Calvarul unor pensionari de invaliditate

Pensionarii de invaliditate stau ca in sauna pâna ce le vine rândul sa intre la comisia de expertiza medicala. Pe holul ingust, unde sunt cele trei cabinete de expertiza din Bacau, aerul este irespirabil. Pensionarii se roaga la Dumnezeu sa nu lesine de caldura inainte de a intra la comisie.

Este ora 9.30, dimineata. Afara, aerul este inca racoros. Pe holul lung si ingust unde sunt cele trei cabinete de expertiza medicala, insa, este o zapuseala insuportabila. Zeci de persoane suporta cu stoicism inca de la ora 8.00 atmosfera sufocanta. Hainele le sunt ude de transpiratie. Isi vântura pe la fata actele medicale, transformate pentru moment in evantaie, dar in zadar. Dupa zeci de minute de asteptare in aceasta sauna, unii nu mai tin cont de faptul ca s-ar putea sa le vina rândul imediat la comisie si ies afara sa se mai racoreasca. Majoritatea, insa, nu se dezlipesc de locul pe care il ocupa, de teama ca nu vor fi prezenti când vor fi chemati in cabinet. Multi dintre ei sufera de boli cardiace si se gândesc cu ingrijorare cât mai trebuie sa suporte aceste conditii inumane. "Mori pe sala de naduseala, este strigator la cer, ne spune, revoltat, Georgica Larie. Sufar de diabet, am probleme si cu inima, sa vad daca pot sa rezist." O femeie trecuta de 50 de ani, cu osteoporoza, tromboflebita, hipertensiva si cu probleme la glanda tiroida se teme pentru sanatatea ei. "Ar trebui sa dea un spatiu mai corespunzator, pentru ca moare lumea aici, fara lumânare. Nu am aer. Nu pot sa respir. Cad jos din picioare si pentru ce? Pentru o pensie de 350 lei!", ni s-a plâns femeia. "Astea sunt conditii pentru oameni bolnavi? O banca, nu, aer curat, nu, parca esti intr-o cusca de lei", declara un alt pensionar. Dupa o ora de asteptare in aceste conditii, Ana Nistor nu a mai putut suporta si a iesit afara. "Nu se poate astepta pe hol: fara aer, cu lume foarte multa. Eu sufar cu inima si nu pot sa stau in asemenea conditii. Am venit la ora 8.40 si astept sa se mai rareasca lumea, poate voi reusi sa intru la medic. Daca nu, mâine o iau de la capat", ne spune, resemnata, Ana Nistor.

Nu sunt bani pentru conditii mai bune

Cele trei cabinete de expertiza medicala au fost mutate in pavilionul SIDA al Spitalului Judetean de Urgenta in urma cu aproape trei luni. Dar conditiile de aici sunt improprii desfasurarii unei asemenea activitati. Spatiile nu sunt amenajate pentru aceasta iar holul de asteptare este total insuficient pentru câti pensionari se prezinta zilnic la cele trei cabinete. Si posibilitatile Casei Judetene de Pensii pentru a remedia situatia sunt foarte limitate. Cabinetul de expertiza de la Onesti care a ramas de mai multe luni fara medic va fi reactivat iar din cele trei existente in Bacau vor ramâne doua. "Spatiul pe care il ocupa acum cel de-al treilea cabinet va fi amenajat ca sala de asteptare si activitatea se va fluidiza", promite Liviu Cretu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii. Dar chiar daca vor fi mai putini pensionari arondati cabinetelor de la Bacau, pe hol tot se impune montarea macar a unui aparat de aer conditionat. Pentru o asemenea achizitie, insa, legislatia actuala nu permite alocarea de fonduri, astfel ca pensionarii vor trebui sa se resemneze. In prezent, sunt peste 24.000 pensionari de invaliditate, din care aproape 11.000 sunt femei. Dintre pensionarii de invaliditate, existenti in prezent, 14.248 au gradul III, considerati de catre medicii experti ca pot lucra zilnic 4 ore. Alti 848 au gradul I de invaliditate, iar 9.118 – gradul II. Cei mai multi dintre ei sunt arondati la cele trei cabinete din Bacau.
Elena Tintaru