19 aprilie 2024
ActualitateScandal politic la Buhoci

Scandal politic la Buhoci

Ultima sedinta a Consiliului Local (CL) Buhoci a fost una deosebit de aprinsa. Un conflict mai vechi a reizbucnit cu mai multa forta acum, dupa ce instanta a dat o sentinta definitiva in procesul dintre Prefectura si CL (Decizia 189 / 26.01.2016 a Curtii de Apel Bacau). Asta dupa ce judecatorii au decis ca Prefectura are dreptate si ca cele doua hotarâri ale CL Buhoci (de demitere din functia de viceprimar a lui Dumitru Munteanu, in 2014, si de inlocuire a sa cu Rodica Odobisteanu – la vremea aceea consilier local) au fost nelegale. De fapt, chiar atunci, in toamna lui 2014, echipa de consilieri locali din Buhoci a fost scindata in doua parti: „Una era formata din consilierii care il sustineau neconditionat pe primarul in functie Cristian Istoc – spune Dumitru Munteanu, iar cealalta, din consilierii care ma sprijineau pe mine, Dumitru Munteanu, consilieri care, la fel ca si mine, doresc sa iasa la suprafata adevarul si sa fie respectata legea.” Atunci, in urma doi ani, tot intr-o sedinta de CL aprinsa, Dumitru Munteanu a fost destituit din functia de viceprimar pe care o detinea la acea vreme, in urma unui vot deschis, chiar daca legea prevedea in mod expres ca acest vot trebuia sa fie secret (art.45, alin.5 din Legea 215 / 2001 a administratiei publice si art 2, alin.3 din Legea 393 / 2004 privind statutul alesilor locali). S-a procedat asa de teama ca nu cumva unul dintre consilieri sa tradeze. De ce tradare? Pentru ca la mijloc a fost vorba de …. bani si putere.

Ilegalitati de la prima mâna

Au trecut de atunci doi ani, timp in care Dumitru Munteanu a ocupat doar functia de consilier, iar pe functia de viceprimar a fost aleasa de consilierii locali Rodica Odobisteanu, care ulterior si-a dat demisia (in luna iulie anul trecut), iar functia de viceprimar a fost apoi preluata de Ion Mocanu (fost consilier local), in urma votului din CL Buhoci. Insa, imediat dupa ce a fost schimbat din functia de viceprimar, considerându-se nedreptatit si lezat de drepturile câstigate in urma unor alegeri corecte, Dumitru Munteanu a dat in judecata CL Buhoci in Contencios Administrativ, iar Prefectura s-a autosesizat si, la rândul ei, a atacat in instanta cele doua hotarâri (HCL 64 / 19.09.2014 de schimbare din functie a viceprimarului comunei Buhoci, Dumitru Munteanu si HCL 65 / 19.09.2014 de alegere a Rodicai Odobisteanu, in functia de viceprimar). Asta nu inainte de a cere CL Buhoci, printr-o adresa (ME 22585 / 02.12.2014) anularea celor doua hotarâri, care au fost luate ilegal. Adresa care insa nu a fost luata in considerare de cei care conduceau comuna. “Ca sa nu mai spunem de faptul ca, o alta ilegalitate pe care au facut-o cei din CL Buhoci, impreuna cu primarul Cristian Istoc si Valeriu Ojog, secretarul comunei la acea vreme, pentru ca intre timp e altul, tot conform legii – Legea 544 de Contencios Administrativ, art.14, odata ce Prefectura ataca un act administrativ in Contencios, trebuiau suspendate de drept cele doua hotarâri pâna la aparitia unei hotarâri judecatoresti definitiva. Deci, practic, eu trebuia sa fiu repus in functia de viceprimar inca de atunci”, a declarat Dumitru Munteanu.



Refuz pe interese

Desi tensiunile au fost permanente, acum, la inceput anului 2016, spiritele s-au incins dupa ce procesul cu Institutia Prefectului s-a incheiat, in favoarea lui Dumitru Munteanu, dar Primaria si CL Buhoci a refuzat sa puna in aplicare hotarârea judecatoreasca: “Am depus o instiintare, dar primarul mi-a raspuns prin adresa 890 / 10.03.2016 ca trebuie sa ma adresez eu catre CL Buhoci, arata fostul viceprimar Munteanu. Aceasta interpretare e fortata, chiar tendentioasa, deoarece aliniatul «b» din art. 63 al Legii 215 spune ca primarul, printre alte atributii, are obligatia sa convoace imediat Consiliul Local si sa-l informeze ca exista o hotarâre judecatoreasca.”

La Buhoci, legea se interpreteaza, nu se aplica

Dumitru Munteanu s-a conformat, totusi, si a depus o sesizare la CL Buhoci in care a informat ca exista o hotarâre judecatoreasca definitiva, care trebuie pusa in aplicare. Asa ca, pe 21 martie, in cadrul sedintei ordinare a CL Buhoci, s-a depus aceasta cerere (nr.1175 / 21.03.2016). Iar sedinta a luat o alta turnura din cauza faptului ca atât primarul Istoc, cât si secretarul primariei (acum Mirela Holtea) au sustinut in fata consilierilor ca procesul din dosarul 278 / 110 / 2015 nu s-a finalizat. „Au fost discutii cât se poate de dure vizavi de interpretarea hotarârii judecatoresti, spune Munteanu. Secretara comunei a invocat ca nu este obligata sa respecte hotarârea deoarece CL Buhoci a facut o solicitare de revizuire in Contencios. Acestea sunt, insa, doua actiuni diferite. Pâna apare o noua hotarâre judecatoreasca, cea existenta, care e definitiva, trebuie aplicata. Punerea pe functie nu e conditionata de cererea de revizuire!” (cerere care acum face obiectul unui alt dosar 110/32/2016). Iar toate aceste ilegalitati nu vor ramâne asa intrucât Dumitru Munteanu este hotarât sa mearga mai departe: a depus deja o plângere penala (cu numar de registratura de audienta 113 / 28.03.2016, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau) impotriva primarului Cristian Istoc si a secretarei Mirela Holtea „care se fac vinovati de savârsirea infractiunii de abuz in serviciu, conform art. 279 cod penal si nerespectarea hotarârii judecatoresti conform art. 287 cod penal”, a mai aratat Munteanu.

Ce a facut Prefectura?

Foarte curios este si faptul ca desi a fost parte in dosar, desi a câstigat procesul, Institutia Prefectului nu a miscat pâna acum nici un deget in tot acest conflict din comuna Buhoci. In urma unei solicitari telefonice, prin Carmen Cioltan, purtatorul de cuvânt al institutiei, Prefectura Bacau ne transmite initial urmatorul raspuns: „Prin sentinta civila nr. 864/2015, pronuntata in dosarul nr. 278/110/2015, definitiva prin decizia nr.189/2016 a Curtii de Apel Bacau, Tribunalul Bacau a admis actiunea formulata de Prefectul Judetului Bacau in contradictoriu cu Consiliul Local al Comunei Buhoci si a dispus anularea Hotarârii nr. 64/19.09.2014 privind schimbarea din functie a viceprimarului comunei Buhoci, jud. Bacau, dl. Munteanu Dumitru Dori si a Hotarârii nr. 65/19.09.2014 privind alegerea doamnei Odobisteanu Rodica Mirela in functia de viceprimar al comunei Buhoci, judetul Bacau. Consiliul Local al Comunei Buhoci a formulat cerere de revizuire impotriva deciziei civile nr.189/2016, pronuntata de Curtea de Apel Bacau, in dosarul nr. 278/110/2015. In prezent, pe rolul Curtii de Apel Bacau este constituit dosarul nr. 110/32/2016, cu termen de judecata la data de 15.04.2016.” Nimic insa de punerea in aplicare a acelei decizii civile, nimic de incalcarea legii, nimic de conflict: „Pai exista o cerere de revizuire, o cale extraordinara de atac si se asteapta solutia in acest caz”, ni s-a mai transmis ulterior, prin acelasi purtator de cuvânt.

Avocatul Poporului: „O cerere de revizuire nu anuleaza o decizie definitiva a instantei”

Ne-am adresat si noi, ulterior (in data de 28 martie), catre Institutia Avocatul Poporului, Biroul teritorial Bacau, pentru a lamuri juridic situatia. Iar raspunsul a fost clar: „Prefectura trebuia sa se intereseze direct de acest caz, pentru ca a fost actiunea ei. Insa in orice fel, o cerere de revizuire nu anuleaza o decizie de instanta. Orice hotarâre definitiva de instanta se pune in aplicare de indata. In caz contrar, sunt chiar si motive de revocare a Consiliului Local in cauza atunci când nu respecti o astfel de decizie de instanta. Cert este e ca, in acest moment, Dumitru Munteanu trebuie repus in functie, prin punerea in aplicare a sentintei definitive a instantei. Acest lucru trebuia facut imediat, de pe 27 ianuarie 2016, dupa ce s-a pronuntat instanta”, ne-a declarat Doina Sirghie, expert, coordonator al Biroului Avocatului Poporului Bacau.

Demersurile jurnalistice ale Desteptarii au „trezit” Prefectura

Am revenit la Prefectura Bacau cu toate aceste explicatii, in aceeasi zi, pe 28 martie, pentru ca la nici doua ore dupa discutie, de la institutie, prin acelasi purtator de cuvânt Carmen Cioltan, sa primim un alt raspuns: „Consiliul Local Buhoci are obligatia de a pune in executare decizia civila 189 / 2016 de la data comunicarii, indiferent daca exista o cerere de revizuire. Iar, in acest context, Institutia Prefectului va solicita, printr-o informare scrisa, raspuns oficial de la CL Buhoci cu privire la aplicarea acestei decizii. Iar daca nu a fost aplicata sa se transmita de ce.” De ce nu s-a aplicat? Dar de ce din luna ianuarie, de când a fost emisa decizia de catre Curtea de Apel, nu s-a intreprins niciun demers in acest sens? Cine este vinovat?
– sunt intrebari pentru care nu am primit niciun raspuns.

Ce spune Primaria Buhoci?

Primarul Cristian Istoc, liderul local al PNL, considera ca din punctul dumnealui de vedere procesul cu Dumitru Munteanu nu s-a incheiat. Discutia cu echipa Desteptarii a fost in biroul Primariei Buhoci, in prezenta secretarului, Mirela Holtea, marti, pe 29 martie. „In primul rând, dosarul Consiliului Local a fost reprins in recurs, ca netimbrat. De aceea credem noi ca dosarul nici macar nu a fost judecat pe fond”, a spus primarul Istoc. De aceea, ni se mai explica, s-a depus si cerere de revizuire, pentru a demonstra ca taxa de timbru a fost platita, fara sa se precizeze ca instanta a notificat CL Buhoci in mod expres despre acest lucru. „In al doilea rând, Consiliul Local Buhoci a luat act de acea hotarâre. Si atât. Nu se spune in acea hotarâre ca domnul Munteanu trebuie si repus in functie. Ci doar ca s-a anulat hotarârea”, a adaugat secretara Holtea. Comentariile nici nu isi mai au rostul. In al treilea rând, mai spun cei doi: „Consiliul Local ar trebui acum sa voteze schimbarea din functie a actualului viceprimar, Ion Mocanu, altul decât cel din hotarârea 65 din 2014, care a ramas fara obiect, prin demisia doamnei Odobisteanu. Cum putem face asta? Pentru ca Ion Mocanu a fost ales legal, in iulie anul trecut, tot de catre CL Buhoci?”, se intreba secretara Holtea. „E foarte simplu, raspunde Valentin Cozma, avocatul lui Dumitru Munteanu. Cine a gresit sa repare greseala si sa-si asume tot acest risc. Dumitru Munteanu, conform legii, trebuie repus in functie. El este singurul nevinovat in acest caz, cu o hotarâre in mâna care ii da dreptate. A fost inlocuit din functie in mod abuziv. Nu exista faptul ca locul nu mai e liber! Este o hotarâre de instanta care trebuia pusa in aplicare inca din luna ianuarie.”

Consilieri de „vânzare”

Iar scandalul ia proportii. Schimbarea din functie a lui Dumitru Munteanu, nelegala, dupa cum a constatat instanta, nu ar fi fost posibila “daca nu ar existat tradarile”, sustin acum consilierii din opozitie, nemultumiti de faptul ca, in aceeasi sedinta de pe 21 martie, un coleg din PC, care si-a pierdut mandatul, nu a fost inlocuit cu un conservator. „Nu l-au numit pe urmatorul supleant, Vasile Paveluc, din PC, care era pe locul 8, nici pe Petru Patrascu, PSD, care era pe locul 9, ci pe Marcel Bordeianu, de la PNL, care era in josul listei”, arata Ovidiu Chirea, consilier ALDE. Alesii care il sprijina pe Dumitru Munteanu afirma ca, in 2014, „tradatorii” au fost cumparati de catre adversarii politici. „Mie mi s-au oferit bani”, spune Ovidiu Chirea, facând referire la un crescator de animale din comuna Buhoci. „Este vorba despre Ion Odobisteanu, sotul Rodicai Odobisteanu. A venit acasa la mine, inainte de desfasurarea sedintei prin care urma sa fie schimbat Dumitru Munteanu, si mi-a spus in fata: «ai 20 de milioane lei vechi daca votezi impotriva lui Munteanu». L-am refuzat si atunci mi-a raspuns ca va merge la Ion Mocanu, atunci consilier local, ca acesta sigur va accepta. Si a plecat”, a mai spus Chirea.
“Eu am fost amenintat ca nu voi mai obtine niciun act de la Primarie”, declara si Neculai Meluta, iar Olga Anasie acuza ca astfel de practici ilegale sunt mai vechi. „Si in 2008, de exemplu, când primar era chiar Rodica Odobisteanu, iar eu eram viceprimar, am aflat ca voi fi schimbata din functie tot in urma unor astfel de practici. A venit la mine atunci Ion Mocanu – care era consilier local – si mi-a cerut 1.500 de euro sa voteze pentru mine sa nu fiu schimbata. Evident, nu am acceptat acest compromis. Am fost schimbata. Deci lucraturi se faceau de pe atunci. S-au facut intoteauna. De aceea sunt sigura ca si acum, in cazul lui Munteanu, s-a procedat la fel.”

Pretul unui vot: 20 de milioane de lei vechi

Cei trei consilieri nu au cedat, altii, da. In CL Buhoci, din pricina acestor “vânzari”, opozitia nu poate avea câstig de cauza, fiind in minoritate. “Tabara Istoc” are noua consilieri (sapte liberali, plus unul din PMP si unul din PSRo), iar “tabara Munteanu” are sase (patru din PSD, unul din UNPR si unul din ALDE). „Iar comunitatea pierde, pentru ca primeaza interesele personale si de grup”, sustine Dumitru Munteanu. Acesta mai spune ca stia ca se dorea cumpararea unor consilieri pentru schimbarea sa din functia de viceprimar, dar a ales calea legala: instanta de judecata. „Cu o zi inainte de sedinta prin care am fost schimbat, am fost sunat pe rând de catre Neculai Meluta, Marius Bracau, Ovidiu Chirea, toti consilieri locali atunci. Meluta mi-a spus ca a venit la el Rodica Odobisteanu cu un cas de vreo 5 kilograme si promisiunea de bani pentru a vota impotriva mea. Bracau, in aceeasi zi, mi-a zis ca a fost contactat de un consilier care urma sa ìi dea din partea lui Ion Odobisteanu suma de 20 milioane de lei vechi. De acelasi lucru m-a informat si Ovidiu Chirea. I-am rugat atunci pe toti trei sa ma sustina in continuare si sa nu raspunda la mituire. Le-am mai spus ca este mai important interesul comunei si ce avem de facut in Buhoci in continuare.” Munteanu mai spune ca singurul consilier care nu l-a contactat a fost Ion Mocanu. „Asa ca l-am sunat eu si m-am intâlnit cu el spunându-i ca stiu ca se doreste cumpararea consilierilor si l-am intrebat daca se afla in aceeasi situatie. Mi-a spus ca da, ca si lui i s-a oferit o suma de bani de catre acelasi Odobisteanu, dar ca nu va vota in sedinta impotriva mea. Nu s-a intâmplat asa. Mocanu a votat impotriva mea si astfel am fost schimbat din functia de viceprimar cu 8 voturi impotriva. Diferenta a facut-o chiar votul lui Mocanu. Cred ca se intelege ca Mocanu a fost cumparat, pentru ca altfel nu avea motive sa voteze impotriva mea”, mai adauga Dumitru Munteanu.

„Nu e nimic adevarat din ce se spune. Olga Anasie sa vina cu dovezi, nu cu vorbe. Eu nu ma dedau la astfel de fapte. Iar cine spune asta, nu e un om corect. Eu nu am copii, sotia mea e asistenta medicala. De unde sa am eu bani? Niciodata nu voi incerca sa cumpar oameni. Sunt doar minciuni. Eu nu am facut niciodata asa ceva. Sa vina cu pozele când am fost la Olga Anasie sa ii cer bani. Niciodata nu am facut asta!”
Ion Mocanu, acum viceprimarul Buhociului

Cumparare cu interes

Ce interese avea Ion Odobisteanu in toata aceasta „afacere”? „Simplu si cel mai important: sustinerea in continuare a unui contract de concesionare a 100 de hectare de teren pasune comunala, pe care l-a obtinut in mandatul sotiei sale, Rodica Odobisteanu”, afirma Dumitru Munteanu. Contract prin care, mai sustine Munteanu, APIA Bacau (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura) a virat in contul familiei Odobisteanu peste 2,5 miliarde de lei vechi, ca subventii, in cei patru ani de mandat ai Rodicai Odobisteanu, contract care s-a pastrat si in timpul mandatului actualului primar Istoc. Dar si pentru care s-a deschis un dosar in instanta, cu ANI (Agentia Nationala de Integritate), pentru conflict de interese. „Nu e nimic adevarat. Eu in 2014 eram in divort cu sotia, de ce sa o sustin? Nu candidez la primarie, nu sunt interesat sa detin vreo functie, nu vreau decât sa imi vad de afacerea mea. Este democratie, toata lumea poate sa declare ce vrea. Confirm ca am acel contract de concesiune, din 2008, pentru 10 ani. Am afaceri, incasez bani de la APIA, am oi, vaci. Ce declara altii in dreptul meu, chiar nu ma intereseaza”, ne-a declarat Ion Odobisteanu. Rodica Odobisteanu nu a raspuns apelurilor noastre pentru a prezenta pozitia sa fata de aceaste acuzatii.

Lupta continua

In acest razboi, Dumitru Munteanu nu e singur. E sustinut de toti consilierii din opozitie. Munteanu, Chirea, Meluta si Anasie, alaturi de care sunt si Gheorghe Puscalarga si Marius Bracau, toti consilieri locali in functie, vor acum ca adevarul sa iasa la iveala, iar cetatenii comunei sa cunoasca realitatea din Primaria Buhoci si sa inteleaga de ce nu se intâmpla nimic in comunitatea lor. “Nu cred ca se vor termina astfel de practici in mandatul lui Cristian Istoc dintr-un motiv simplu: sunt nereguli si se incalca de mult timp legea, se acopera unii pe altii si se santajeaza unii pe altii, declara Dumitru Munteanu. La ultima sedinta a CL, primarul mi-a reprosat public ca am sesizat institutiile statului si ca, in acest fel, sunt impotriva cetatenilor comunei Buhoci. Consider, in continuare, ca eu chiar mi-am facut datoria semnalând permanent toate abuzurile administratiei locale din Buhoci. Am sustinut si am votat pentru proiectele initiate de Cristian Istoc daca acestea erau in favoarea comunitatii si nu ascundeau interese personale sau de grup.” Si Ovidiu Chirea se exprima foarte ferm: “Vom continua sa luptam impotriva mafiei din Buhoci, cu convingerea ca ii vom avea alaturi si pe cetatenii comunei.” Astazi, 31 martie, este o noua sedinta in CL Buhoci.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri