Anul viitor, bacauanii vor plati taxa de salubritatee, din nou, la numarul de persoane si nu pe apartament, cum a fost in 2015. Desi nu se mai mira de aceste schimbari care au loc de la an la an, bacauanii spun ca de banii pe care ii platesc ar putea avea servicii mai bune: maturatul si deszapezirea nu trebuie sa se faca doar pe strazile principale, ci pe toate aleile, caci toti platesc taxe si impozite.

Un oras curat pentru toata lumea. Daca santierele sunt interminabile, strazile sunt asa cum sunt, reteaua de termoficare da chix in fiecare iarna, iar apa se intrerupe regulat in municipiu, bacauanii ar vrea ca macar lucrurile simple sa fie facute bine. Vorbim despre curatenia orasului. Am fost in cartierele orasului, iar oamenii au vorbit despre sincopele pe care le-au intâlnit in aceasta activitate.

„Nu primim servicii pe masura banilor pe care ii dam. Mai ales daca taxa de salubritate se va achita iar pe persoana. Pe strada se mai matura, dar oamenii arunca aiurea gunoaie, iar asta este o problema”, ne-a spus Ioan Burghel, un bacauan care locuieste in zona Garii.

PUBLICITATE

Nu sunt mai multumiti cei care locuiesc pe Mioritei, mai ales ca n-au avut de-a face doar cu mizeria care apare zilnic, ci si cu un santier interminabil in ultimii doi ani. Acelasi lucru l-au reclamat. Degeaba se face curat si frumos doar la strada principala. De altfel, un alt exemplu elocvent este terenul dintre strada Mioritei si Tipografilor, unde este si un bloc ANL. Aici este o mizerie de nedescris, iar zona arata deplorabil, mai ales ca abia au trecut pe acolo muncitorii care lucreaza la proiectul european de modernizare a spatiilor verzi.

In zona URA, insa, bacauanii spun ca n-au vazut picior de maturator de luni de zile. La fel, nu facem referire la strada Republicii, de-a lungul drumului european 85, ci la strazile dintre blocuri. „Este oribil. S-a incheiat santierul de la termoficare, a ramas in urma pamânt, praf de nedescris. Unul n-a venit aici sa mature”, ne-a spus Stefan Alexa, care sta pe Republicii, in spate.

Si in cartierele CFR, Izvoare si Serbanesti sunt probleme

In zonele preponderent cu case, oamenii ii cunosc bine pe cei care vin si matura. Zone intregi sunt acoperite poate de o singura persoana, iar aceasta se rezuma, de cele mai multe ori, la a curata doar ce e la suprafata. „La strada este ok. Dar, daca e sa o luam asa, sa strânga frunzele n-au venit niciodata, sa vopseasca copacii sau bordurile nici atât, ca sa nu mai zic ca la deszapezire se rezuma doar la strada principala”, a spus Ovidiu Tiron care sta in cartierul CFR.

„Noi, cei care stam la casa, platim impozite poate cât un bloc intreg. Cu toate acestea, nu vedem maturatori poate nici o singura data pe an. Daca nu primim servicii, poate ar fi cazul sa nu achitam integral nici taxa de salubritate”, ne-a spus un locuitor al cartierului Serbanesti, si nu este singurul care a dat aceasta sugestie: corect ar fi cine nu primeste servicii, sa nu plateasca degeaba, sau sa i se reduca din suma datorata bugetului.

Explicatia autoritatilor: orasul e prea mare, iar angajatii sunt prea putini

„Sunt mai multi maturatori alocati pe strazile principale intrucât acestea sunt tranzitate de un numar mult mai mare de persoane comparativ cu zonele rezidentiale. Alocarea maturatorilor pe sectoare se realizeaza si in functie de densitatea populatiei – mai multi in zonele cu blocuri, mai putini in zonele cu locuinte individuale”, a declarat Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice. Acesta a explicat ca personalul este insuficient, mai ales ca pe weekend sunt maximum 30 de persoane care se ocupa de tot orasul.

„Gânditi-va ca 130 de lucratori tin un oras de 130.000 de locuitori”, a mai zis Gritcu. Munca manuala este sustinuta si de cea mecanizata: trei maturatori stradale si o autospeciala cu jeturi sub presiune care lucreaza in sezonul cald (nu pot fi utilizate atunci când exista risc de temperaturi negative noaptea – poate ingheta apa in instalatii). Se intervine pe arterele principale si in parcarile asfaltate. Utilajele nu pot interveni acolo unde starea carosabilului nu permite. In total, trebuie acoperite 322 de strazi, 1,5 milioane mp de trotuare, parcari si 12 milioane de mp de zone intre blocuri.

mizerie serbanesti

Mizerie de nedescris pe malul Bistritei

Zona din apropiere de Lacul Bacau, in cartierul Serbanesti, pe malul Bistritei a fost transformata intr-un maidan plin gunoaie, unde sunt depuse, frecvent, si materiale rezultate din demolari de constructii. Aici isi fac veacul câinii comunitari si am vazut scormonind in mizerie chiar si porci. Directorul Directiei Servicii Publice, Gabriel Gritcu, cunoaste bine situatia, dar arata ca nu poate face fata ritmului in care se arunca gunoaie. Este vorba de strada gen.Eremia Grigorescu, cea care merge paralel cu un contracanal, de a carui administrare se ocupa, legal, Hidroelectrica Bistrita. „Chiar daca azi strângem gunoaiele, mâine sunt la loc. Accesul este dificil, dar chiar si asa mergem periodic la curatenie. In principiu, se considera ca la case sunt mai putine deseuri decât la blocuri”, a declarat Gritcu. Contracanalul in discutie este el insusi murdar, fiind plin de stufaris, gunoaie, pet-uri. Unul dintre administratorii societatilor comerciale care au acolo ateliere si sedii chiar si-a exprimat dorinta de a primi in grija portiunea de teren din dreptul intreprinderii sale, pentru a o imprejmui cu gard si pentru a face igienizarea necesara. De aceasta ar trebui sa se ocupe, insa, Hidroelectrica. „Noi am facut o actiune de curatenie acum 3 ani (n.r.???). Daca in fiecare an facem decolmatare si curatenie, ramânem fara bani. Trebuie totusi un efort conjugat, din partea noastra, a autoritatilor locale, a oamenilor si societatilor comerciale din zona. Nu avem cum sa intervenim pentru ca locul sa fie luna in fiecare an”, explica Maricel Raileanu, director adjunct productie la Sucursala Hidroelectrica „Bistrita”, care a promis o inspectie in teren, in curând.

Cum se incaseaza taxa de salubrizare in 2016

In acest an, taxa de salubrizare s-a achitat pe apartament, in urma unei modificari operate printr-o hotarâre de Consiliu Local. Astfel, indiferent daca era locuit sau nu, pentru fiecare imobil din Bacau se achita o taxa de salubrizare de 144 de lei. Erau avantajate astfel familiile cu mai multi membri (n.r. se plateau costuri pentru maximum doi membri) si pierdeau bacauanii plecati in strainatate, care aveau lacat pe locuinta, dar trebuiau totusi sa plateasca servicii de care nici macar nu beneficiau. Alta categorie afectata de aceasta decizie erau persoanele singure, care au achitat in loc de 72 de lei pe an la salubritate, 144 de lei.
O bacauanca chiar a contestat in instanta noua formula de taxare, dar institutia i-a respins demersul, declarând taxa legala.
In 2016, taxa de salubritate se va incasa din nou pe persoana. „Trebuie sa respectam Codul Fiscal. Am stabilit o taxa de 6 lei de persoana, pe luna, iar cu acest pret vom putea acoperi costurile serviciilor”, a explicat primarul Romeo Stavarache. Persoanele juridice si institutiile vor achita 10 lei pe luna de salariat. Pentru locuintele goale, se va calcula taxa aferenta unei persoane pe luna.
In fiecare an, municipalitatea incaseaza 14,8 milioane de lei din aceasta taxa speciala, din care 8,8 milioane de lei se duc la societatea care ridica gunoiul, SOMA SA.

Ultima majorare a taxelor si impozitelor locale a avut loc in 2013, atunci când Guvernul a impus o crestere cu 16 la suta. Desi promisese in campania electorala din 2012 ca nu va majora birurile, Stavarache s-a scuzat in 2013, la aprobarea taxelor, ca Guvernul impune cresterea cu 16 la suta, ca urmare a actualizarii cu rata inflatiei. De la acea majorare, taxele au ramas in acelasi cuantum. Taxa de salubrizare nu s-a modificat in ultimii cinci ani, cu exceptia lui 2015, când s-a achitat o suma pe apartament si nu pe persoana.

Cine e scutit de la plata taxei de salubritate
Dupa noul Cod Fiscal, vor fi scutiti la plata veteranii de razboi si vaduvele, unitatile de invatamânt, fundatiile, organizatiile care acorda servicii gratuite si reprezentantii legali ai minorilor cu handicap grav si ai minorilor incadrati in grad de invaliditate.

Tot in acest an, consilierii au vrut sa impuna de la 1 martie dublarea taxei de salubritate la 288 de lei pentru familiile care locuiesc in blocurile turn care nu si-au inchis toboganele. Proiectul de hotarâre s-a transformat in amendament. Cei care nu inchideau toboganele in doua luni, trebuiau sa achite taxa de salubrizare dubla. O parte din cei vizati s-au conformat, altii nu. „Din cele 104 boxe, 64 s-au inchis, ceilalti au achitat taxa majorata. Toti cei ramasi au facut demersuri pentru a le inchide. Din acest motiv, anul viitor, in proiectul privind taxele si impozitele nu se mai regaseste aceasta situatie”, a explicat consilierul local PNL, Ilie Birzu.

Programul de activitate al maturatorilor este in schimburi.
Schimbul I: L-V 6.30-15 (aproximativ 90 maturatori zilnic pentru toata suprafata orasului)  
Schimbul II: L-V 13.00 – 21.00
S-D: 7-11 (aproximativ 25 maturatori)
In fiecare zi, 2 muncitori sunt in zona centrala. 

Ce inseamna servicii de salubrizare: colectarea, transportul si depozitarea deseurilor, curatarea si igienizarea gheenelor, maturatul stradal, curatenia zilnica, prinderea si gestionarea câinilor comunitari, intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Pe Stavarache și lingăii lui îi doare la fix 2 metri.Dupa jumate de an de la inceperea lucrarilor de termoficare, șanțurile sunt incă neacoperite, apa caldă curge rece,etc.Bataie de joc ca la Bacău nu mai există. Avem un primar de 0 barat.Romică la pușcărie,acolo tre să fi, nu primar măscărici.

 2. Apreciez articolele publicate in ziarul Desteptarea.
  Va rog pe aceasta cale, sa acordati putina atentie doleantelor locuitorilor din cartierul CFR, un cartier vitregit din toate punctele de vedere.
  Desi este o zona a municipiului Bacau, desi platim taxe si impozite ca orice locuitor al municipiului, starea de fapt este deplorabila. Nu a existat si nu exista un mijloc de transport in comun, care sa faca legatura cu centrul orasului, desi in prezent sunt 2 cai de acces auto ( noul pasaj si podul de la Margineni).
  Despre zona pietonala de traversare a caii ferate, nici nu se poate vorbi. Mizerie, zona neiluminata, pericol, balarii. Vad aproape zilnic 2 tineri purtandu-l pe sus, peste calea ferata pe un al treilea tanar, aflat intr-un scaun cu rotile. Este inadmisibil intr-un stat european sa existe o astfel de stare de fapte. Pasajul subteran din gara CFR este inpracticabil.Despre curatenie, pe strazile cartierului nici nu este vorba. Exista un singur om care plimba tomberonul pe stada Vasile Parvan si atat. Sunetm buni numai la alegerile locale, cand vin si cersesc voturi.Rusine, PRIMARIA BACAU.

 3. Buna ziua,
  Pentru ce sa platim taxa de salubrizare???Pentru tot glodul ramas in urma celor ce au “modernizat” spatiile verzi? Pentru faptul ca toata vara am sters praful din casa in fiecare zi deoarece pe Banca Nationala s-au facut lucrari????Pentru faptul ca aceasta zona a fost groapa de gunoi in care se depozitau toate bucatile de strada sparta si pamint si nisip???Pentru faptul ca la ora 12 noaptea sotul a coborit afara la seful de lucrare si i-a sugerat ca a trecut de mult ora 9 si ca avem copil de 1 luna!!!!! care nu poate adormi pentru ca atit in fata cit si in spatele blocului se loveste de asfalt cupa excavatorului????? si acesta cu nesimtirea obisnuita a spus ca el trebuie sa lucreze nu ii pasa????Sa platim taxe peste taxe intr-un oras in care ne inecam in glod si mizerie????
  Si as avea o sugestie daca nu sunt destiu angajati la maturat strazile sa ii scoata pe cei ce beneficiaza de ajutor social sa completeze numarul maturatorilor!!!!!Ca acestia isi primesc ajutorul social de la noi!!!!!! SA MUNCEASCA SI EI PENTRU CE PRIMESC NU SA MUNCIM DOAR NOI PENTRU EI!!!!

 4. Ce sa ma mir de cun arata Bacaul?Stim cu totii ca primarul nu acorda atentie acestui oras!!!
  Voi vorbi de str Stefan cel Mare!!
  1.Terasa de vizavi de eon sta sa cada ….dar nimeni n-o vede!!!!
  2.Trotuarele sunt in valuri si zilnic se surpa din loc in loc… din loc in loc cabluri scoase din trotuare …tevi care nu duc nicaieri dale gata sparte ….tigarile aruncate de fumatori in fata chioscurilor ,frizeriilor ….trepte stricate si nereparate in fata cabinetelor medicale …..si inca n-am vazut tot!!!aveti rabdare dupa prima ninsoare !!!
  3.Mizeria ,noroiul si nisipul sunt din loc in loc pe acelasi marit trotuar care n-a suportat parcari pt masini ……..oare politia doarme?n-am vazut sa amendeze pe conducatorii auto care care parcheaza pe aceastra strada desi normal n-ar avea voie ,ca doar au parcari in spatele blocurilor
  4.Marcajele lipsesc cu desavarsire
  5. Treceri de pietoni INEXISTENTE
  6.Desi celelalte stazi sunt impodobite pt sarbatori,aceasta strada este complet nearanjata!
  si mai continui…?

 5. Pe străzile din jurul Pieţei Mioriţa nu mai sunt coşuri de gunoi, dacă te duci în piaţă nu ai unde să pui un ambalaj s-au …ceva ce-ţi prisoseşte,am fost nevoită să aduc o hârtie până acasă .

LĂSAȚI UN MESAJ