– taranii s-au saturat de facturile umflate, de numeroasele pene de curent sau diferentele de tensiune – deja, biserica din sat si-a ales alt furnizor – unele firme din domeniu promit scaderea cu o treime a facturilor la curent

Dintotdeauna, românul a avut grija facturilor, mai ales la consumul de energie. Unii si-au schimbat clasicele becuri incandescente cu altele mai economice, gen cele cu LED-uri, altii au ales un plan tarifar mai avantajos (consum mai mare noaptea, mai putin ziua), in vreme ce unii, mai hotarâti, mai radicali, au schimbat furnizorul de astfel de servicii.

De altfel, pe piata energiei, pe lânga obisnuitii fiurnizori desprinsi din fosta Electrica, in ultimii ani au aparut zeci de firme de profil licentiate pe acest segment. In aceste conditii, in speranta ca vor reduce semnificativ factura la curent, iar serviciile primite pot fi de o calitate mai buna, consumatorii casnici pot alege sa renunte legal la furnizorul de energie, optând pentru altul acreditat. Asa, de pilda, se intâmpla cu un sat intreg din judet (Cucuieti – Solont) care vrea sa scape de actualul furnizor, mai ales ca mutarea nu implica niciun cost si, mai mult, poate aduce o economie semnificativa la facturi.

PUBLICITATE

 

„Actualul furnizor, daca vrei sa-ti pui curent la casa, la grajd, la acareturi etc., te obliga sa mergi la firmele cu care au protocol de colaborare si care au niste preturi exorbitante, undeva la 4.000 de lei, altfel nu-ti pun contor. In vreme ce, in zona Timisoarei, de exemplu, furnizorul de acolo, pentru aceeasi lucrare, iti taxeaza cu doar 1.200 de lei”, se plâng localnicii din Cucuieti, comuna Solont. Ideea le-a venit dupa ce au observat ca multi dintre consumatorii casnici au ales sa plece de la actualul furnizor.

„Chiar si biserica din sat si-a schimbat furnizorul. Am inteles ca toate parohiile din tara au facut asta. Noi de ce sa nu o facem? Soacra mea a primit o factura de peste 350 de lei, fata de 80 de lei cât era pâna acum. Si nu are decât un bec, un televizor si un frigider. Au zis ca e posibil sa fie contorul cu probleme, de aia cred ca le-a si schimbat furnizorul, in aproape tot satul”, spune Petrica Raileanu, localnic din Cucuieti. De altfel, potrivit statisticilor oficiale, numai in ultimul an, in jur de 1.500 de români si-au schimbat furnizorul de electricitate. La nivel de judet, de ani buni, anumite companii sau institutii au ales un alt furnizor (ex. CRAB, ISU etc).

Isprava a ajuns si la urechile autoritatilor din comuna care se gândesc serios la aceasta mutare. „Stiu ca legislatia permite acest lucru. De altfel, acum doi ani, au venit la primarie reprezentantii unei astfel de firme care au zis ca ar distribui curent mai ieftin. Dar, totul a ramas la nivelul de discutie. Ar fi bine pentru primarie, pentru ca noi, cu toate institutiile, inclusiv iluminatul public, platim ceva banuti pentru curent. Chiar si eu, personal, as fi interesat de asa ceva. Mi-a venit factura de vreo 300 de lei, foarte mult pentru ce am in casa.

Am sa vorbesc si cu preotul, apoi cu oamenii din sat, ca eu sunt chiar din Cucuieti”, a declarat Eusebiu Alexandrescu, primarul comunei Solont. Alegerea unui alt furnizor poate însemna un pret mai mic, dar si servicii suplimentare sau de mai buna calitate. Toate ar avea ca efect mai putine pene de curent, o tensiune constanta în retea si consultanta pentru un consum eficient.

Atentie, insa, caci la negocierea contractului, consumatorul trebuie sa ia în calcul nu doar pretul, ci si durata contractului, clauzele de reziliere si conditiile prevazute de acesta. Cert este ca schimbarea furnizorului nu implica niciun cost pentru consumatorul final, iar trecerea se realizeaza în maxim 21 de zile, insa, numai dupa ce a fost notificat vechiul furnizor.

In prezent, consumatorii casnici de curent au, de regula, contracte cu ENEL, Electrica, E.ON si CEZ. Lista cu toti jucatorii intrati pe piata energiei cuprinde nu mai putin 82 de firme, venite din domeniul telecomunicatiilor, al carburantilor, autohtone, dar si din state europene. Pe site-urile unor furnizori, exista un calculator care iti poate simula tarifarea unui consum similar cu cel actual. Rezultatele cu mult sunt peste asteptari.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. BRAVO!!!
  FELICITARI, DRAGI SATENI din CUCUIETI, cu tot cu BISERICA!!!

  UN EXEMPLU DEMN DE URMAT IN TOATA TARA!!!

  Iaca de unde incepe CAMPANIA ” SA NE LUAM TARA INAPOI!”….de la CUCUIETI…km 0 al VERITABILEI DEMOCRATII!

  BRAVOOO !!!

 2. Si poza…extrem de reusita! Un ALBASTRU INFINIT….nici urma de norisor…un OM la INALTIME…si …o SCARA…absolut MAGNIFIC!

  EXPRESIA VIE a UNUI NOU INCEPUT !

 3. Din pacate propietarul retelei de energie electrica este tot E-on si schimbarea furnizorului nu inseamna si schimbarea retelei de alimentare. Deci vor fi tot aceleasi fluctuatii si caderi frecvente de tensiune la adieri de vant. Furnizarea curentului electric se va face tot la tensiuni mai mici de 220V. Serviciile de interventie sunt aceleasi ale E-on. Cam aceiasi Marie dar cu alta palarie.

   • Este exact ceace am spus mai sus. Te rog sa mergi la RDS si sa te informezi. Nici o firma nu-si permite sa creieze o retea paralela de furnizare a energiei ar insemna statii noi de transformare construite, cabluri de forta de mare putere trase. RDS-ul are contrac cu E-on-ul pt informarea ta.

 4. Pretul pare mai mic decat la Eon, dar in momentul facturarii se vor adauga tot felul de procente incat pretul va fi mai mic cu doar 10 %. Am vrut sa trec si eu la RDS dar dupa ce m-am documentat am renuntat. E vorba de parcuri de eoliene cu acumulatori, iar cand se vor invechi acumulatorii curentul va veni cu cocoloase. Asa cum marketurile si-au dat mana intre ele si au aceleasi preturi (au desfiintat concurenta), asa se va intampla si cu acesti furnizori de energie electrica care vor mari pretul curentului intelegandu-se intre ei.

LĂSAȚI UN MESAJ