19 aprilie 2024
ActualitateSarbatoarea celor 40 de mucenici, in sinaxare

Sarbatoarea celor 40 de mucenici, in sinaxare

Sfintii 40 de mucenici de la Sevastia sunt praznuiti in calendarele crestine, catolice si ortodoxe, la data de 9 martie. Acestia erau soldati in Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, in vremea imparatului Licinius (308 – 324). Aflând despre credinta lor crestina, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa-si renege crezul si sa se inchine imparatului si idolilor.

Infuriat de refuzul lor, el i-a aruncat in temnita. Dupa opt zile, vazând ca soldatii au ramas tari in credinta, Agricola i-a condamnat la moarte, hotarând ca osânditii sa fie aruncati de vii in apele inghetate ale unui lac de lânga cetatea Sevastiei. Pentru a fi ispita si mai mare, lânga lac a pus sa se ridice o baie cu apa calda. In primul ceas din noapte, neputând sa mai rabde frigul, unul dintre condamnati a iesit din apa, alergând catre baia incalzita. Indata ce i-a trecut pragul, acesta a cazut mort.

Cei ramasi sa indure supliciul si-au unit glasurile in rugaciune, cerând ajutor de la Dumnezeu. La miezul noptii, o lumina din cer a coborât peste lac, topind gheata si alungând gerul, iar 40 de cununi stralucitoare au coborât asupra mucenicilor. Unul dintre temniceri, vazând minunea, s-a aruncat in apa strigând: “Si eu sunt crestin!”. A doua zi, Agricola a poruncit ca acestia sa fie omorâti prin zdrobirea picioarelor.



Sentinta fiind infaptuita, trupurile martirilor au fost aruncate intr-un car, pentru a fi duse catre locul de incinerare. Dorind sa stearga memoria martiriului, guvernatorul a ordonat sa fie arse trupurile mucenicilor, iar ramasitele sa fie aruncate in lac. Acestea insa nu s-au pierdut ci, cu vrerea lui Dumnezeu, au fost in intregime recuperate. Particele din moastele celor 40 de mucenici sunt depuse spre inchinare si in lacasuri de cult românesti, precum Manastirea Antim din Bucuresti.

Traditii si superstitii

O traditie bine inradacinata de 9 martie sunt colacii in forma de opt. In Bucovina, de exemplu, mucenicii se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, insiropati, glazurati cu miere de albine si miez de nuca. In Muntenia, mucenicii sunt mult mai maruntei si se pune la fiert in zeama cu nuca si scortisoara.

Mucenicii pe care ii pregatesc gospodinele amintesc sacrificiul pentru credinta al celor 40 de ostasi crestini martirizati in Sevastia secolului al IV-lea. Se dau de pomana mucenici pentru sufletul mortilor si pentru belsugul viitoarelor recolte.

Se spune ca Mosii-Sfintii bat cu bâtele in pamânt sa goneasca inghetul, sa vina caldura, dând drumul primaverii.

Tot in aceasta zi, se mai spune ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse câteva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrându-se doar superstitia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sanatos tot anul. (Liviu Maftei, Ovidiu Pauliuc)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri