25 aprilie 2024
SănătateSe decontează primele concedii medicale acordate pe Covid-19

• banii sunt folosiți din Fondul de risc (cotă parte din Contribuția asiguratorie de muncă) • este vorba despre acele persoane obligate să se autoizoleze la domiciliu conform prevederilor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus • primesc aceste concedii medicale doar salariații, care au un contract de muncă și sunt, implicit, asigurați în sistemul de sănătate

Se decontează primele concedii medicale acordate pe Covid-19

Aceste concedii medicale se acordă în baza OUG 158/2005, precum și a normelor de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin ordinul ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Deci, procedura pentru concediul medical în astfel de cazuri este pevăzută în legislaţie, aşadar nu este o noutate, doar că nu a fost folosită până acum.

În România și, implicit, și la noi, s-a luat decizia autoizolării persoanelor care au venit din zonele carantinate din Italia încă din 24 februarie. Iar autoizolarea a fost stabilită la 14 zile, perioada de incubație a noului virus Covid 19. Deja primul lot de concedii medicale eliberate în acest context epidemiologic a ajuns spre decontare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău.



„Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
Așadar, angajatorii sunt obligați să acorde aceste concedii medicale, iar acestea vor fi decontate, în baza unei cereri, integral, din Fondul de risc. Amenda pentru angajatorul care nu plătește acest concediu medical este între 2.500 și 5.000 de lei.
La nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate s-a decontat deja un prim concediu medical, la cererea unui angajator care a vrut să-și închidă situația financiară pe luna februarie, urmând ca pentru luna martie să fie emis, pentru același salariat, un al doilea concediu medical.
Având în vedere că au trecut deja primele 14 zile de când s-au luat deciziile de autoizolare și la noi în țară, cu privire la epidemia de coronavirus, de acum ne așteptăm să apară zilnic zeci de astfel de cereri de decontare a concediilor medicale eliberate persoanelor autoizolate la domiciliu. ”
Dan Stoica,
director executiv CJAS Bacău

Ce pași trebuie să urmeze și ce drepturi au cei vizați:

• Pacientul care vine în țară din zonele externe carantinate este consultat de un medic desemnat de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și completează un formular, spune de unde vine și este atenţionat că dacă nu respectă regulile va fi amendat penal. Urmare acestui control, de la DSP se eliberează o adeverință în care se menționează dacă e nevoie de carantină sau izolare, se precizează numărul de zile, iar după ce se încheie carantina sau izolarea și pacientul poate ieși din casă merge la medicul de familie și își ia concediul, care se eliberează și retroactiv.

Cât stă în carantină sau izolare, persoana vizată va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul a salariului.

Durata concediilor pentru carantină nu diminuează zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. În plus, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale DSP depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale (de la comisia de expertiză medicală). În situația concediului pentru carantină, nu se aplica restricția privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate elibera medicul de familie. Această restricție este prevăzută doar pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, datorată bolilor obișnuite sau accidentelor în afara muncii.

ATENȚIE! Regulile îi vizează doar pe cei asigurați medical în România.

466

Conform ultimei informări a Direcției de Sănătate Publică, la nivelul județului Bacău sunt, în prezent, 466 de persoane autoizolate la domiciliu și monitorizate către medici. Dintre aceștia, 204 sunt contacţi, adică au intrat în contact direct cu cei veniți din zonele afectate din Italia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri