa de mult? Nu tot cu o gura mănâncă? Nu iau nimic cu ei când se duc în groapă….contează doar ce-ai lăsat în urma ta. O universitate e ceva…un cont plin e păpat imediat de cei care n-au muncit pt banii aia. Mă mir că niște profesori universitari nu au o gandire, o viziune cu privire la importanta unei universități în Bacau si ca nu luptă să o mențină. Foarte frumos se va vorbi de ei, au făcut o universitate, s-au îmbogățit si apoi au inchis-o.

LĂSAȚI UN MESAJ