– caldura platita pe partile comune naste controverse in rândul proprietarilor de apartamente din Bacau – cei mai nemultumiti sunt bacauanii care si-au montat centrala de apartament si nu mai vor sa auda de Thermoenergy – legea obliga asociatiile de proprietari sa inventarieze tevile existente – astfel, facturile se vor echilibra

Fiecare asociatie de proprietari ar fi trebuit sa stie câte tevi de caldura trec prin fiecare apartament. Inventarierea trebuie facuta pentru conductele de distributie din subsolul blocurilor, pentru coloanele de incalzire din proprietatile individuale si, acolo unde este cazul, pentru caloriferele din uscatoare si de pe casa scarii. In baza acestor informatii, asociatiile de proprietari ar fi trebuit sa tina seama la calcularea consumurilor in sezonul rece actual. Legea se aplica tuturor asociatiilor de proprietari, indiferent daca blocurile sunt sau nu bransate la reteaua de termoficare. In anul 2015, masura a fost aplicata doar in imobilele unde bacauanii au fost nemultumiti in sezonul trecut de modul in care s-a repartizat pe apartamente plata facturilor la caldura.

Caldura se da afara pe geam!

PUBLICITATE

Simona Puscuta, administratorul Asociatiei de proprietari „Vasile Alecsandri” Bacau, spune ca in blocurile arondate, caldura se calculeaza la suprafata, proprietarii neavând montate repartitoare de caldura. „S-au pus contori la scarile de bloc si aceste aparate inregistreaza agentul termic. In asociatia noastra, caldura se da afara pe geam pentru ca proprietarii apartamentelor racordate la Thermoenergy nu au robineti la calorifere ca sa regleze caldura in locuinta. In lipsa acestor repartitoare, este foarte cald in locuinte, iar oamenii sunt nevoiti sa dea drumul la ferestre ca sa poata sta in casa!”, spune Puscuta. Ea declara ca inventarierea tevilor este importanta pentru echilibrarea facturilor la caldura. Consumul este impartit intre locatari, in functie de numarul de tevi care trece prin apartamentul fiecaruia, indiferent daca este bransat sau nu la reteaua de termoficare.

Blindarea nu este suficienta!

Asta spun si reprezentantii Thermoenergy. Chiar daca locatarii si asociatia decid blindarea unor tronsoane, nu este suficient. Astfel de operatii trebuie raportate si furnizorului de agent termic. Inventarierea intregului oras, al tuturor apartamentelor s-a facut in anii 2010-2011. Atunci a fost o campanie mare si multa lume a fost implicata. Inventarierile au fost consfintite la vremea aceea si de asociatii, drept pentru care s-au scris procese-verbale in dublu exemplar, unul a ramas la furnizorul de agent termic, altul la asociatii. „In fiecare an se reactualizeaza acel centralizator, in functie de debransarile care apar la fiecare scara de bloc sau alte modificari ale instalatiilor pe care le aproba asociatia. Daca asociatia nu mai are locatari bransati pe scara sau in bloc, face blindare in subsol. Indiferent de modificarea efectuata, operatiunea se trece in centralizator. Practic, noi nu mai mergem sa facem o inventariere totala, ci venim cu modificarile declarate de asocialtii. Venim cu aceste completari si se fac modificarile la set-ul respectiv”, declara Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA Bacau. In lipsa raportarilor, furnizorul de agent termic factureaza conform datelor existente.

“Când am fost cu o reclamatie la Thermoenergy, ni s-a spus ca degeaba avem tevile taiate daca noi nu am facut o reinventariere a conductelor. In aceasta situatie, ne-au facturat cât aveam trecut in set-uri si de aici au aparut diferente in facturi. Asta nu este o scuza pentru ca la rândul meu le-am facut cerere sa vina sa reinventarieze. Am facut o noua solicitare si a venit cineva. Atunci am umblat o saptamâna de am facut la sase scari tot calculul pe scari”, spune Simona Puscuta.Dupa inventarierea tevilor este posibil sa scada costurile cu agentul termic, pentru ca de multe ori blindarile conductelor se fac de la subsolul blocurilor si sunt coloane intregi prin care nu mai trece caldura. Doar in astfel de cazuri, proprietarii nu mai sunt trecuti la calculul partilor commune.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. Un mod specific romanesc de a scoate bani,chestiunea in sine reflecta un fel de inselaciune sutinuta de o lege facuta de niste parlamentari inculti fara nici un fel de viziune .Cat despre schimbarea acestei stari de fapt , nu exista decat o singura solutie; treziti-va din ignoranta si atentie pe cine votati.

 2. Caldura este supra taxata.asa cum se intampla si cu energia electrica ! O alta modalitate de-a scoate bani,este asa zisa defalcare anuala la caldura ! Romanul,umil prin gena lui, se supune si mai scoate bani pentru hotia numita defalcare. Urmeaza taxa pe pamantul de sub bloc..si alte ineptii si tampenii inventate de niste idioti !

 3. Daca eu sunt proprietarul casei sa imi plateasca dumnealor chirie pentru tevile pe care nu si le-au scos din casa mea! Eu le incalzesc tevile si nu invers. In casa mea sunt permanent 23 grade, in timp ce cei ce se incalzesc la Termorahat au 16 grade! Cine …cui are de plata! Centralisti, iesiti in strada si cereti-va drepturile! Nu mai sustineti un sistem care-si bate joc de voi!

 4. Pe strada Radu Negru de pe data de 31.12.2015 până în prezent nu este căldură, în acel bloc sunt copii mici, bătrâni bolnavi, cu toate sesizările făcute nimeni nu a venit să rezolve problema (e o țeavă spartă la subsolul blocului) cu toate astea de cate ori au venit cei de la CET au fost plătiți din banii locatarilor, plătim taxe și restul și ei doresc inventarea țevilor…. Și ne dorim o țară modernă și civilizată……

  • – spuneti si care sunt cei de la CET pe care I-au platit locatarii ….
   –pentru ca teava de la subsol este a locatarilor din bloc / asociatie , CET nu poate repara decat daca interventia este oficiala – cu documente
   — asadar……. care-s aia si de unde erau ?

 5. Sa-si scoata tevile pe casa scarii la fel ca reteaua de gaz sau cea de cablu tv. Si intra doar in casa amaratului care nu si-a montat inca centrala termica proprie.

 6. noi am taiat teava de la beci ca toti avem centrala dar dam cate 5 llei de familie pe luna ca trece teava principala pe la beci. Am cerut explicatii si cica asa-i legea dar nu a stiut sa-mi zica care. Astia trebuie stransi de gat sau sa dea Cetul faliment ca sa nu mai platim degeaba. Acum nu e o suma mare dar de ce sa o platesc daca toata scara are centrala??

LĂSAȚI UN MESAJ