Despre sat avem inca tendinta de a vorbi aidoma romanticilor, aruncând asupra sa metafore, puzderii de suflet si utopii despre vesnicie, de parca ar fi o copie la indigo a acelui satuc ardelenesc pe care-l viziteaza an de an, ca pe o Mecca ecologica, printul Charles al Marii Britanii, fiinta aceea agresata de smog care nu vrea sa stie cât investesc românii pentru incremenirea acelui tinut intr-un Ev Mediu decent ( de la costumele populare cam nefiresti ale cosasilor si pâna la implicarea servicilor secrete). Satul nostru este insa o imensa rana deschisa.

Se fura ca-n vremea haiduciei clasice in satele noastre. Se fura recolte, vite, de prin case, magazine, institutii. Inclusiv din biserici. Unii primari au ajuns sa investeasca din amarâtul buget public pentru a instala camere de supraveghere prin comuna. Mai nou, am descoperit ca si unii sateni si-au instalat camere video prin livezi, pe ogoare, prin grajduri, curti. Furtul a devenit o meserie in locurile acestea in care cinstea era o mare virtute. Am descoperit si de ce nu mai au oamenii incredere in politisti, atunci când unul dintre purtatorii de epoleti, analfabet la povestea cu drepturile omului, mi-a spus despre un infractor care a intrat in casa unui gospodar: ,,Ce mare brânza a facut? A luat un cas!”

Satul e aruncat in alcool. Fiecare ulicioara are câteva crâsme. Se bea vârtos dimineata (de incurajare sau pentru a haitui mahmureala), de bea peste zi ( pentru mentinerea tonusului), se bea seara/noaptea (de amar). Septelul a scazut spectaculos, pârloaga se extinde. Aiuritor, tâncilor de la scoala le sosesc de la oras lactate care nu prea au de-a face cu laptele, fructe doldora de E-uri si alte aberatii culinare care impresioneaza prin fosgaiala colorantilor. Sanatoasa la cap ar fi doar strategia de-al incuraja pe omul satului ca sa fie fermier, dar cum printul Charles nu-si poate plimba bastonul regal prin toate catunele mioritice, e mai greu.

PUBLICITATE

O lume invrajbita, cu sudalma otravita, hârsita pe salile tribunalelor, cu gura plina de citate smulse de pe buzele avocatilor am gasit in sat. O lume jefuita de suflet, cu prunci lasati pe prispa casei, in grija bunicilor care-si tin amarâta viata in cârje si sfaturi de doctori rari la vedere, pentru ca parintii lor sunt prin cele strainataturi, alungati de statul român. O lume cu mare abandon de scoala, cu vise din ce in ce mai putine pentru cursuri liceale si universitare.

O lume fara orizont, ca o rana deschisa. Sclipiciuri de Coca-Cola, pensii de mizerie, ibovnicie la vedere, traditii flendurite, singuratate, manele, somaj, cersetori profesionisti prin cimitire, magazine doldora de expirate, minciuni electorale, incaierari, capra vecinului, primari la zdup… Satul in care n-a fost inca printul Charles de Wales.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Satul nu e numai aruncat in bautura, e inecat de-a dreptul. In al doilea rand, situatia asta se manifesta in Bacau, in judetul violator Vaslui, in judetul pedofil Iasi, in judetul criminal Vaslui, iar daca e sa vorbim despre Bacau doar, nu ar fi corect sa ne intrebam daca seful cel mare nu trebuia tras de urechi dupa atata amar de vreme in care judetul lui pute a trantori, betivi, someri, infractori si toate cele ? DOMNUL BENEA are ceva de spus, domnule Fercu ? Nu ca am politiza aiurea situatia. dar e o intrebare legitima, in orcie loc, in momentul in care rezultatele sunt proaste, seful raspunde ! Si alaturi de domnul Benea, care e prostul casei, el nu are saracul, nicio avere, au numai neamurile lui care sunt destepte, ca el e sarac si prost, nu se pricepe la afaceri, deci inafara de domnul Benea, nu ar fi corect sa-l intrem si pe preasfintitul Ioachim Bacauanul de ce crapa satele sub betivi si violatori si talhari ?Nu e rolul preacurateniei sale sa indrume prostimea si sa ii de alumina si speranta ? Sau rolul popilor e doar de a lua bani si umbla cu Mercedesuri negre ? Sa constatam ca pute e simplu, domnule Fercu. Pur si simplu respiram si PUTE. Dar sa cautam in mod responsabil si curajos cauzele faptului ca PUTE, este mai dificil. Ia faceti si pasul acesta !

  2. @ Anonymous : Nu putem da vina pe democratie. pentru ca ea nu exista in Romania. Si in tarile cu democratie adevarata exista asezari rurale, dar nu exista atita mizerie . Chestia cu clasa politica, da, e valabila .

LĂSAȚI UN MESAJ