– militarii si istoricii bacauani au vorbit despre Marea Unire

Sala de festivitati a Cercului Militar Bacau a fost neincapatoare pentru bacauanii care au participat vineri la simpozionul intitulat “24 ianuarie – 157 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Garnizoana Bacau a fost organizatorul evenimentului alaturi de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi “General Eremia Grigorescu”, Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere – Filiala “General Nicolae Sova”, Asociatia Nationala “Cultul Eroilor” Filiala “Col. Corneliu Chiries Bacau”, Asociatia de Traditii Militare Românesti “Regimentul 3 Artilerie 1877” Bacau, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau si Fundatia Cultural – Stiintifica “Iulian Antonescu” Bacau.

In prezidiu, alaturi de viceprimarul Radu Ababei si cdor. Nicolae Grigorie, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacau, au mai fost prezenti prof.dr. Ioan Mitrea, col. (r) Mihai Purcaru, prof. dr. Alexandru Marius Istina, gral.fl.aer Alexandru Leonov, prof.dr.cdor Vasile Florea si col. (r) Paul Valerian Timofte. Pe rând, au fost dezbatute teme precum “24 ianuarie 1859 – zi astrala in istoria României”, “Unirea Principatelor de la 1859”, “Franta si Unirea Principatelor”, “Implicarea bacauanilor in actul unirii”, “Alexandru Ioan Cuza si Bacaul” si “Guvernele lui Alexandru Ioan Cuza”.

PUBLICITATE

Invitatii au vorbit despre pasoptisti, unionisti, despre originea poporului român, despre influentele factorilor geografici, despre disputele dintre moldoveni si munteni, despre idea de stat si nu in ultimul rând despre domnitorii României. S-au facut analize si trimiteri la istoria neamului, iar vorbele au curs atât de frumos, ca la o lectie de istorie. Faptul ca ziua Unirii Principatelor Române se sarbatoreste in avans si nu pe 24 ianuarie, pare sa-i fi deranjat pe vorbitori.

“Eu nu inteleg de ce au fost ingramadite in doua zile activitatile legate de 24 ianuarie. Unirea nu s-a facut intr-o zi de lucru!”, a declarat prof.dr. Ioan Mitrea

Discursurile invitatilor au fost aplaudate la scena deschisa. Publicul a asistat pe final la un moment artistic, iar dansatorii Ansamblului “Plaiurile Bistritei” s-au prins in hora Unirii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ