3 februarie 2023
-1.1 C
Bacău

Sarbatori cu masa goala pentru o familie cu sase copii

HomeActualitateSarbatori cu masa goala pentru o familie cu sase copii

Sarbatori cu masa goala pentru o familie cu sase copii

O farfurie de branza cu smantana, primita de la o vecina, atat au au avut pe masa de Craciun sase frati din Damienesti. Parintii nu au avut bani sa cumpere de mancare, iar de cadouri nici nu poate fi vorba in aceasta familie. Copiii au auzit ca la trecerea dintre ani se poate implini o dorinta. Cei mari viseaza sa nu mai citeasca la lumanare, dar cei mici nu-si doresc decat sarmale.

Gheorghe Curcan are 32 de ani si locuieste impreuna cu sotia, Cristina, si cu cei sase copii intr-o casuta neterminata din satul Dragesti, comuna Damienesti. Sunt, asadar, 8 la masa, toti au nevoie de haine si incaltari, dar singurii bani care le vin lunar sunt cei 240 de lei, alocatia copiilor. „Din banii astia nu iei mare lucru la atatia, ne-a spus trist barbatul. Muncim prin sat si eu, si sotia, dar mai mult pentru ceva de mancare. Ma credeti ca de Craciun am plans amandoi? Ne-a dat o vecina o farfurie de branza cu smantana. Altceva n-am avut. Cei mici au intrebat de sarmale. Cum sa nu plangi?” Porcul din care ar fi trebuit sa le faca mancare copiilor de sarbatori a murit in vara. Alte animale nu au. Putinul pamant l-au dat la asociatie si au primit grau pe el. Macar au avut de paine.Dorinte pentru ultima noapte a anului

Sarbatorile nu le-au petrecut doar cu masa goala, ci si in intuneric. „Noi ne-am ridicat o casuta muncind asa, prin sat, pe ceva bani sau materiale de costructie, povesteste barbatul. O camera e gata si stam in ea, dar n-am mai avut bani pentru curentul electric. Ne-ar trebui cam 2000 de lei, pe care nu-i putem strange.” Din cei sase copii, trei sunt scolari. Se intorc acasa dupa-amiaza, iar iarna nu mai prind lumina zilei pentru a-si face temele. Scriu la lumanare sau prin vecini. Tot in prizele altora incarca si telefonul mobil pe care il tin numai pentru urgente, daca se imbolnaveste vreun copil. „Caldura le fac, asa, carand lemnele cu spatele din padure, dar curent de unde sa le aduc?” Au solicitat ajutor social de la primarie. „Poate din 2013”, spera barbatul. Pana atunci au alta grija: copiii se pregatesc sa-si puna o dorinta in noaptea dinspre ani. „Cei mari vor lumina la bec, dar inteleg ca-i greu. Ce ma fac eu cu cei mici? Cer tot sarmale.” Sarac dar cu rusine, Gheorghe Curcan si-a calcat pe suflet si ne-a cerut ajutorul. Cine vrea sa-i usureze povara macar acum, de sarbatori, il poate contacta la numarul de telefon 0748844268.

Alte titluri
Alte titluri

Opinii
Opinii

Ultimele știri