19 aprilie 2024
ActualitateSe închid sau nu spitalele din Comănești și Buhuși?

Se închid sau nu spitalele din Comănești și Buhuși?

Au apărut în spațiul public informații privind reducerea numărului de paturi la Spitalul Județean de Urgență Bacău și Spitalul Municipal Onești, precum și închiderea a două unități: Spitalul Orășenesc Comănești, despre care se vorbește că va putea fi transformat în unitate socială sau de recuperare, și Spitalul Orășenesc Buhuși, unde s-ar dori doar păstrarea activității ambulatoriului de specialitate.

Și la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău s-au propus schimbări, dar nu de închidere, ci de transformare a lui doar pe o singură specialitate, cea din zona TBC. Aceste măsuri sunt cuprinse într-un plan de reorganizare care va face obiectul unei dezbateri organizată în Iași, la sfârșitul lunii.

Dragoș Benea: Este doar o propunere a unui consultant



„Este o propunere formulată de un consultant al Uniunii Europene, la solicitarea Ministerului Sănătății”, a explicat Dragoș Benea, senator de Bacău. Prin urmare, e vorba despre un studiu economic, bazat pe cifre, care stabilește măsurile necesare pentru a crește eficiența sectorului de sănătate. „Principiul eficientizării trebuie să existe și județul Bacău se va pregăti foarte serios pentru această dezbatere, nu așa, cu clopoței”, a declarat Dragoș Benea.

Ministrul Sănătății: Nu este documentul final

Pentru mai multe detalii, am luat legătura, telefonic, chiar cu Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, care a declarat în exclusivitate pentru Deșteptarea: „Acest masterplan a fost prezentat și discutat cu toți managerii de spitale încă din 2017. Consultantul Ministerului Sănătății, la sugestia Comisiei Europene, a discutat cu fiecare spital în parte, ba chiar a avut loc o întâlnire de lucru prezidată de fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, Cora Pop. Deci, toată lumea știe de aceste propuneri.

Dar, în acest moment, acest masterplan trebuie aprobat prin ordin de ministru, numai că nu în acest fel. Tocmai de aceea am stabilit și întâlnirea de la Iași, pentru o nouă dezbatere publică, pentru că eu sunt deschisă dialogului, astfel încât să ne facem propria strategie, să demonstrăm Comisiei Europene că suntem sustenabili.

Trebuie să se înțeleagă că eu puteam să aprob acel masterplan, dar nu vreau așa. Eu vreau să stau de vorbă cu fiecare manager de spital, să văd ce vrea să facă, ce plan are fiecare. Acel masterplan este doar un draft pe care eu nu l-am aprobat! Este un draft, nu un document final! Repet, de aceea am convocat acea dezbatere publică de la Iași, din 25 februarie.”

“Nu există nicio dorință de a închide spitale, de a închide secții, ci de a le rentabiliza în folosul pacienților, practic fiecare unitate sanitară să corespundă nevoilor de servicii medicale”.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătății

Senatorul Viorel Ilie, ALDE, se declară preocupat de această situație. „Am inițiat și susținut, ca primar, mai multe proiecte în Sănătate, unele la Spitalul Municipal Moinești, împreună cu dr. Adrian Cotârleț, altele în rețeaua de medicină școlară! Doamna ministru m-a asigurat că atât investițiile făcute în ultima perioadă în județul Bacău, cât și proiecția pentru perioada următoare în sănătatea băcăuanior vor fi dezbătute public înainte de luarea unei decizii. Voi urmări cu atenție această evoluție”, a afirmat Viorel Ilie.

Spitalele băcăuane au mai fost amenințate cu reducerea numărului de paturi pe vremea Guvernului Cioloș. În 2016, când ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, prin Ordinul 321, a tăiat 102 de paturi de spital din județ, s-a ajuns în instanță. Și Spitalul „Ioan Lascăr” din Comănești a fost victima unor decizii luate „la centru” în urmă cu opt ani. Atunci, Ministerul Sănătății a anunțat că va întrerupe finanțarea unității și o va transforma în azil de bătrâni. Locuitorii de pe Valea Muntelui au fost împotriva acestei măsuri și, în aprilie 2011, au protestat în stradă. Timp de două luni, spitalul a supraviețuit din fonduri proprii și din sumele alocate de Consiliul Local. Primarul s-a luptat în instanță pentru păstrarea unității, a câștigat, apoi a reușit să modernizeze și spitalul, și ambulatoriul.

Roxana Neagu
Silvia Pătrășcanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri