27 aprilie 2024
ActualitateSe iau măsuri sanitare veterinare pentru perioada Sărbătorilor de iarnă

Se iau măsuri sanitare veterinare pentru perioada Sărbătorilor de iarnă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) intensifică, în această perioadă, controalele pentru verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală și nonanimală. Măsura – ne informează purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Florin Baltă – este luată pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional consumul alimente de origine animală crește.

Este interzisă – spun specialiștii DSVSA – vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar.
Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se face numai în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. În județul Bacau sunt autorizate abatoare în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin.
Examenul trichineloscopic se poate solicita prin circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din piețele agroalimentare autorizate din județ (Piața Centrală Bacău, Piața Sud Bacău, Piața Moinești, Piața Târgu Ocna) sau direct la DSVSA – Laboratorul său de specialitate din Bacău.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancționează cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

Ce obligații are deținătorul de animale



Deținătorii de animale trebuie să coopereze cu medicul veterinar, arondat, pentru ca toate animalele să fie identificate prin crotaliere. Limitele pentru identificare și înregistrare sunt:
– la animalele din speciile bovine, până la 20 de zile de la naștere;
– la specia porcină, până la 60 de zile de la naștere;
– ovinele și caprinele se identifică obligatoriu odată cu mișcarea lor din exploatația în care s-au născut ori cel mai târziu la împlinirea vârstei de maximum 6 luni;
De asemenea, deținătorul de animale trebuie să comunice medicului veterinar arondat orice eveniment de naștere, de moarte, de pierdere a crotaliei, de dispariție sau de regăsire de animal în maxim 7 zile, iar în cazul sacrificărilor tradiționale (porcine, ovine, caprine) să restituie crotalia. La el, trebuie să nu achiziționeze sau să înstrăineze animale neidentificate fără documente sanitare veterinare, iar în cazul bovinelor și cabalinelor fără pașaportul acestora.
În timpul mișcării animalelor, deținătorii trebuie sa aibă asupra lor:
– pașaportul (în cazul speciei bovine și cabaline);
– atestatul (în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 145/2014);
– formularul de mișcare;
– lanțul alimentar;
– certificatul de sănătate în cazul abatorizării.
Deținătorul de animale mai trebuie să respecte circuitul documentelor de mișcare după instrucțiunile primite de la medicul veterinar care le-a eliberat, să păstreze și să arhiveze în ordine cronologică toată formularistica ce îi este remisă de medicul veterinar împuternicit (aceasta constituindu-se în registrul de exploatație). 

În cazul în care se constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, toți consumatorii pot suna la 0234/586233; fax 0234586372 – DSVSA Bacău.

„Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului”.
Dr. Niky Liviu Vrabie, directorul executiv al DSVSA Bacău

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri