10 mai 2024
SportSCM Bacău, raport – bilanț - retrospectivă                                                    

SCM Bacău, raport – bilanț – retrospectivă                                                    

Sport Club Municipal Bacău, club sportiv de elita în sportul românesc, a cunoscut în perioada 2020-2023, provocări oarecum existențiale  care au dus la adaptarea clubului tradițional al băcăuanilor, cu o vechime de peste 70 de ani de activitate, la realitățile și necesitățile momentului actual.

Începând cu „recâștigarea” sediului clubului în cursul anului 2020, fapt care a salvat cel puțin identitatea sportivă, poziția și rolul său în infrastructura și arhitectura sportivă pe plan local și național.

Anul 2020 a adus din păcate și dispariția posturilor ocupate prin detașare la nivel național, aspect care a afectat foarte mult SCM Bacău, prin plecarea a 10 (zece) antrenori valoroși care activau până în acel moment în cadrul clubului. Dacă adăugam la aceștia, antrenorii care au întrunit ulterior vârsta de pensionare (5), dar și cele 9 (nouă) posturi pierdute de SCM Bacău în urma restructurării din 2022, ne putem face o imagine clară asupra deficitului de personal cu care se confrunta SCM Bacău în ultimii anii. Practic aproape jumatate din efectivul clubului a fost tras pe linie moartă, dacă e să comparăm cu cei peste 50 de angajați de care dispunea în anii anteriori.



În acest context extrem de dificil în ceea ce privește resursa umană, cea mai importantă resursă a unei entități, strategia conducerii clubului, izvorată dintr-un anume instinct de conservare, a fost orientată spre completarea golurilor din rândurile antrenorilor și identificarea soluțiilor care să mențină antrenorii capabili și dornici de performanță în cadrul clubului.

Astfel a apărut primul CASp (contract de activitate sportivă) din istoria clubului, o măsură curajoasă, riscantă și costisitoare. Si ca să lămurim simplu situația, un antrenor angajat printr-un contract individual de muncă este remunerat dintr-un cont de cheltuieli de personal distinct, și care nu afectează bugetul de activitate sportivă, pe când CASp ”consumă”exact resursele financiare dedicate activității sportive reflectându-se astfel într-o presiune uriașă permanentă tocmai asupra bugetului care trebuie să ducă la atingerea marilor performanțe sportive (competiții, cantonamente, premii și indemnizații sportivi, medicamentație și multe altele)

SCM a reușit acest lucru, și privind în urmă, putem spune cu succes chiar, în acest moment, clubul ajungând la un număr de peste 20 de contracte CASp pentru antrenorii și sportivi de mare valoare și de perspectivă.

Acest lucru a fost posibil grație derulării proiectelor de finanțare nerambursabilă, a creșterii finanțării de la ANS (direct proporțională cu creșterea performanțelor sportive), și nu în ultimul rând a sprijinului constant acordat de sponsorii noștri tradiționali Dedeman și Simba Invest.

Primul proiect de finanțare nerambursabilă din istoria clubului, a demarat chiar în anul 2020, dar care datorită situației create de pandemie a fost suspendat, ulterior fiind reluat cu succes în 2021 parteneriatul (pe legea 69/2000) cu Primaria și Consilul Local Bacău, efectele fiind reflectate în rezultatele deosebite obținute.

„Pe această cale SCM Bacău mulțumește Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru susținerea acordată !”

În ceea ce privește performanțele sportive, remarcăm că s-au atins niveluri record al rezultatelor deosebite obținute, de exemplu anul 2022 fiind un an de vârf cu 7 medalii obținute la marile competiții internaționale – Campionate Mondiale și Europene  (3 de aur, 3 de argint și 1 de bronz), an comparabil cu anii 2004-2007 când gimnasta Monica Roșu s-a încununat dublă campioană olimpică la Atena, respectiv sportivul Eusebiu Diaconu cucerind titlul de campion european la lupte greco-romane seniori.

Pentru anul 2023 SCM Bacău a menținut la un nivel ridicat ștacheta performanței, totalizând un palmares de 334 de medalii la competițiile naționale și internaționale (305 respectiv 29), practic un an de vârf, rezultate posibile și datorită proiectului de finanțare nerambursabilă ”Municipiul Bacău – excelența sportivă la ea acasă” derulat cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Bacău pe legea 69/2000.

De asemenea în acest moment clubul are peste 400 de sportivi legitimați, peste 30 de sportivi convocați la loturile naționale.

La nivel olimpic, se evidențiază atleta Bianca Ghelber – campioana europeană senioare din 2022 la aruncarea ciocanului, clasată în primele 10 din 32 în cursa pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, plus alți doi luptători de mare perspectivă, Denis Mihai și Vasile Cojoc, aflați în atenția FR Lupte pentru turneele preolimpice de calificare.

Tot prin intermediul proiectului susmenționat s-a realizat și dezvoltarea bazei de selecție a clubului, la diferite secții cum ar fi atletism, box, înot, judo, haltere, lupte, gimnastică, unde a fost posibilă angrenarea lor prin intermediul contractelor de activitate sportivă.

„Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Bacău și al Consiliului Local al Municipiului Bacău”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri