6 mai 2024
Zona zeroEu știuȘase proiecte spitalicești pierd finanțarea din PNRR din cauza riscului ridicat de...

Șase proiecte spitalicești pierd finanțarea din PNRR din cauza riscului ridicat de nerealizare

Guvernul României a transmis vineri o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către Comisia Europeană, care include o reducere semnificativă a finanțării pentru șase spitale sau secții noi ale unităților medicale din țară. Această decizie survine în contextul în care se consideră că aceste proiecte prezintă un “risc ridicat” de nerealizare, scrie G4Media.

Conform documentului obținut de Economedia și G4Media, dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești suferă o diminuare a finanțării cu suma de 677 milioane de euro, reducându-se astfel de la 1.724.050.000 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Această măsură a fost propusă de Ministerul Sănătății pentru a face față riscului crescut asociat cu implementarea anumitor proiecte.

Cele șase proiecte care urmează să piardă finanțarea din PNRR, conform documentului, sunt:



  • Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Buftea și desființarea construcțiilor existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodăriei de apă (96 milioane euro).
  • Construirea unui corp nou pentru Departamentul Sănătatea mamei și copilului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța (142 milioane euro).
  • Construcția de secții noi de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrie și pediatrie la Arad (95 milioane euro).
  • Construirea unui nou Spital de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație (202 milioane euro).
  • Construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov (96 milioane euro).
  • Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea secției de oncologie și înființarea unui compartiment de cardiologie intervențională (46 milioane euro).

Aceste proiecte urmează să fie finanțate fie prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI), fie prin transferul către Programele din politica de coeziune, conform documentului prezentat.

Este important de menționat că fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii proveniți din împrumuturile BEI trebuie returnați.

Această decizie de reducere a finanțării pentru sănătate nu va afecta investițiile în secții noi de terapie intensivă pentru nou-născuți și nici proiectele destinate reducerii riscului de infecții în spitale.

Aceste spitale și secții noi finanțate prin PNRR trebuie să fie finalizate până în anul 2026. Acest pas vine în urma unei analize realizate de experții Băncii Mondiale în aprilie 2023, care avertiza asupra riscului critic de pierdere a unor mari proiecte din PNRR, inclusiv spitalele și secțiile medicale noi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri