13 septembrie 2024
EvenimentȘase bombe artizanale au intrat din Ucraina în România fără să fie...

Șase bombe artizanale au intrat din Ucraina în România fără să fie depistate. Au ajuns până în Georgia

Serviciile speciale georgiene, în colaborare cu autoritățile internaționale, au prevenit un posibil atac terorist cu ajutorul unor bombe artizanale disimulate în baterii, care au traversat teritoriile Ucrainei, României și Turciei.

Într-o operațiune de amploare, Serviciile Speciale din Georgia au reușit să intercepteze o încărcătură periculoasă de bombe artizanale care traversa teritoriul Ucrainei și României. Potrivit informațiilor primite, șase dispozitive explozive improvizate, cu o greutate totală de 14 kg, au trecut neobservate de granița ucraineano-română și au fost identificate abia în Georgia.



Bombele, ingenios deghizate în baterii, au fost transportate din Odesa prin România, Bulgaria și Turcia, pentru a ajunge în cele din urmă în Rusia, la Voronej. În ciuda eforturilor de a pătrunde neobservate, autoritățile georgiene au reușit să confiște trei dintre aceste dispozitive la granița dintre Rusia și Georgia, în timp ce celelalte trei au fost identificate și lăsate în custodia autorităților din Tbilisi, la o adresă specifică.

Transportul de explozibili a implicat cetățeni ai Georgiei, Ucrainei și Armeniei.

Este demn de remarcat faptul că acest incident amintește de modul complex în care Direcția Principală de Informații din Ucraina a fost implicată în distrugerea Podului Crimeei, subliniind importanța colaborării internaționale pentru prevenirea amenințărilor teroriste.

Serviciul Securității Statului din Georgia a dezvăluit detalii cruciale cu privire la conținutul și modul de funcționare al dispozitivelor explozive interceptate. Conform informațiilor furnizate de autoritățile georgiene, dispozitivele conțineau exploziv plastic de calitate militară de tip C-4, având o greutate totală de 14 kilograme.

Această substanță explozivă putea fi activată cu ajutorul unui detonator electric și a unui cronometru special, cu fiecare dintre cele șase dispozitive fiind echipate cu un set de detonatoare și chei speciale. Toate dispozitivele aveau cronometre electronice de activare, programate anterior pentru declanșare.

Prin studiul inițial al dispozitivelor recuperate, s-a stabilit că acestea au fost fabricate de către un specialist de înalt nivel și au fost proiectate pentru a cauza daune semnificative infrastructurii și pentru a provoca victime pe scară largă, în cazul unei detonări în zone aglomerate. Substanța explozivă utilizată a fost identificată ca având o putere distructivă mult mai mare decât explozivul TNT, consolidând gravitatea amenințării.

Operațiunea complexă desfășurată de Centrul Antiterorist a permis identificarea originii dispozitivelor și a substanțelor explozive. Conform mărturiilor martorilor audiați și a fișierelor audio recuperate, transportul a fost efectuat din orașul ucrainean Odesa, traversând teritoriile României, Bulgariei și Turciei, pentru a ajunge în Georgia în data de 19 ianuarie.

Aceasta a avut loc prin punctul de control “Sarpi” într-un monovolum condus de un cetățean al Ucrainei. Scopul final al acestei operațiuni era introducerea dispozitivelor în Federația Rusă, mai precis în orașul Voronej, prin punctul de control “Daryal”. Autoritățile georgiene desfășoară în continuare investigații pentru a identifica și aduce în fața justiției toți cei implicați în această tentativă de atac terorist.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img