Cosmina Liță

Puțini sunt cei care știu că Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău are de curând o stație radio a școlii. Bucuria a fost maximă în rândul elevilor atunci când stația a „emis” pentru prima dată, mai ales că toată această investiție s-a făcut prin eforturile lor, din banii pe care i-au strâns în cadrul a două ediții „Târgul Școlii”. La acele ediții de „târg”, derulate în cadrul programului „Școala Altfel”, copiii au confecționat mai multe obiecte și le-au vândut celorlalți elevi și părinților.

„Mi se pare o investiție foarte bună pentru noi, pentru că în pauză elevii se mai destind sau chiar se distrează, cântă și dansează. La târgul de anul trecut, clasa noastră s-a detașat clar într-o competiție constructivă între noi elevii și am reușit să strângem suma cea mai mare”, ne-a spus Elena Munteanu, reprezentanta clasei a VI-a E.

Și pentru că s-a pomenit de investiții, Radio Cuza, așa cum îl numesc elevii de aici cu mândrie, a costat 13.000 de lei. Banii au fost cheltuiți pe echipamente, cabluri, sistem și montaj. Radio Cuza are o echipă formată din câte 4 elevi de la clasele a VII-a și a VIII-a, în total 28, care intră în „emisie” după un planificator.

„Pe durata pauzei venim la stația radio și punem muzică. Fiecare dintre noi venim cu playlist-ul pregătit de acasă, pe un stick. Noi facem un fel de sondaj prin clasă și îi întrebăm pe ceilalți elevi ce muzică ar vrea să mai audă la radio. Și în funcție de asta ne facem playlist-ul”, ne-a explicat Cosmina Liță, elevă în clasa a VIII-a, membră a echipei de DJ-ei de la Radio Cuza.
Echipa „redacțională” coordonată de prof. Viorel Irașcu deocamdată difuzează doar muzică, urmând ca după o perioadă de pregătire să fie aptă să transmită și diferite mesaje și anunțuri. Programul începe la ora 7.45, iar cu trei minute înainte de ora 8.00 se difuzează Imnul național „Deșteaptă-te, române!”

„Copiii își doreau să se exprime și altcumva. Deocamdată suntem la început și difuzăm doar muzică, dar vor urma și intervenții de ale elevilor. Știri, informații despre realizările la clase, despre activitățile din școală, etc. Pentru noi este o realizare. Activitățile «Târgul Elevilor» și-au demonstrat astfel utilitatea, vor continua și vom avea și alte obiective”, a declarat prof. Doinița Sîrbu, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” Bacău.

5 COMENTARII

 1. Botomei Vasile,din Bacau,str.Oituz 33,exprima deosebita consideratie pentru cadrele didactice si conducerea Scolii AICuza din Bacau.
  In cadrul acestei Scoli de exceptie invata eleva Ioana-Paraschieva Botomei,fiica mea,premiata cu premiul de excelenta la nivel judetean-interscolar,in care fiecare Scoala a participat cu cei mai buni elevi.
  Scoala are invatatori si profesori foarte buni,de o inalta tinuta morala si profesionala,are clasele dotate cu mobilier modern,detine un teren de sport in aer liber foarte bine amenajat,aleele din curtea Scolii sunt foarte bine intretinute,iar statia radio recent achizitionata este foarte bine venita.
  Sincere felicitari!!!

 2. Ideea a fost pusa in practica, in anii din urma, de elevii din alta scoala! Galceava….s-a iscat din diversitatea preferintelor muzicale ale unora si aversitatea altora fata de aceleasi piese! Greu de armonizat diversitatea!Succes noilor redactori!

 3. Nu stiu cum sta treaba dar pentru difuzarea de muzica nu se platesc niste taxe (drepturi de autor) ?
  Ati verificat ca sa nu intrati in vreo belea? Muzica pe stick de unde provine, este descarcata legal??
  Buna initiativa dar atentie sa nu dea in altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here