2 martie 2024
ContrasensSe ascut cuțitele la Kiev

Se ascut cuțitele la Kiev

Am spus într-un articol de acum câteva zile că eroul planetar e foarte posibil să nu apuce Anul Nou. Lucrurile s-au acutizat iar președintele Ucrainei a început un meci prin subterane cu principalul său rival, generalul Zalujni, șeful Armatei.

Zalujni, care are niște datorii de plătit lui Zelensky, este perceput, în sondaje, drept cel mai popular lider ucrainean și, în plus, pare să fi fost ales de așa-numitul Occident colectiv, drept succesor la Putere, bun să facă lucruri pe care actualul președinte nu le (mai) poate face. Cum ar fi, de exemplu, negocierile cu rușii.

Desigur, dacă ați urmărit doar știrile din surse oficiale, după sfatul autorităților, și sunteți convinși că VSU mai are puțin și ajunge la Vladivostok, n-are rost să citiți mai departe. Cine știe, însă, cum stau lucrurile cu ofensiva ratată a ucrainenilor și cu contra-atacurile rusești pe toate fronturile, înțelege că unică șansă a Kievului este să încheie un nou tratat în genul celor de la Minsk pentru a încerca să cumpere timp ca să se reînarmeze.

O înghețare a conflictului din Ucraina ar da timp și Occidentului să respire și să-și crească capacitățile militare de producție. Problema cu negocierile este, după cum am mai spus-o, că nu pot exista sub conducerea lui Zelensky, care nu doar că a respins mereu această idee și a obținut o lege care le interzice, dar chiar dacă ar vrea nu le-ar putea susține fără să-i fie luat capul din umeri de către ultranaționaliști.

Pus în fața posibilității de a-și pierde funcția, Zelensky a decis să taie pisica și să-și securizeze poziția. Pe de o parte, a interzis prin lege alegerile prezidențiale care trebuiau să aibă loc anul viitor iar, pe de altă parte, și-a pus subordonații să-l atace public pe Zalujni pentru a-i toca credibilitatea.

Zalujni, însă, a decis să nu intre în polemica politică, dar a început să-și ia și el măsuri. Mai multe organizații ale militarilor au anunțat că trupele își vor apăra cu arma în mână comandantul în cazul în care politicienii vor încerca să facă vreo mișcare necugetată.

Situația se complică pe fondul livrărilor tot mai slabe de armament din Occident și pe fondul închiderii robinetului cu bani. În această situație, Zelensky a decretat că Ucraina nu mai e în ofensivă ci intră în defensivă și va construi linii de apărare similare celor ridicate de ruși.

Singura problemă este că Armata ucraineană nu are logistica pe care au avut-o rușii iar liniile de apărare avute în vedere nu vor beneficia nici de armele necesare și nici măcar de lucrări de calitate, având în vedere experiențele anterioare și corupția care domnește în țară.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri