Cunoastem, in mare, ce s-a intâmplat in România anilor ’50-’60. Arestari, condamnari, companii mixte sovieto-române care spoliau tara, Volga neagra care lua pe câte cineva care nu mai era vazut… Cine au fost responsabili de toate astea? Comunistii. Care comunisti? Comunistii români, evident.

Si totusi, adevarul pare sa fie altul si are curajul sa-l explice un american, Larry L. Watts pe numele sau, care a scris o carte intitulata “Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu România”.

Tema e mult mai generoasa, pentru ca Watts scrie despre maniera in care România a fost pedepsita in permanenta de “aliatii” din blocul rasaritean pentru ca nu executa intocmai si la timp ordinele Moscovei. Ceea ce ne intereseaza astazi este maniera in care s-a guvernat tara in anii ’50-’60, pentru ca se aseamana foarte mult cu ceea ce se intâmpla in zilele noastre.

In principiu, spune Watts, România nu era guvernata de români, ci de trimisi ai Moscovei. Fie ca era vorba despre cominternisti (comunistii fideli liniei trasate de Moscova si care au trait multa vreme in URSS), fie ca era vorba de agenti de influenta, România era un stat sub ocupatie desi parea ca se autoguverneaza.

Insa, in afara de membrii guvernului, din care faceau parte mai putini ilegalisti gen Gheorghiu-Dej, si mai mult cominternisti ca Ana Pauker sau Chivu Stoica, ordinele Moscovei erau executate de “consultantii” sovietici din sovromuri, de agentii de influenta cumparati de sovietici in institutiile românesti si chiar de militarii români scoliti la Moscova si care erau racolati in timpul studiilor. In plus, la initiativa lui Stalin, se constituise Regiunea Autonoma Maghiara, care era folosita ca instrument de santaj de sovietici. In paranteza sa amintim ca abia la reforma adminitrativ-teritoriala din 1968 a fost dezamorsata aceasta problema.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ