Curtea Directiei Agricole s-a aflat, luni, sub asediul fermierilor care au stat lipiti de usa Agentiei de Plati, temându-se sa nu-si piarda rândul.

Inghesuiala a fost provocata de faptul ca 15 iulie a fost ultima zi in care producatorii de lapte si carne de vita din zonele defavorizate au avut posibilitatea sa-si depuna cererea pentru sprijinul acordat de UE. Masura e destul de accesibila fermierilor, fiind impuse doar câteva conditii: sa aiba certificat, iar pentru rasele de import si pasaport, sa fie inregistrati cu cota de lapte, sa aiba intre 2 si 15 vaci etc.

Ca si in alti ani, desi au avut la dispozitie peste o luna, fermierii au lasat pe ultima suta de metri intocmirea dosarului, aglomerând institutia si, mai ales, riscând sa nu reausesca sa depuna dosarul. Suparati, oamenii au dat vina pe angajatii APIA sau pe cei ai primariilor din comune, care nu i-ar fi informat din timp. “Am plecat la patru dimineata de acasa si n-am intrat nici acum!” s-a plâns o batrâna din Stanisesti. “Eu am plecat de la sase. Am numarul 114 si sper sa intru.” Altii s-au infuriat de-a binelea: “Nu ne spun nimic, sa uita prin hârtii si te trimit acasa!”

Avem si drepturi, si obligatii!

Oamenii recunosc, totusi, ca e mai bine decât in anii trecuti, “când scarile erau pline”, “nu se putea respira”, beneficiarii intrau in birouri si nu-i lasau pe angajati sa lucreze, era galagie iar uneori se iscau si conflicte. Asta se intâmpla când Centrul Judetean APIA functiona in cladirea veche, la etajul II, iar oamenii intrau toti, buluc, neputând fi opriti. Acum, institutia e situata la parter, iar usa are comanda electronica si este deschisa din interior. Producatorii au primit bonuri de ordine si intra pe rând, ca la medic, atunci când sunt chemati.

“Am anticipat aceasta situatie, care nu e tocmai OK din perspectiva mentalitatii, si am luat unele masuri, arata Gabriela Mazilu, director APIA Bacau. Am facut mutarea din cladirea veche in cea noua si am organizat mai bine activitatea serviciului care primeste cererile. In acelasi timp, am incercat sa trimitem mereu informari prin intermediul primariilor, dar nu prea am avut succes.” Asa se face ca, in iulie, cei sase angajati ai serviciului s-au trezit si cu 230 de solicitanti pe zi si tot atâtea dosare de verificat.

Nu sunt rare cazurile in care actele nu au toate semnaturile sau anumite acte lipsesc. “Unul dintre documentele necesare este adeverinta eliberata de medicul veterinar, pe care noi o primim electronic in 48 de ore de la emitere. Aceasta adeverinta trebuie insa si verificata pentru a vedea daca solicitantul este eligibil sau nu”, arata Gabriela Mazilu, director al APIA Bacau.

La inceputul campaniei, APIA a primit 78 de cereri in 11 zile, pentru ca, in a doua parte, numarul dosarelor sa treaca de 200/zi. Pe 25 iunie s-au prezentat 54 de producatori, pe 1 iulie numarul lor a crescut la 102/zi, pe 8 iulie – 127, iar pe 11 iulie a ajuns la 238/zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here