29 martie 2024
Top StoryScandal pe catedre la Răchitoasa

Scandal pe catedre la Răchitoasa

– un cadru didactic, titular la Liceul Tehnologic din Răchitoasa, contestă faptul că nu îi sunt atribuite ore suplimentare, deși în alte școli din structură s-a făcut acest lucru – Inspectoratul Școlar spune că aceste decizii sunt luate, conform legii, de directorul unității de învățământ – de cealaltă parte, conducerea liceului se apără și precizează că oferta făcută profesorului în cauză a fost refuzată de acesta

Profesorul Liliana Ivașc, titular la Liceul Tehnologic Răchitoasa, cu grad didactic I, ne-a prezentat situația de fapt, atât personal, cât și printr-o sesizare scrisă care a fost trimisă la redacția Deșteptarea.

Aceasta susține că în data de 14 septembrie 2017 s-a prezentat la ședința publică de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, unde i s-a repartizat la cumul (plata cu ora) postul de învățător pentru învățământul primar la Liceul Tehnologic, din lista posturilor vacante de la ISJ Bacău.



„Eram în sala de ședințe, iar în urma contactării telefonice de către inspectorul Resurse Umane a directorului unității, acesta a confirmat că pot urma cursurile de învățător, la școala din Burdusaci, structură a unității cu personalitate juridică din Răchitoasa, dar după-amiaza, și că nu se suprapun cu orarul meu principal, deoarece eu sunt titulară în cadrul acestei instituții pe un post de educatoare pentru care susțin cursuri de dimineața. Repet, răspunsul directorului unității a fost că da, cursurile sunt după-amiaza deoarece este lipsă de cadre calificate.

Numai că apoi, după ce a aflat că eu sunt persoana repartizată și că urmează să merg la post, a convocat Consiliul de administrație în școală, a schimbat cursurile de dimineață și a trimis la post un pensionar. Contest această situație, deoarece consider că mi s-a încălcat un drept, și, totodată, contest și faptul că nu se lucrează consecvent, după aceleași legi”, ne-a declarat prof. Liliana Ivașc.

Aceasta a mai explicat că la Școala Dumbrava, o altă structură a unității de centru, Consiliul de administrație a procedat la schimbarea cursurilor claselor 0-IV, de dimineața, cum funcționau dintotdeauna, după-amiaza „pentru a li se asigura cumul cu ora unora dintre cadrele care sunt în Consiliul de administrație, care sunt, de fapt, abonate la cumul an de an, bineînțeles motivând că este lipsă de cadre calificate în școală.

Însă nu la fel a putut funcționa și în cazul meu, mai ales că la școala din Burdusaci cursurile au funcționat după-amiaza și anul trecut, și poate și ani în urmă. De aceea am și solicitat aceste ore suplimentare acolo, pentru că știam că pot să ajung și că fac față. Ceea ce eu solicit prin acest memoriu este să se ia în calcul faptul că mi s-a repartizat la sală un post din listă, că directoarea a fost contactată și a confirmat programul după-amiaza, pentru ca apoi să schimbe programul și eu să nu mai pot ajunge acolo. Chiar dacă Consiliul de administrație taie și spânzură, se conduce după niște legi, nu? Care nu pot funcționa într-un fel pentru unii, și în alt fel pentru alții”, mai susține prof. Ivașc.

Răspunsul inspectorul școlar general

Ne-am adresat ISJ Bacău pentru a lămuri acest conflict, iar răspunsul inspectorului școlar general, prof. Florin Lazăr, a fost clar (adresa 9745/21.09.2017): „Precizăm că toate cadrele didactice repartizate în sistem de plata cu ora sau cumul sunt angajate conform art. 95, alin.(1) din Metodologia privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2017-2018 şi prevederile Calendarului privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2017-2018, aprobate prin O.M.E.N.C.S. nr. 5739/2016, cu modificările şi completările ulterioare, articol care precizează «Angajarea personalului didactic calificat în regim de cumul/plata cu ora, repartizat prin decizia inspectorului şcolar general, se realizează de către directorul unităţii de învăţământ, după prezentarea curriculum-ului vitae şi susţinerea interviului». Stabilirea programului claselor/grupelor într-o unitate de învățământ este atributul directorului cu aprobarea Consiliului de administrație al unității de învățământ”.

Ce spune directorul acuzat?

Am contactat telefonic și directorul Liceului Tehnologic din Răchitoasa, care are în structură și celelalte școli din comună, respectiv pe prof. Aurora Milea, ce a explicat varianta sa despre tot acest conflict. Directorul Milea confirmă că la data organizării ședinței publice de la ISJ Bacău exista acel post de învățător în schimbul II, numai că „în Consiliul de administrație, pe care l-am organizat ulterior, s-a stabilit că tot ce înseamnă clase pregătitoare, clase I și clase a II-a să se învețe de dimineață, așa cum prevede legea, și nu în schimbul II, cum era. Or, prof. Ivașc a fost repartizată pe o clasă a II-a, ca învățător, în acea ședință de la ISJ Bacău, clasă care între timp funcționează de dimineață.

Astfel, nu poate să fie în două locuri în același timp, și ca educator, și ca învățător, la două școli diferite. De aceea am ales varianta unui profesor pensionar, care avea cerere depusă în acest sens. La Școala Dumbrava se învață, într-adevăr, de după-amiază, cu acordul Inspectoratului Școlar, încă de la 1 septembrie, pentru că nu avem spații, iar toți copiii de acolo sunt din sat și nu are rost să îi aduc cu microbuzul școlar la unitatea din centru. Or, la Burdusaci am școală nouă, este spațiu, nu trebuie să organizăm schimbul II pentru copiii mici. Asta nu înțelege doamna Ivașc, deși i s-a explicat cum sunt toate aceste lucruri”, ne-a precizat prof. Aurora Milea, director. Mai mult, pentru că prof. Liliana Ivașc are specializare, pe lângă cea de educator – învățător, și de profesor de matematică, i s-au oferit în schimb, tot la cumul (alături de alte două cadre didactice), ore suplimentare pe această disciplină, la o altă școală, în schimbul II, numai că a refuzat această ofertă, mai susține directorul Milea.

„De fapt, pentru aceste ore de matematică se și prezentase la ședința de la ISJ Bacău, iar noi în acel moment am anunțat și vacantarea postului de învățător de la Burdusaci, pentru că fosta învățătoare a cerut concediu de creștere copil. Școala se află cam la 7 km de cea din centru, unde Liliana Ivașc lucrează ca educatoare. Așa și-a schimbat opțiunea, că e mai bine pentru ea. Refuză și oferta pe matematică, pentru că este numai pe patru ore, nu pe normă întreagă, cum a solicitat și la ISJ Bacău, în primă fază, înainte să se ivească postul liber de învățător, care și acesta este pe normă întreagă, adică echivalentul a încă unui salariu”, a mai explicat directorul Milea.

Salariu unui educator titular, cu grad I, cu tot cu sporuri (spor de rural 25%, sume compensatorii etc) este, conform noilor prevederi legale, în jur de 3.000 lei net, în funcție și de vechime. La plata cu ora, se mai adaugă încă aproape 100 de lei/oră, tot pe lege.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri