15 iulie 2024
EconomieScumpiri majore la carburanți și gaze naturale începând de azi

Scumpiri majore la carburanți și gaze naturale începând de azi

În această noapte, prețurile la benzină și motorină au crescut semnificativ, ca urmare a intrării în vigoare a celei de-a doua tranșe de majorare a accizelor din 2024. Astfel, benzina s-a scumpit cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru. Până ieri, un litru de benzină sau motorină costa aproximativ 7 lei.

Aceasta nu este prima majorare fiscală a carburanților din acest an. La 1 ianuarie, acciza a fost majorată din nou, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru un litru de benzină și motorină cu 26 de bani, respectiv 29 de bani pe litru. Analizele economice sugerează că această creștere a prețurilor la carburanți ar putea avea un efect de domino, ducând la noi scumpiri în întreaga economie.În plus, de azi, tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale au fost majorate cu 19% pentru consumatorii beneficiari ai serviciului de distribuție, ceea ce reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit. Această creștere vine într-un context deja tensionat pentru consumatorii casnici și industriali, care se confruntă cu facturi tot mai mari.

Totodată, sistemul național de facturare electronică, RO e-Factura, a devenit obligatoriu pentru toate tranzacțiile între firme. Până la 30 iunie 2024, operatorii economici au avut obligația să raporteze toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice în acest sistem, e-Factura devenind astfel singura factură valabilă în aceste tranzacții.

Aceste măsuri sunt parte dintr-o serie de reforme fiscale și economice menite să crească veniturile la bugetul de stat, însă impactul asupra consumatorilor și întreprinderilor mici și mijlocii este semnificativ, alimentând temerile legate de o posibilă escaladare a inflației.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri