26 mai 2024
SănătateȘcoala online. Provocări oftalmologice: sindrom de oboseală vizuală și risc generalizat de...

Școala online. Provocări oftalmologice: sindrom de oboseală vizuală și risc generalizat de miopie la copii

“Sindromul de oboseală vizuală cauzat de computer, la care asistăm acum, este unul sever, pentru că ochii copilului sunt foarte solicitați fără a fi încă dezvoltați complet. Acum 20 de ani, când aceștia se jucau multe ore în aer liber, aveau o vedere la distanță mult mai dezvoltată. În zilele noastre, lucrul intens la calculator la vârste mici poate genera miopie. Atenție la simptome și nu ezitați să veniți la control!” Dr. Oana Chelaru Postolache

Vestea bună este că școala online a îmbunătățit abilitățile digitale ale copiilor, lucru apreciat de părinți, conform unui studiu SuperTech. În prezent, 36% dintre părinți doresc să fie integrată noua metodă de predare virtuală în învățământ. Nu toate lucrurile sunt pozitive însă, pentru că am fost martorii unui experiment de învățare online și, acum, după 6 luni, copiii au devenit obosiți, irascibili și agitați mai mult ca înainte. Aici intervine ajutorul nostru ca oftalmologi în gestionarea acestei situații nou apărute.

Școala nu îi informează pe părinți în legătură cu numărul de ore necesare lucrului zilnic la calculator și nici în legătură cu dozarea lucrului online și offline pentru o activitate intelectuală optimă a elevului. Se presupune că diferă de la caz la caz, în funcție de cât de cooperant și obedient este sau nu elevul. Simpla expunere la ecran nu înseamnă învățare, ci eventual predare online. Aceasta trebuie urmată de prelucrarea informațiilor, redactarea lor împreună cu alte surse de învățare: fișe de lucru, metode alternative, etc. Copiii trebuie să se obișnuiască să folosească internetul în scop educativ și ca unealtă de lucru, și nu doar ca joacă, așa cum o făceau înainte. Trebuie ajutați să înțeleagă faptul că mediul virtual le poate include pe ambele. Greșeala pe care o fac atât elevii, cât și părinții este aceea că se confundă orele de expunere la ecran cu învățarea.



Problemele cele mai grele sunt legate de concentrare. Acasă, există mai mulți factori de distragere a atenției. Sunt cazuri în care copiii pur și simplu acoperă tableta și refuză cooperarea după câteva săptămâni de școală online. Pentru ei, este ca și cum i-am duce în vacanță în mediul online și le-am pune pe malul mării un teanc de caiete și cărți în brațe. E important să evităm conflictul și să lucrăm cot la cot online făcând ceva neobișnuit pentru ei, să îi sprijinim și să îi responsabilizăm, nu să le tăiem aripile.

Îngrijorarea părinților cu privire la orele petrecute în fața calculatorului este întemeiată, întrucât vederea se deteriorează, ei adoptă o ținută greșită în fața monitorului, au somnul agitat și ochii obosiți, ziua sunt irascibili și iritați. Înainte de școala online, timpul maxim recomandat în fața calculatorului era de o oră pentru copiii mici și de două ore pentru cei mari sau adolescenți. Acum, expunerea digitală, fără a mai vorbi de televizor, e de minimum 4/5 ore pe zi doar în cadrul școlii online. La ele se adaugă porția de desene animate sau un film pe zi care înrăutățește și mai mult situația.

Ce putem face noi ca oftalmologi? Să învățăm părinții să protejeze conștient sănătatea vederii copiilor. Sindromul de oboseală vizuală cauzat de computer la care asistăm acum este unul sever, căci ochii copilului sunt foarte solicitați și ei nu sunt încă dezvoltați complet. Acum 20 de ani, când copiii se jucau în aer liber, vederea lor la distanță era mult mai dezvoltată. Acum, lucrul intens la calculator la vârste mici poate genera miopie. Studiile arată că 25-30% din copiii care folosesc computerul au nevoie de corecție optică pentru a lucra confortabil acasă și la școală. Miopia apare când globul ocular e ușor mai alungit, determinând razele de lumină să se focalizeze în fața retinei, nu pe retină. Au fost înregistrate și cazuri de strabism, adică ochi încrucișați, ca efect al utilizării prelungite de către copiii de sub 5 ani a telefoanelor mobile, ținute la o distanță de sub 20 cm.

De ce se întâmplă asta?

Când un copil, respectiv un adult petrec mai mult de două ore la calculator pot apărea: dureri de cap, pierderea clarității imaginii, senzația de usturime oculară, vedere dublă sau încețoșată dureri la nivelul coloanei cervicale și la nivelul umerilor.

 Ochiul și creierul percep în mod diferit caracterele de pe monitorul calculatorului față de caracterele tipărite. Ochii pot să mențină claritatea când citesc pe o pagină tipărită. În opoziție, caracterele de pe ecranul calculatorului nu prezintă același contrast cu al unei pagini tipărite și nu au marginile bine conturate. Aceste caractere (pixels) sunt mai strălucitoare în centru și scad în intensitate spre margini, ceea ce determină dificultatea de a menține claritatea și de a rămâne concentrați pe imagini. Ochii au tendința de a se deplasa voluntar spre un punct numit “punct de relaxare a acomodației” și apoi fac efortul de a se concentra din nou pe ecran. Copiii nu sunt conștienți că obosesc la calculator și pot sta în fața monitorului câteva ore în șir, doar cu mici pauze. Copiii își închipuie că modul cum văd este normal chiar dacă vederea lor este problematică. Iată de ce este foarte important ca părinții să monitorizeze timpul pe care copiii îl petrec la calculator.

 Cu ce ne ajută oftalmologul?

Nu ne putem opune evoluției tehnologice și nu putem crea adolescenți inadaptați funcționali, însă, ca adulți, putem să îi învățăm să dozeze expunerea la dispozitive digitale și să urmărim un echilibru între viața online și cea reală.

Studiile au arătat că, pe măsură ce monitoarele sunt mai mari, ochii sunt mai puțin solicitați.

Distanța față de monitor să fie de minimum 60 cm, la o distanță mai mică aceștia riscă să își obosească ochii.

Tălpile să se sprijine pe podea.

Spatele să fie mereu drept. Verificați poziția gâtului!

Ecranul trebuie să fie sub nivelul ochilor, cu un unghi de 15-20 grade.

Învățați copilul să își mute vederea de la monitor la un obiect aflat la distanță, o dată la câteva minute.

Copilul trebuie să facă mereu pauze de 10-15 minute la fiecare 45 de minute de lucru, lăsând ochii să se odihnească.

Ce putem face?

Examinări oftalmologice periodice la 6 luni.

Evitarea jocurilor pe calculator pentru că le limitează capacitățile de dezvoltare și perceptive.

Încurajarea practicării sporturilor în exterior, acestea având rezultate bune pentru vederea periferică, pentru concentrare și coordonare ochi-mână și îmbunătățesc vederea de aproape și de distanță.

 Atenție la orice comportament ce ar putea indica eventuale probleme: înroșirea ochilor, frecarea ochilor, poziții neobișnuite ale capului, stare de somnolență.


Acum că a început școala în mare parte on-line, este bine ca f
iecare copil să efectueze un consult oftalmologic complet.

Vă așteptăm în centrele Gauss din Bacău, Onești, Tg. Ocna, Comănești, Moinești, Buhuși, Piatra Neamț și Tg. Neamț.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri