20 aprilie 2024
ActualitateSe caută instalatori în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Se caută instalatori în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Meseriașii băcăuani pricepuți în instalarea sistemelor fotovoltaice se pot înscrie în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Prin acest program, statul finanţează achiziţionarea şi instalarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Programul are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional, pe regiuni, urmărindu-se, printre altele, creşterea eficienţei energetice, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesară consumului propriu. Înscrierile dosarelor instalatorilor au debutat săptămâna trecută, acestea putându-se face până cel târziu în 16 decembrie 2021. Pot accede la acest program instalatorii care, printre altele, sunt autorizați în lucrări de instalaţii electrice și deţin atestat valabil ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B. „Toți instalatorii validați deja în cadrul

Programului până în prezent, rămân validați și pentru sesiunea viitoare. Aceștia nu trebuie să mai depună un nou dosar de validare în cadrul programului”, au precizat reprezentanții AFM. Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, cu modificările și completările ulterioare, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.



Lista cu dosarele validate va fi publicată pe site-ul AFM.

Cofinanțările, cerute doar prin intermediul instalatorilor validați
După etapa de înscrieri, va urma perioada de depunere a solicitărilor de către potențialii beneficiari ai Programului. Astfel, cei interesați pot primi de la stat 90% din valoarea totală a cheltuielilor făcute pentru realizarea unui sistem de producere de energie electrică, însă nu mai mult de 20.000 de lei.

Cererile de cofinanțare se pot depune doar prin intermediul instalatorilor validați. Solicitanții primesc bani pentru a monta panourile fotovoltaice pe acoperișurile proprietăților din mediul rural. Ghidul de finanţare a fost modificat de mai multe ori în ultimii doi ani. Spre deosebire de edițiile anterioare ale Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, noutatea este că, acum, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc. Mai exact, dacă, inițial, solicitarea viza montarea panourilor pe o clădire, acum, beneficiarul poate transfera modulele pe altă clădire sau pe sol. Beneficiarii și instalatorii validați în programul din acest an au obligația să păstreze documentele pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri