Un ordin emis „peste noapte” de Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale, a bulversat, pentru o zi, procedurile de admitere în liceu.

Concret, prin ordinul 3395/13.05.2019, transmis încă de luni în inspectoratele școlare, se modifică ordinul 4829/2018, pe diferite capitole, respectiv: amânarea până pe 10-12 iunie de desfășurarea probelor de aptitudini și probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă (față de ordinul precedent prin care aceste probe trebuiau să se desfășoare acum – cu 13/14 mai înscrierea pentru susținerea acestor aptitudini și 15/17 mai, desfășurarea lor), dar și amânarea până la 30 mai a.c. a afișării locurilor disponibile în licee și școli profesionale (și implicit emiterea acelor broșuri de admitere), în condițiile în care aceste proceduri trebuiau, pe ordinul de anul trecut, să aibă loc chiar azi 15 mai.

După ce s-au sesizat sindicatele din Învățământ, dar și asociațiile părinților, ieri, la prânz, Ecaterina Andronescu a revenit asupra acestui ordin și a specificat că se modifică doar „durata de apariție a broșurii cu oferta educațională, dar probele vocaționale merg mai departe pe calendarul ordinului din 2018.” Pentru ca apoi să adauge că „un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație.”

La Inspectoratul Școlar Județean Bacău ordinul 3395/2019 a ajuns încă de luni, dar nefiind încă publicat în Monitorul Oficial nu a fost pus în aplicare. „Practic, noi am fost doar informați că acest ordin a fost dat și spre publicare. Până apare în Monitorul Oficial, rămâne valabil ordinul 4829/2018 privind calendarul admiterii în liceu”, ne-a declarat prof. Ida Vlad, inspector școlar general adjunct.
De ce toate aceste… nesincronizări?

Pentru că nici până la această dată nu a fost aprobat planul de școlarizare pentru anul școlar viitor 2019-2020, printr-o hotărâre de guvern, iar Ministerul Educației nu a putut repartiza cifrele de școlarizare în teritoriu, pe licee și școli profesionale. Poate că până pe 30 mai (dată care a fost amânată și rămâne în vigoare această decizie!), când trebuie emise broșurile de admitere, se va aproba și acel plan.