Un incendiu izbucnit ziua, in amiaza mare, in Saucesti, a lasat pe drumuri doua familii.

“Eram in casa, ne pregateam sa stam la masa, când am auzit niste pocnituri. Am iesit repede afara si am vazut niste vecine care se agitau si sunau la 112. «Arde!», au spus. «Unde?» Ne-au facut semn ca la noi. Aveam o magazie in care instalatia avea peste 30 de ani. Noi nu stiam ca acolo sunt probleme”, povesteste Alina Ghicu, proprietara fostei case.

Familia Ghicu a mostenit o casa batrâneasca, pe care a extins-o si in care instalatia era in stare buna. Odata cu casa, a mostenit si magazia din care a pornit incendiul. “La inceput iesea fum, dar brusc, din cauza caldurii, au izbucnit flacarile. Nu se putea nimeni apropia, nu am mai vazut asa ceva!” povesteste Alina. Le-au ars si animalele, “bietul câine”, bobocii de rata, puii de curca si pichere, “cumparati chiar in dimineata aceea de sotul meu”.

PUBLICITATE

Mai au niste haine pline de funingine

Au stat in drum, Alina, sotul si copiii (Ianis, de 2,6 ani, si Miruna, de 7 ani), si s-au uitat cum ard magazia, casa, cu tot ce era inauntru, dar si o parte din casa vecinilor, care sunt pensionari. Scrum s-au facut toate lucrurile.

incendiu Saucesti 2

“N-au ramas decât zidurile. Ferestrele de termopan sunt topite, distruse, usile la fel, tavanul de rigips a ars in intregime… Mai avem niste saci cu haine pline de funingine”, povesteste Alina, cu o voce pierita. Totusi, nu se da batuta: “Am luat un pumn de pastile si incerc sa-mi revin. Cei de la asigurari mi-au cerut chitantele pentru aparatele electrocasnice. De unde chitante, dupa un incendiu?”

Exista, insa, speranta chiar si dupa un incendiu. Au venit cei de la Crucea Rosie, cu alimente, detergentI, jucarii, “primarul si viceprimarul au stat aici, cu noi, si ne-au incurajat ca totul va fi bine, apoi au trimis oameni sa ne ajute sa curatam, cred ca erau de la 416”, iar colegii Alinei, “foarte sufletisti”, le-au donat alimente si au strâns bani “sa avem macar de-o canapea pentru copii.”

“Una e sa spui, alta e sa faci!”

Primaria Saucesti i-a ajutat pe sinistrati cu forta de munca, pentru a elibera curtea de resturile carbonizate, apoi cu asistenta juridica in relatia cu asiguratorii.

“Ne vom intâlni cu liderii de opinie ai comunei pentru a stabili cine si cum se poate implica. Atunci, in timpul incendiului, toti spuneau ca ii vor ajuta, dar una e sa spui, alta e sa faci”, arata Valentin Manea, primarul comunei.

Autoritatile au contactat doua societati comerciale care, in limita posibilitatilor, sa-i ajute pe sinistrati sa-si reconstruiasca locuintele. “Ne vom intâlni, luni, cu consilierii locali pentru a stabili urmatorii pasi. Speram ca nu-i va prinde iarna fara casa”, a declarat si viceprimarul Alin Iordanescu. Bacauanii care vor sa sprijine cele doua familii afectate de incendiu le pot contacta direct sau prin intermediul Crucii Rosii si primariei.

“Orice ajutor e binevenit, marturiseste Alina, incercând sa iasa din starea de deruta si deznadejde care a cuprins-o. Va dati seama ca am pierdut tot, acum trebuie sa o luam de la lingura si furculita”

Bacauanii care vor sa ajute cele doua familii sa revina la o viata normala, adica sa reconstruiasca locuintele, sa le mobileze, sa cumpere haine, lenjerie de pat, oale, farfurii, aragaz, frigider etc., pot sa contacteze Primaria Saucesti, direct sau la numarul de telefon 0234.215.218, precum si Crucea Rosie, la numarul de telefon 0234.523.733 sau direct, la sediul din str. Oituz, nr. 61, Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Sunt 4 ani de cand mi-a ars casa si abia am reusit sa incasez asigurarea dupa un proces lung si tenebros cu Asiguratorul(nu dau numele). Cautati un avocat bun daca ati avut asigurare, expertiza s-o faca un expert NU de la firma care v-a asigurat, in loc de chitante sub presiunea instantei au acceptat dovezile irefutabile-termopane topite,electrocasnicele,un morman de table arse,mobilierul:-picioarele(care nu au ars inundate de apa) si arcuri de la Relaxa.NU au cerut poze cand am semnat polita,asa ca nu au dreptul,(dar au voie) sa ceara bonurile fiscale care adeveresc propietatea bunurilor arse.Daca aveti posibilitatea sa aduceti dovezi de unde le-ati achizitionat puteti cere si despagubiri morale..ORICUM REAUA VOINTA a asiguratorilor este evidenta ,am simtit-o pe pielea mea.

  2. Am lucrat in sistem 10 ani, si este foarte adevarat ce spune domnul Gino, am fost aspru penalizata ca am ajutat o familie, sa si recupereze despagubirea in caz de deces a persoanei asigurate, care se ridica undeva la 80 de mii de lei.Va recomand sa cautati un avocat bun, care cunoaste bine legislatia in domeniul asigurarilor ,sa nu mearga pe bajbaite, ca poate dura ani intregi, dar un avocat bun poate face ca procesul sa fie foarte scurt si in favoarea dvs.

  3. Daca aveti bunavointa sa trimiteti un Reporter la fata locului veti vedea cum deasupra caselor celor doua familii se invart ulii. Din cele vazute, astazi, cei doi pensionari au primit amenintari din partea unora de “buna credinta” care sunt dornici sa ii ajute. S-au auzit vorbe de genul ” voi si asa muriti, vindeti acum “. Politia locala a fost sesizata insa este neputincioasa in fata “mafiei”. Ascultati-i pe cei doi pensionari si drama prin care au trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ