24 aprilie 2024
ActualitateScriitori băcăuani, la Biblioteca din Gârleni

Scriitori băcăuani, la Biblioteca din Gârleni

Evenimentul “Vocea Scriitorului Băcăuan“, care a avut loc la Biblioteca “Dr. Julieta Ciobanu“ din Gârleni, a fost o întâlnire instructivă între elevi, bibliotecari, profesori şi scriitorii invitaţi…Am aflat multe aspecte ale educației de azi în şcoli, despre manuale, internet, citire şi scriere.

Coordonatorul acţiunii a fost Mihaela Şchiopu, bibliotecar al comunei, iar rolul de moderator şi l-a asumat scriiotrul Dumitru Brăneanu, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Au răspuns invitaţiei şi oficialităţile comunei, Eusebiu-Iulian Tancău, primar, Cătălin Apetroaie, viceprimar, cât şi preotul din comună, Cristian Toma.

Scriitorii s-au adresat elevilor, cadrelor didactice, bibliotecarilor din mai multe comune, cu mesaje pentru dragostea de carte, de citit, ca fundament al educaţiei şi culturii. “Statisticile nu sunt prea bune, a spus Dumitru Brăneanu, la ora actuală, ţara are cam 500 de mii de cititori la o populație de 20 de milioane de persoane, scriitorii numără cam 4000 de autori, în schimb tirajele sunt infime, iar piața de carte a scăzut foarte mult.



De aceea, rolul bibliotecii şi al bibliotecarilor ar trebui să crească, să-şi diversifice activitățile pentru a atrage elevii, tinerii spre lectură”, a mai precizat Brăneanu.
Ion Fercu, poet, romancier, gazetar, profesor cu o mare experienţă didactică a replicat cu o afirmaţie surprinzătoare: “Elevii citesc, să nu cădem în acest mit a lipsei lecturii, doar că asistăm la ciocnirea a două civilizații: generația Gutenberg (a tiparului) şi civilizația internetului.”

Cristina Ştefan a povestit despre experiența sa ca profesor la Şcoala Populară de Artă, când a aplicat o metodă alternativă de îndrumare, în care a folosit internetul: “Dacă există o selecţie bună a accesării pe internet rezultatele pot fi bune. Interzicerea internetului ar fi o greşeală…Ne plângem că nu se mai citește, că internetul a distrus dorinţa şi plăcerea de a citi.

Este şi nu este adevărat. Ei sunt o generaţie de oameni foarte inteligenţi, chiar accesarea datelor pe internet le dezvoltă alte capacități pe care noi nu le-am avut. Cred că toate aceste transformări constituie o evoluție şi noi, maturii, ar trebui să ne adaptăm şi să-i atragem spre citit chiar cu aceste instrumente”, a mai spus Cristina Ştefan.

Ioan Prăjişteanu, director al Revistei “Plumb” a completat cu propria lui poveste despre dragostea poezie, pentru literatură. A citit enorm şi a debutat la 14 ani, având o activitate permanentă în literatură, la reviste, câteva conduse personal, acum la Plumb, o revistă care-l face mândru prin calitatea ei şi recunoașterea la nivel național.

Au mai vorbit Gheorghe Ungureanu, un prozator legat de comuna Gârleni, lecturând din ultimul său roman, şi criticul Petre Isachi cu o disertație amplă despre foloasele cititului şi ale scrisului la vârste cât mai fragede.

Elevii au pus întrebări, au pregătit o planșă cu citate despre lectură, pe care le-au comentat.
Bibliotecarele prezente au deschis un dialog cu scriitorii pe tema internetului, au reclamat manualele alternative impuse, care nu mai cuprind scriitori români, au criticat site-urile de pe internet pe care copiii au libertatea de a le accesa: pornografie, violenţă, incultură, dar au exemplificat şi activități benefice desfăşurate în biblioteci, la care elevii vin cu plăcere dacă subiectele alese stârnesc interesul.

Mihaela Şchiopu, organizatoarea şi gazda evenimentului a mulţumit invitaţilor, dar şi profesorilor de la şcolile din comună pentru organizarea evenimentului cultural, care s-a dorit a fi un elogiu cărţii, celor care le scriu, dar şi cititorilor, “mai mulţi sau mai puţini”, încheind cu mesajul: “Veniți la Bibliotecă! Lumea de aici este magică!“

Cristina Ştefan, membră a Uniunii Scriitorilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri