20 aprilie 2024
ActualitateSe fac investiții în 37 de localități rurale

Se fac investiții în 37 de localități rurale

În urmă cu doi ani, o nouă organizație neguvernamentală își propunea să ajute comunitățile rurale din județ: „Terre des hommes”. Zonele de interes erau educația și sănătatea. Activiștii ONG-ului au vorbit cu mii de dascăli, părinți și copii, le-au aflat nevoile, apoi au demarat investițiile.

Toată această „aventură”, cum o numește Mara Matei, managerul proiectului „Suport pentru infrastructura socială, de sănătate și educație în județul Bacău”, a început în ianuarie 2017. SHINE, cum i se spune pe scurt proiectulului, este implementat în 37 de comunități din județul Bacău. „În primele 6 luni am bătut județul în lung și în lat, am condus peste 20.000 de kilometri, am fost până în sate despre care nici nu auziserăm vreodată și am stat de vorbă cu 816 copii și 1.707 de părinți, profesori și reprezentanți ai comunităților locale”, mărturisește Mara Matei.

În aceste întâlniri, reprezentanții „Terre des hommes” au aflat de la copii și adulți că nevoile sunt foarte diverse, de la locuri de joacă la echipamente, de la terenuri de sport la grupuri sanitare, de la dispensare până la dotarea bibliotecilor rurale. Evident, lista e mult mai lungă. Împreună cu copiii, au prioritizat toate nevoile și au pornit la treabă.



Școli renovate, mobilate și terenuri de sport

Până la ora asta, „Terre des hommes” a montat două centrale termice pe lemne și instalațiile aferente la două școli din comunele Berești-Tazlău și Berzunți, a schimbat tâmplăria interioară și exterioară la Școala gimnazială din Dragomir-Berzunți, aceeași unitate în care a instalat centrala termică, și a reușit să finalizeze terenul de sport de la Școala gimnazială din Frumoasa-Balcani. De asemenea, a achiziționat mobilier școlar pentru unitățile din Letea-Veche, Stănișești, Dofteana și Zemeș și a achiziționat „cu participarea consistentă a Consiliului Local” un microbuz pentru Asău.

„Suntem în curs de dotare cu diverse echipamente a școlilor din comunele Blăgești, Dămienești și Zemeș și în curs de contractare a firmelor care vor realiza terenuri de sport în Bogdănești, Slănic-Moldova, Urechești și Căiuți. Pentru Tîrgu-Ocna avem deja contractul semnat pentru realizarea unui teren de sport la Școala nr. 1”, explică Mara Matei. Foarte curând va fi contractată firma care va constru locurile de joacă din Racova, Negri, Sărata, Pîrjol și Scorțeni.

Control: Feedback de la copii

„Proiectul se dovedește a fi mai ambițios și mai provocator decât ne-am imaginat la început, dar sperăm să-l ducem cu bine la final și să avem câte o investiție realizată în fiecare comunitate, așa cum ne-am propus. Cele mai mari provocări pe care le-am întâmpinat au fost documentația insuficientă a școlilor și legislația în domeniul construcțiilor, care este în continuă schimbare și, pe alocuri, aberantă”, afirmă Mara Matei.

Pentru a asigura sustenabilitatea investițiilor, „Terre des hommes” a început o cercetare care să evidențieze cum și cât se va îmbunătăți viața copiilor prin realizarea investițiilor, dar și activități prin care îi împuternicește pe copii să aibă grijă de investițiile realizate. „Vom dezvolta, în parteneriat cu o organizație din Marea Britanie, un mecanism de feedback în timp real, arată Mara.

Concret, folosind telefoanele mobile, copiii ne vor putea anunța dacă au acces la investiții, dacă sunt funcționale sau dacă, în cazul în care se strică ceva, persoanele responsabile intervin sau nu.” Proiectul continuă în 2019 și ne-am propus să-i însoțim pe cei de la „Terre des hommes”, măcar o dată, în această frumoasă aventură.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri