A plouat cu acuzatii si s-a discutat pe un ton inalt la sedinta de Consiliu Local (CL), vineri, 5 februarie. Nu s-a vorbit despre buget sau investitii – acea sedinta a fost destul de linistita – ci despre organigrama din primarie si evaluarea secretarului – discutie care a aratat exact taberele din consiliu.

Pe scurt, de anul trecut, din iulie, primarul Romeo Stavarache incearca sa faca o reorganizare a personalului si directiilor din institutie, in acest sens transmitând propunerea sa de mai multe ori, la aprobare, Consiliului Local. Si acum, ca si atunci, proiectele nu au avut avizele de la juristi, asa ca discutiile au inceput imediat. Viceprimarul Radu Ababei a incercat sa amendeze proiectul in forma propusa, incercând sa reduca din numarul posturilor de director si sa desfiinteze niste directii. A sperat ca astfel proiectul va avea totusi girul consilierilor.

N-a fost asa, pentru ca la momentul la care s-a cerut avizul de legalitate, Juridicul, prin vocea sefului de serviciu, Corneliu Gavrilescu, a exprimat un aviz „nefavorabil”. „Credeam ca circul asta din CL pe aceste organigrame s-a terminat. Nu exista avizul Agentiei Functionarilor Publici si nici nu s-a facut consultarea obligatorie cu sindicatele, deci nu ar trebui sa votam proiectul”, a spus consilierul Neculai Nechita.

PUBLICITATE

Corneliu Jitariu, consilier independent, a enumerat trei motive impotriva proiectelor: „nu sunt prinsi aici functionarii care au sustinut concursuri de avansare pe functie, apoi, noua organigrama include mai multe posturi de conducere si prea putine de executie si, cum mai sunt câteva luni pâna la alegeri, nu vad de ce nu l-am lasa pe viitorul primar sa-si faca echipa atunci.”

In tabara opusa, in purtator de cuvânt al angajatilor s-a erijat fostul viceprimar Vasile Tescaru. Vadit deranjat, acesta i-a cerut sefului de la Juridic sa explice de ce nu exista avizul de legalitate daca Agentia Functionarilor Publici a dat un aviz.

„Temeiurile legale invocate nu sunt corecte. Avizul Agentiei Functionarilor nu este pentru reorganizare, asa cum se face prin noua organigrama. Dimpotriva, prin reorganizare numarul de posturi trebuie sa fie mai mic, nu sa creasca. Se incalca legea”, a spus Gavrilescu.

Nemultumiti au fost in primul rând directorii de servicii. „Din 127 de posturi la Administratia Pietelor, sunt ocupate doar 53. Ne trebuie maturatori, paznici, taxatori, nu vrem posturi de conducere”, a spus directorul pietei, Vasile Busuioc.

„Conduc trei compartimente foarte importante: patrimoniu, evidenta contractelor si asociatiile de proprietari. Va spun ca facem eforturi supraumane pentru a face fata activitatii. Ne trebuie specialisti la patrimoniu, unde se administreaza bunul municipiului Bacau. La asociatiile de proprietari nu putem face verificari nici macar o singura data pe an la cele 200 de asociatii. Aici se ruleaza sume foarte mari de bani. Nu vrem functii de conducere, vrem sa ne desfasuram activitatea”, a spus Cristina Bardasu, sef serviciu.

„Daca nu sunteti de acord sa aprobati noua organigrama, vom functiona in continuare pe vechea formula. Statul de functii este blocat de anul trecut”, a spus sefa Resurselor Umane, Ecaterina Roca.

Viceprimarul Ilie Birzu a propus o solutie de compromis: sa fie deblocate avansarile, sa se faca angajari pe cele 55 de posturi vacante care au fost desfiintate prin Ordonanta Guvernului Boc si sa se lucreze la noua organigrama, care sa aiba avizul juristilor. Aceasta solutie a fost agreata de consilieri, prin urmare, proiectul privind organigrama nu a trecut.

Pro si contra secretarului municipiului

Scandalul nu s-a oprit aici. Discutii s-au purtat si pe intentia primarului Stavarache de a-l evalua in activitatea din 2015 pe secretarul Ovidiu Popovici.

„Primarul nu are nici o calitate morala sa evalueze pe cineva, in conditiile in care este acum. Altcineva ar trebui sa faca evaluarea”, a spus consilierul Jitariu. „Legea spune ca doar primarul trebuie sa faca evaluarea secretarului”, a argumentat imediat Isabela Adam, PNL. A urmat o contradictie intre sefa de la personal si consilierul juridic Viorica Borta.

Fostul viceprimar Vasile Tescaru a cerut parerea lui Corneliu Gavrilescu. Remarcând absenta sa din sala, a cerut executivului sa se ia „atitudine privind lipsa de responsabilitate a domnului Gavrilescu, daca nu este aici sa se consemneze si la fisa de pontaj”, a spus vizibil enervat Tescaru.

Revenit la sedinta, Gavrilescu a precizat ca indiferent cine va face evaluarea si când, Popovici nu poate primi un raport cât este in concediu medical. Pentru ca nu s-a ajuns la un acord, Vasile Dragusanu a concluzionat: „Dam senzatia ca facem presiuni asupra serviciului juridic din primarie. Noi nu suntem de specialitate. Mai bine asteptam sa existe avizele si apoi decidem.”

Partidul National Liberal s-a abtinut de la vot, iar doi consilieri au fost impotriva, drept urmare, si acest proiect a picat.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Tescaru tu sa ceri lui nevasta ta sa ia masuri fata de lipsa ta completa de responsabilitate ca in primarie nu ai facut decat fum … de tigara in jumatea aia de ora cat stateai la serviciu !

  2. OOOOOOO, Minune , s a trezit Tescaru ! Buna dimineata jupane ! Da ce bine era daca erai asa activ si cand erai viceprimar ,daca veneai si tu ca toti functionarii la program dar in schimb tu veneai cand si plecai adica apareai la 11.30 plecai la masa la 12 intre 13 si 14 stateai la biblioteca si dadeai din cap aprobator precum catelul de la luneta la ineptiile spagarului sef si in rest ….muci ! E bine ca te ai trezit , e bine ca ai invatat sa vorbesti, problema e, asa cum ai si recunoscut in consiliu, ca nu intelegi ,ca nu prea pricepi Sincer sa fim nici noi nu prea ne asteptam sa intelegi la ce privire inteligenta ai dar nu i nimic te faci tu baiat mare si poate iti creste nitel par ca in schimb creier de unde nu i nici bunul Dumnezeu nu cere ! Te salutam ,noi , fraierii ce te am suportat !

    • Toata stima pt dl. Cosmin dar aceste adevaruri apar numai cand va ajunge cutitul la os. De ce nu ati spus lucrurilor pe nume la timp. Pe acest lucru s-a bazat si Hitler si a ajuns sa distruga viata a milioane de oameni iar altii orase orase precum Bacaul.

  3. Sa veniti la privat si sa stati si peste program si sa nu va mai plangeti ca munciti. In orasul Bacau nu se vede nimic, toate serviciile din primarie sunt amortite. Toti cetatenii sunt dezgustati de activitatea conducatorilor de departamente. Daca va depeste situatia de ce nu-i lasati pe altii mai tineri cu viziune si energie. Unii sunt o frana si tin si cu dintii pt ca nu pot mai mult. Sunt invatati sa stea pe locuri caldicele si fara norme si termene de evaluare a activitatii ca la stat.

  4. Este dureros ce se intimpla in primarie.Oare nu se termina odata razboiul asta intre grupari?Fratilor, nu vedeti ca activitatea primariei este blocata si se mira un oras intreg cu ce va ocupati?Nu vedeti ca ne-au luat-o si colectivitatile din mediul rural inainte?

  5. domnu teskariu ai uitat cand ai trecut pe branci clasa a 9-a?am un tovaras ce a fost coleg cu matale!acu te dai mare printre rotocoalele de fum de tigara!stavarake sa te calauzeasca!

LĂSAȚI UN MESAJ