Oamenii din două localități aflate la 1.800 de kilometri distanță au legat prietenii pe care deschiderea europeană şi generozitatea le-au făcut posibile. O vizită particulară a primarului Paolo Bianchi în România l-a adus, la sugestia deputatului Ionel Floroiu, în comuna Săuceşti.

A fost de bun augur, deoarece primarul băcăuan Valentin Manea şi omologul său s-au înţeles imediat ca doi vechi amici, iar soția primarului italian – o iubitoare a folclorului internațional – s-a îndrăgostit iremediabil de cântecele și dansurile noastre populare. La fel de impresionați au fost oaspeții de oamenii și peisajele noastre, de bucate și licori. În luna mai a acestui an, o delegaţie băcăuană a fost în Italia, unde a avut întâlniri cu oficialii locali și regionali, cu reprezentanți ai patronatelor, asociațiilor profesionale și ONG-urilor.

Vinerea trecută, primarul Paolo Bianchi a venit la Săucești în fruntea unei impresionante delegații din care au făcut parte Aldo Facchinelli, președintele Consiliului localității, Franco Drigani, comandantul Poliției Locale, Giacomo Vescovini, directorul Institutului Scolastic ”Ettore Guatelli” (principala școală din Collecchio), Laura Avanzi, de la Biroul Europa al primăriei italiene, Elisabetta Sacchi, președinte al Asociației ”Terra di danza” din Collecchio și Giovanni Montani, membru al Comitetului Înfrățiri din primărie. În loc de pâine și sare, oaspeţii au fost primiţi cu miere și… parmezan!

Asta deoarece italienii au descoperit la vizita băcăuanilor din luna mai că această combinație este una extraordinară. Într-o ședință a Consiliului Local s-a semnat o declarație de intenție pentru înfrățirea celor două localități, demers care se va concretiza imediat după parcurgerea pașilor administrativi. Ca semn al trăiniciei prieteniei, în fața sediului Primăriei din Săucești a fost plantat un stejar. Oaspeților din Italia li s-a pregătit un program dens și variat, de la vizitele în Săucești și în municipiul Bacău, până la o excursie la Salina Târgu-Ocna și în stațiunea Slănic Moldova.

„O prietenie înseamnă respect şi apreciere pentru celălalt, iar primarul Paolo Bianchi şi toţi oamenii din Collecchio au dovedit cu sinceritate că sunt prietenii noştri. Le răspundem cu inima deschisă, mintea trează şi dorinţa de a uni puncte ale Europei prin relaţii umane normale, în care cultura şi educaţia sunt în prim-plan. Iar dacă, la un moment dat, va exista şi o parte economică, va fi cu atât mai bine!”
Ionel Floroiu, deputat PSD Bacău

„Sunt aici, în Moldova, la Săuceşti, şi am sentimentul că mă aflu cu adevărat în Europa. Dincolo de istoria, limba şi cultura care ne unesc, am descoperit la dumneavostră o deschidere sinceră pentru tot ce-i nou, care e comună tuturor europenilor, dar şi atenţia pentru educaţia copiilor şi tinerilor, ceea ce vă onorează. Toate acestea, dar şi dragostea pentru frumoasele tradiţii populare pe care le păstraţi aşa frumos m-au făcut să mă îndrăgostesc de aceste locuri!”
Paolo Bianchi, primarul oraşului Collecchio

„Aşa cum am spus şi după vizita în Italia, pe lângă modelul de administraţie publică din Collecchio, spiritul generos al comunităţii dumneavoastră a fost o lecţie fundamentală, pe care vreau s-o aplic la Săuceşti. Ştiu că mai avem de muncit până vom fi la nivelul prietenilor italieni, însă sunt convins că suntem la fel de harnici, talentaţi şi inventivi, ceea ce îmi dă speranţe mari şi frumoase.”
Valentin Manea, primarul comunei Săuceşti

Orașul Collecchio este așezat în provincia Parma, regiunea Emilia-Romagna, din nordul Italiei, o zonă recunoscută pentru cele mai celebre produse alimentare ale Italiei – parmezan și prosciutto. În provincie își are sediul și halele de producție gigantul alimentar Parmalat. În Collecchio trăieşte o importantă comunitate de români (160 de familii), al cărei lider este Ștefan Coceanga, un român stabilit de 20 de ani în orașul italian, unde are succes profesional și este foarte respectat.

Alte articole