19 martie 2024
ActualitateSărbătorim împreună 70 de ani de teatru

Sărbătorim împreună 70 de ani de teatru

Se împlinesc, pe 9 octombrie 2018, 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului de Stat Bacău, devenit Teatrul Dramatic Bacău, iar astăzi Teatrul Municipal “Bacovia”.
Pentru a marca acest eveniment, de luni, 24 septembrie, până pe 9 octombrie, în Bacău se joacă teatru, va fi un festival de excepţie al teatrelor din Moldova. Va fi un festival al băcăuanilor, al actorilor şi regizorilor băcăuani, al tuturor celor care iubesc teatrul.

În an centenar, se împlinesc şi 170 de ani de la prima reprezentaţie teatrală, în 1848, în interpretarea unui grup de tineri băcăuani, „predominaţi de ideile progresiste cari dădeau îmboldire întregii junimi culte/…/ cu care împreună luptau şi cîntau, prin toate mijloacele, a lovi în sistemul arbitrar de cîrmuire de pe atunci, care împila poporul şi nesocotea adevăratele merite”, scrie T.T. Budura în “Istoria teatrului din Moldova”.

Spectacolele de teatru sunt organizate pe unde se poate, trupa neavând sediu. Comediile lui Alecsandri – Farmazonul din Hârlau, Conu Iorgu de la Sadagura, Rămăşagul – se joacă mereu cu săli arhipline.



Aşa a început teatrul în Bacău, acum 170 de ani. Frumoasa istorie a teatrului băcăuan este consemnată în Monografia „Jurnalul unui teatru de provincie”, scrisă cu talent şi delicateţe, cu informaţii de la surse, de istoricul Alin Popa, care va fi lansată pe 9 octombrie 2018, în cadrul Galei Festive, exact în ziua când Teatrul Municipal „Bacovia” împlineşte 70 de ani de la înfiinţare oficială.

De-a lungul anilor, în Bacău se joacă teatru, pe scene improvizate, în săli improprii, aici dau reprezentaţii mari trupe şi mari actori. În 1929 este inuagurat Palatul Mărăşti (fostul Hotel Central), care va găzdui un hotel, un teatru şi un cinema. Aici funcţionează acum TEATRUL MUNICIPAL „BACOVIA”. Înfiinţarea teatrului profesionist în Bacău ca urmare a Decretului nr. 156 din august 1948, al Prezidiului M.A.N., se face prin transferul Teatrului Poporului din Iaşi, în Bacău. În aceeaşi lună, sala fostului cinematograf Mărăşti a fost atribuită în exclusivitate teatrului. Primul director al teatrului băcăuan, M. Berghoff, a hotărât începerea repetiţiilor cu piesa “Alarma” de bulgarul Orlin Vasilevski (text care nu a mai fost găsit), şi “Casa pisicii” – o piesă pentru copii scrisă de Samuil Marsak. Teatrul avea 25 de angajaţi, dintre care 19 erau actori…

La 9 octombrie 1948, ora 19.30, a bătut primul gong. Actorii erau Teodora Lazăr, Costin Cristinel, Ion Niculescu – Brună, Ulpia Hârjeu, Vasile Creţoiu, Aura Mihuţescu şi George Musceleanu.

Aceasta este istoria.

Pentru a marca acest eveniment, de luni, 24 septembrie, până pe 9 octombrie, în Bacău se joacă teatru, va fi un festival de excepţie al teatrelor din Moldova, care se va deschide cu piesa “Amphitrion 38”. Va fi un festival al băcăuanilor, al actorilor şi regizorilor băcăuani, toţi actorii vor fi pe scenă, în piesele a căror premeiră a avut loc cu ani în urmă sau mai recent. Va fi o sărbătoare a teatrului, a actorilor, a publicului.

La începutul Monografiei “Jurnalul unui teatru de provincie” veţi descoperi o emoţionantă evocare a ceea ce a însemnat teatrul băcăuan pentru comunitate, semnată de Eliza Noemi Judeu, actualul manager al teatrului, un omagiu adus Actorilor, Regizorilor, Scenografilor, tuturor celor care fără ei, nu ar fi posibil spectacolul de teatru.

“…Am învăţat multe… de la colegi, de la predecesorii mei, din iţele din ce în ce mai încâlcite ale managementului unei instituţii de cultura şi artă…
Am încercat şi cred că voi reuşi să păstrez acest teatru la cotele… normalităţii, ale firescului, atribute aflate, mai ales în vremurile pe care le trăim, uşor,uşor, pe cale de dispariţie.
După părerea mea, Teatrul are menirea şi datoria intrinsecă de a susţine Viaţa, Iubirea, Toleranţa, Bunul Simţ, Măsura, dar şi să pună (a câta oară!?) o Oglindă mare şi curată în faţa Societăţii. A oamenilor. Nu pentru a-i certa, ci pentru a-i ajuta să rămână Umani, Vii, şi, pe cât se poate, Fericiţi de existenţa lor…
La Mulţi Ani, dragi colegi actori, regizori, maşinişti, contabili, administratori, croitori, sculptori, pictori, cabiniere, sufleuri!
La Mulţi Ani, vouă, Creatori de Lumi în Lume!”

Noemi Eliza Judeu, director al Teatrului Municipal “Bacovia”

Programul pentru prima săptămână de festival

Luni, 24.09.2018, ora 19.00 – Amphitrion 38, regia Horia Suru, scenografia Cristian Marin, Teatrul Municipal „Bacovia”.

Marţi, 25.09.2018, ora 19.00 – Efectul razelor gamma asupra anemonelor, regia Gheorghe Balint, scenografia Adriana Raicu Petre, muzica Ciprian Manta, Teatrul „V. I. Popa”, din Bârlad.

Miercuri, 26.09.2018, ora 19 – Cu sufletul nu-i de glumit, regia Sorin Militaru, scenografia Erika Márton, muzica Vlaicu Golcea, Teatrul Municipal „Bacovia”.

Joi, 27.09.2018, ora 19.00 – 3 Surori, regia Catinca Drăgănescu, scenografia Andreea Simona Negrilă, coregrafia Simona Deaconescu & Mariana Gavriciuc, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, din Suceava.

Vineri, 28.09.2018, ora 19.00 – Bocitoarele vesele, regia Alexandru Vasilache, scenografia Mihai Pastramagiu, coregrafia Victoria Bucun, Teatrul „Mihai Eminescu”, din Botoşani.

Sâmbătă, 29.09.2018, ora 19.00 – Steaua fără nume, regia Gheorghe Balint, Teatrul Municipal „Bacovia”.

Duminică, 30.09.2018, ora 19.00 – Uciderea lui Gonzago, regia Dumitru Lazăr Fulga, scenografia Cristina Ciobanu, Teatrul Municipal „Bacovia”.

Cotidianul Deşteptarea este partener media al evenimentului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri