19 aprilie 2024
Zona zeroEu știuȘcoala de presă “DEȘTEPTAREA”

Școala de presă “DEȘTEPTAREA”

Incă de la apariția sa, în zbuciumata noapte de 22 decembrie 1989, ziarul ’’Deșteptarea ‘’ a trebuit să lupte pentru a se impune în fața avalanșei de publicații apărute după 1 ianuarie 1990 și muncite de îndemnul lui Heliade, « Scrieți băieți, numai scrieți ! » Erau, la un moment dat, nu mai puțin de 16 publicații nou apărute, care se vindeau pe la toate colțurile de stradă.

Dar nu această provocare ne îngrijora, pentru că, din fericire, alături de noi veniseră câțiva tineri foarte talentați și alti câțiva se oferiseră să lucreze în redacție, indiferent la ce secție. Prima provocare, care, trebuie să recunoaștem, ne-a dat mare bătaie de cap, a fost jocul la șapte capete al vechilor noștri prieteni, linotipiștii, doi dintre ei aruncându-ne fără jenă mănușa :’‘ Care dă mai mult ? ‘’ Așa că, deși noi aveam contracte în toată regula cu Poligrafia, ne-am trezit puși deoparte, pe margine, așteptând să ne vină și nouă rândul. Situație care a fost remediată după mai bine de o lună !

Cu trecerea timpului, corpul redacțional a suferit numeroase prefaceri, devenind tot mai competitiv, de la un an la altul, în timp ce numărul publicațiilor concurente s-a redus considerabil. Alergători de cursă lungă au rămas ‘’Deșteptarea’’, ‘’Monitorul ‘’, ’’Ziarul de Bacău’’ și ‘’Observator’’, iar astăzi, singurul ziar care « apare pe hârtie » în județul nostru este ‘’Deșteptarea’’, publicație care a ajuns, iată, la numărul 9000 !



Interesată să avem colegi cât mai perfornanți, « garda veche » s-a angajat permanent în școlirea noilor veniți, chiar de la începutul anilor ’90, mai întâi în redacție, apoi la Grupul Scolar « Grigore Tabacaru », unde câțiva dintre noi am devenit formatori de ziariști. Am și acum pe-acasă un teanc de legitimații ale cursanților Scolii de jurnalistică de la Grupul Scolar « Grigore Tabacaru », păstorit atunci de regretatul profesor Stefanache Spulber și, mai apoi, de profesorul Liviu Chiscop. Câțiva dintre cursanții de atunci ne-au devenit colegi … După câțiva ani, ne-am reîntors în ograda noastră, inaugurând Scoala de vară a ziarului « Deșteptarea », unde, timp de trei ani, în lunile iulie – august, am avut plăcerea unor dialoguri foarte instructive cu grupurile de liceeni preocupați să ajungă studenții unor Facultăți de jurnalism. Suma acestor dialoguri a devenit un « Curs practic de ziaristică – ghid de însușire rapida a tehnicilor de redactare ».

A fost apoi Cursul anual de Jurnalism înființat la Palatul Copiilor și coordonat, timp de trei ani, de semnatarul acestor rânduri, apoi, de pasionata noastră colegă Laura Huiban, care coordonează și în prezent acest curs, foarte mult apreciat de elevi. In fine, s-au adăugat cursurile de jurnalism de la Colegiul Național « Ferdinand » și Colegiul « Henri Coandă » … Mulți dintre cursanții de atunci lucrează în presa scrisă, la studiourile de radio și televiziune. Si mai mulți sunt cei care, nemailucrând în presă, dar rămași la Bacău, apar din când în când în prim-plan, cu știri, note și reportaje interesante.

Iar « Deșteptarea » continuă să rămână cea mai căutată sursă de informații pentru cititorii din județul nostru.
« Alo, ce noutăți mai sunt astăzi? » « Nu știu, încă, tocmai mă duceam să cumpăr ‘’Deșteptarea’’ » …

Stefan OLTEANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri